De e-learning themasite stopt ermee

 Gepubliceerd door om 17:58  SURF
jun 302007
 
“Aan alles komt een eind… de juni editie was de laatste editie van de E-learning Themasite. Na vijf en een half jaar stopt de E-learning Themasite, net als de Edusite, de Good Practices site en andere door SURF gesubsidieerde sites. Per 1 juli stoppen wij als zelfstandige, door SURF gesubsideerde site, maar wij hopen je in september weer te mogen verwelkomen op de nieuwe onderwijsportal van SURFfoundation. Samen met vele mede-redacteuren en correspondenten zullen we daar in een nieuwe opzet werken aan kennisdeling rond e-learning in het hoger onderwijs. De portal wordt in 3 fases gebouwd. In de fase 1, juli en augustus, is hij nog niet live, maar zijn de vorderingen wel te volgen via een redactieweblog. In fase 2 gaat de portal live, met onder andere de agenda, artikelen en columns. In de 3e fase is de portal interactief en op stoom en kun je er informatie vinden en delen over een groot aantal thema’s die vandaag in het hoger onderwijs spelen. Tot oktober blijft de inhoud van de E-learning Themasite nog via de oude URLs te bezoeken.”

(bron)

Jammer, maar gelukkig gaat de club achter de e-learning themasite de nieuwe onderwijsportal van SURFfoundation trekken. In de vijf en een half jaar dat de e-learning themasite bestond heb ik zeven keer een bijdrage mogen leveren. Tot mijn schrik zie ik dat de huidige URLs slechts tot oktober in de lucht blijven. Ik zal dus tijdig moeten zorgen voor eigen, lokale kopie-exemplaren van de berichten die ik wil bewaren.
Marja, een dikke pluim voor wat jij en de andere redacteuren elke maand weer wisten te verzamelen. In ons landje waar kennisdelen en met regelmaat informatie verstrekken over waar iedereen mee bezig is, ondanks de claims van informatie-overload, nog helemaal niet zo vanzelfsprekend was en is als dat het zou moeten zijn vind ik dat de e-learning themasite een absolute meerwaarde had en nog heeft. En jullie gingen zeker ook met je tijd mee. Toen ik begin 2005 voorstelde om een RSS-feed aan de site toe te voegen waren jullie daar meteen voor te vinden.
RSS Themasite - Klik voor grotere versie De gestage groei van een handje vol abonnees naar bijna 300 subscribers nu laat zien dat het ook in het hoger onderwijs wel goed gaat komen wat het gebruik hiervan betref.

Toch nog wel een puntje van kritiek: Ik had eigenlijk verwacht dat jullie dit tijdperk met een wat grotere knap dan alleen één afscheidsbericht zouden afsluiten.
Lijkt me dat dat een mooie uitdaging is voor de opening van de nieuwe portal. :-)
[p.s. Marja blikt ook op haar blog terug op de ontwikkelingen]

Social Networking in Plain English

 Gepubliceerd door om 07:14  Internet
jun 302007
 

Er is weer een nieuw filmpje van Lee LeFever voor de Common Craft Show verschenen. Deze keer heet het “Socal Networking in Plain English“.
En ook nu weer met Nederlandse ondertiteling. De video was korter dan vorige keren, dus ging het vertalen ook sneller.

Lee heeft op zijn weblog trouwens ook een foto staan van hoe hij de opnames maakt:
Shooting the Next Common Craft Show (voor als je zelf aan de slag wilt met dit soort filmpjes ;-))

Zentation.com

 Gepubliceerd door om 15:12  Internet
jun 292007
 

In het kader van heel slimme tools, wil ik je toch zeker ook nog even wijzen op deze tip van Willem Karssenberg (die hem weer van Erwin de Vries heeft)

Zentation biedt je de mogelijkheid een filmpje dat je op Google Video hebt gezet en een presentatie die je op Slideshare gezet hebt aan elkaar te linken. Heel mooi! Ik vind de compacte viewer voor in blogs overigens veel mooier dan die voor een hele pagina.
Ga ik zeker uitproberen (een keer, binnenkort)

 Reacties uitgeschakeld voor Zentation.com  Tags:

Rondleiding in Second Life

 Gepubliceerd door om 14:56  Second Life
jun 292007
 
Rondleiding

Zojuist deelgenomen aan de rondleiding die door Digidoco georganiseerd werd op het Fontys eiland in Second Life. Tegelijkertijd geprobeerd een capture van het beeld op mijn laptop via Manycam te streamen naar ustream.tv. Dat is niet helemaal gelukt want de chatteksten blijken niet te lezen. Tijdens de rondleiding had ik mijn audio niet goed staan, dus kon ik geen achtergrond commentaar geven.
Nou ja, als je het toch nog wilt terug zien:
* Deel 1
* Deel 2
Op Flickr staan nog wat inworld foto’s.

Ik heb daarna nog even getest met audio, Manycam en Second Life in een wat andere setup, die opname staat hier. Helaas is ook die tekst niet leesbaar, al is de audio wel goed hoorbaar.
Kortom, nog niet ideaal.

