Hoe veilig moet web 2.0 zijn?

Generated Image

Tijdens het werken aan het script om contentpackages te maken van Flickr, YouTube en Slideshare materialen moest ik ook de afweging maken wat wel en wat niet in zo’n package te stoppen. Bij Flickr-foto’s zit in het package per foto één HTML-document waarin verwezen wordt naar de (maximaal) zes verschillende versies van die foto op de Flickr-website.
Bij een Slideshare-presentatie zit er één HTML-document in met daarin een verwijzing naar het Flash-bestand op de server van Slideshare.
Bij YouTube tenslotte is het één HTML-document met daarin een verwijzing naar de Flash-video + player op de server bij YouTube.

In alle drie de gevallen geldt dat als de materialen niet meer op die site vinden zijn, tijdelijk of omdat de eigenaar ze verwijderd heeft, ook het package waardeloos is geworden.
In het geval van Flickr zou ik er voor kunnen kiezen om de foto’s ook daadwerkelijk in het package te stoppen. Dat wordt dan weliswaar groter, maar werkt dan ook als de Flickr-site down is of als de oorspronkelijk uploader de foto’s bij Flickr verwijderd.
Voor foto’s die voorzien zijn van een creative commons licentie is dat dan nog legaal ook. Enige probleem daar is dan dat de packages een stuk groter worden dan nu.

Bij YouTube zou dat ook nog kunnen. De FLV’s zijn te downloaden, maar in tegenstelling tot bij Flickr is het daar uitdrukkelijk uitgesloten zonder aanvullende toestemming: Het is u niet toegestaan om zonder de voorafgaande schriftelijke goedkeuring van YouTube op welk medium dan ook een gedeelte of gedeelten van de Website te verspreiden, met inbegrip van doch niet beperkt tot door Gebruikers Geplaatste Content (zoals hieronder gedefinieerd).

Bij Slideshare lukt het me sowieso nog niet om de presentatiebestanden op te slaan.

Is web 2.0 veilig genoeg voor dagelijks gebruik?
Dit soort afwegingen zijn natuurlijk niet alleen van toepassing bij het script dat ik gemaakt heb. De vraag is veel generieker te stellen: hoe betrouwbaar moeten (gratis of betaalde) web 2.0 diensten zijn voordat je er gebruik van durft te maken in het onderwijs?
Ik beperk het hier nog even tot onderwijs omdat ik er met een beetje oprekken nog van kan vinden dat dat onder “persoonlijke, niet-zakelijke gebruik” ( YouTube) of “personal, noncommercial use” (Slideshare) valt. Anders mag ik er ten behoeve van onderwijs niet eens gebruik van maken volgens de respectievelijke gebruiksvoorwaarden.

Hoe erg zou jij het vinden als je in je ELO een Slideshare presentatie geplaatst hebt en je ontdekt dat die opeens weg is. Of een filmpje (mag zelfs een legaal fragment zijn) dat morgenvroeg opeens niet meer op YouTube staat?
En als we dat erg vinden, wat doen we er dan aan?
Ik hoor graag hoe jij dat aan zou pakken, ik ben er nog niet uit. Voorlopig plaats ik Slideshare presentaties gewoon door naar LOREnet. Eens kijken waar dat schip vast loopt. Als we de haven niet eens durven te verlaten komen we sowieso nergens.