Ustream.tv to the max

 Gepubliceerd door om 07:02  Internet
jun 292007
 
Mannycam - Klik voor grotere versie

Een van de dingen die ik bij de opening van het Fontys eiland in Second Life zonder succes geprobeerd heb is om voor het behind-the-scenes kanaal dat we via ustream.tv opgezet hebben gebruik te maken van een digital videocamera als inputbron (in plaats van de webcam die we nu gebruikt hebben). Die was niet via USB aangesloten, maar via Firewire. Om de een of andere reden was de camera gewoon niet zichtbaar als bron voor ustream.tv. Conreet betekende dat dat Adobe Flash de camera niet “zag”. Nou wist ik dat Hans Mestrum het programma WebcamMax gebruikte om de teksten van zijn Twitterfeed in ustream.tv in beeld te brengen én om zijn digitale videocamera op ustream.tv aan te sluiten. Het kon dus wel. Maar ja, dat was een niet-gratis toepassing, dus niet meteen eerste keus voor iets wat je incidenteel wilt doen. Maar via de ustream.tv website kwam ik ook bij Manycam.com. Een gratis tooltje, dat nog erg in ontwikkeling is blijkbaar, maar na download en installatie op mijn laptop meteen werkte. Het maakt een extra camera zichtbaar “Manycam Virtual Webcam”. Die stel je in voor ustream.tv en in Manycam heb je dan toegang tot verschillende echte en virtuele camera’s.
Lees verder….

jun 282007
 
Diverse 2007 - Klik voor grotere versie

Het is wel een heel last minute mededeling, maar dit kreeg ik vanmiddag via de mail binnen:

“De DIVERSE conferentie is inmiddels in volle gang. Ruim 30 leden van de Webstroom community nemen deel aan dit congres dat dit jaar in het Noorse Lillehammer georganiseerd wordt. Tijdens de conferentie worden live uitzendingen verzorgt door studenten teams. Vanmiddag om vijf uur wordt gediscussieerd over het gebruik van de Video iPod in het onderwijs. Bekijk de streams online op de conferentie website

Lukt het je net als mij niet om daar vanmiddag om dat tijdstip bij te zijn, dan kun je altijd nog de filmpjes op YouTube bekijken die de Nederlandse delegatie daar plaatst en heeft geplaatst.

 Reacties uitgeschakeld voor DIVERSE conferentie live te volgen op internet  Tags:

m.gorissen.info

 Gepubliceerd door om 06:54  Internet
jun 282007
 
Mobile - Klik voor grotere versie
“Websites kiezen voor hun mobiele websites steeds vaker een url die begint met m.* en laten het toplevel-domein mobi links liggen.”

(bron)

Klopt. Ik vind het, zeker sinds ik zelf een pocket pc heb geen probleem om de site hier geschikt te maken voor mobiel gebruik, maar waarom ik daar een extra domein voor nodig zou moeten hebben snap ik ook niet. Om er nou voor te zorgen dat mensen gemakkelijker kunnen raden hoe ze de mobiele versie van deze site te zien krijgen hebben ik ook maar een subdomein http://m.gorissen.info/ aangemaakt. Doet niet veel, stuurt je browser gewoon door naar http://www.gorissen.info/Pierre/mobiel. Werkt ook gewoon met een normale browser, dus als je op de links klikt zie je meteen het verschil. Met http://www.gorissen.info/Pierre/full schakel je dan weer terug naar de normale versie. De hele kleine letters onder elk bericht zien er overigens op een PDA een stuk beter uit. Werkt ook met http://m.edukast.nl/ (oeps, werkt nog niet op de verkorte manier voor de Edukast, alleen nog via http://www.edukast.nl/mobile) al vraag ik me af of je (behalve als je wifi gebruikt) iets hebt aan de optie op je PDA podcasts te downloaden. Op de Edukast-website worden overigens nog niet alle niet mobile-safe links uitgefilterd. Zo zit er nog steeds de verwijzing naar de OPML-viewer op http://grazr.com/ in. Nog een beetje tweaken dus.

Maar het is hoe dan ook beter dan wanneer je BareSite gebruikt. Die dienst maakt het mogelijk elke willekeurige website mobiel te maken. Je kunt als site die waarschijnlijk gewoon links en rechts stylesheets verwijderd natuurlijk nooit op tegen een template dat speciaal voor mobiel gebruik ontworpen is. Bij de versie van deze site bij Baresite blijft er dan ook veel meer “rommel” over. Jammer vind ik dat ze bij hun webmaster-instructie nergens aangeven hoe je je pagina zo kunt maken dat Baresite beter kan herkennen wat wel te laten zien en wat niet. Haast alsof ze er vanuit gaan dat dat toch niet gedaan wordt.

jun 272007
 
“In de virtuele wereld Second Life kunnen objecten worden opgebouwd uit zogenaamde prims (kubussen, cylinders etc). Ook is het mogelijk om met behulp van een zogenaamde ‘offline builder’ onderdelen te importeren vanuit CAD programma’s (computer aided design) zoals Autodesk Maya en 3DStudio. Deze tool kon echter geen complexe of bestaande modellen omzetten. Bart Roeffen, een van de leden van de TU Delft Second Life werkgroep, heeft een importeerfunctie geschreven waarmee dat wel mogelijk is. Vanuit Maya kan nu elk technisch getekend object zoals een gebouw of een auto over worden gezet naar Second Life.”

(bron)

Cool! Niet dat je er mij gebruik van zult maken, want dat soort programma’s zijn mij toch net wat té specialistisch. Maar het zijn tools waarvan ik weet (en verwacht) dat ze bij een aantal opleidingen van Fontys wel gebruikt worden door studenten. En die zouden hiermee de modellen die ze tekenen dan kunnen importeren in Second Life en ze daar “in het echt” kunnen bekijken. In het persbericht staat verder dat de importeerfunctie ook voor anderen beschikbaar komt en dat er nog gewerkt wordt aan importers voor andere pakketten.
Met dank aan Willem van Valkenburg voor de tip en link, enne ik hou me natuurlijk erg aanbevolen voor YouTube filmpjes waarin ik dit gedemonstreerd kan zien!

 Reacties uitgeschakeld voor Importeren van 3D objecten in Second Life  Tags:

Weer bij de tijd….

 Gepubliceerd door om 21:48  Algemeen
jun 272007
 

Ehm, de klok van de server stond niet goed en daarom dacht Nucleus dat het al morgen was. Dat betekent ook dat het in de RSS-feed voor de afgelopen twee berichten nogal fout zal gaan omdat die in de URL ook een link krijgen die een andere datum had dan dat ze nu (ik heb de tijd weer goed gezet) hebben.
Excuus daar voor.

 Reacties uitgeschakeld voor Weer bij de tijd….  Tags:

Hoe veilig moet web 2.0 zijn?

 Gepubliceerd door om 21:41  Leertechnologie
jun 272007
 
Generated Image

Tijdens het werken aan het script om contentpackages te maken van Flickr, YouTube en Slideshare materialen moest ik ook de afweging maken wat wel en wat niet in zo’n package te stoppen. Bij Flickr-foto’s zit in het package per foto één HTML-document waarin verwezen wordt naar de (maximaal) zes verschillende versies van die foto op de Flickr-website.
Bij een Slideshare-presentatie zit er één HTML-document in met daarin een verwijzing naar het Flash-bestand op de server van Slideshare.
Bij YouTube tenslotte is het één HTML-document met daarin een verwijzing naar de Flash-video + player op de server bij YouTube.

In alle drie de gevallen geldt dat als de materialen niet meer op die site vinden zijn, tijdelijk of omdat de eigenaar ze verwijderd heeft, ook het package waardeloos is geworden.
In het geval van Flickr zou ik er voor kunnen kiezen om de foto’s ook daadwerkelijk in het package te stoppen. Dat wordt dan weliswaar groter, maar werkt dan ook als de Flickr-site down is of als de oorspronkelijk uploader de foto’s bij Flickr verwijderd.
Voor foto’s die voorzien zijn van een creative commons licentie is dat dan nog legaal ook. Enige probleem daar is dan dat de packages een stuk groter worden dan nu.

Bij YouTube zou dat ook nog kunnen. De FLV’s zijn te downloaden, maar in tegenstelling tot bij Flickr is het daar uitdrukkelijk uitgesloten zonder aanvullende toestemming: Het is u niet toegestaan om zonder de voorafgaande schriftelijke goedkeuring van YouTube op welk medium dan ook een gedeelte of gedeelten van de Website te verspreiden, met inbegrip van doch niet beperkt tot door Gebruikers Geplaatste Content (zoals hieronder gedefinieerd).

Bij Slideshare lukt het me sowieso nog niet om de presentatiebestanden op te slaan.

Is web 2.0 veilig genoeg voor dagelijks gebruik?
Dit soort afwegingen zijn natuurlijk niet alleen van toepassing bij het script dat ik gemaakt heb. De vraag is veel generieker te stellen: hoe betrouwbaar moeten (gratis of betaalde) web 2.0 diensten zijn voordat je er gebruik van durft te maken in het onderwijs?
Ik beperk het hier nog even tot onderwijs omdat ik er met een beetje oprekken nog van kan vinden dat dat onder “persoonlijke, niet-zakelijke gebruik” ( YouTube) of “personal, noncommercial use” (Slideshare) valt. Anders mag ik er ten behoeve van onderwijs niet eens gebruik van maken volgens de respectievelijke gebruiksvoorwaarden.

Hoe erg zou jij het vinden als je in je ELO een Slideshare presentatie geplaatst hebt en je ontdekt dat die opeens weg is. Of een filmpje (mag zelfs een legaal fragment zijn) dat morgenvroeg opeens niet meer op YouTube staat?
En als we dat erg vinden, wat doen we er dan aan?
Ik hoor graag hoe jij dat aan zou pakken, ik ben er nog niet uit. Voorlopig plaats ik Slideshare presentaties gewoon door naar LOREnet. Eens kijken waar dat schip vast loopt. Als we de haven niet eens durven te verlaten komen we sowieso nergens.

 Reacties uitgeschakeld voor Hoe veilig moet web 2.0 zijn?  Tags: