feb 282007
 

Op MiniAjax.com vind je een overzicht van een aantal voorbeeld van het gebruik van AJAX. En hoewel je dat tegenwoordig natuurlijk wel vaak tegen komt, zijn de voorbeelden waar naar verwezen wordt wel handig omdat ze vaak “klein” zijn (één specifieke functionaliteit bevatten) en ook te downloaden. Ik kwam er een aantal zaken tegen die ik wel eens nodig heb/had maar dan net effe niet bij de hand had, zoals:
* de mogelijkheid om tabs te gebruiken in een pagina (versie 1 en versie 2)
* javascript-versie van validatie van ingevoerde gegevens in een formulier (hier te vinden) – overigens géén vervanging van validatie achteraf op de server!
* een ratingsysteem op basis van sterren (hier te vinden)
* embedded versie van Google Maps op opzoekmogelijkheid voor adressen (hier)

Zoals gezegd, het is zeker niet de enige pagina, dit is er bijvoorbeeld nog eentje. Die linkt o.a. naar:
* tabellen in een pagina sorteren met javascript (hier)
Dat is zo’n functionaliteit waarvan je eigenlijk haast zou willen dat elke pagina/tabel die heeft.
En ook in mijn FURL-archief kun je de nodige verwijzingen vinden. Nu nog genoeg tijd om die dingen allemaal uit te proberen in mijn eigen code…

Petje af!

 Gepubliceerd door om 21:05  Algemeen
feb 272007
 
PTGui

Michel Duijvestijn is al een tijdje bezig met wat hij noemt een ‘balkonuitzicht’-project. Daarbij maakt hij over een periode foto’s vanaf zijn balkon en monteert die als een film aan elkaar. Zoals ik ook in de reacties op zijn blog schreef deed de toelichting me besluiten voorlopig maar niet te proberen ook zoiets na te maken. Maar petje af Michel!

ASX troubles

 Gepubliceerd door om 23:22  Media
feb 262007
 
mediaplayer met navigatie - Klik voor grotere versie

Een vreemd probleem waar ik via de mail op gewezen werd en wat ik niet helemaal (dus eigenlijk helemaal niet) kan verklaren. Het gaat over de ASX-bestanden die gemaakt worden door mijn Camtasia-conversiescript waarover ik hier schrijf.
Als je naar deze pagina dan zie je de video en de navigatie aan de linkerkant. In die pagina staat ook een directe link naar het ASX-bestand dat de informatie voor de navigatie bevat. Als je daar op klikt dan hoort Mediaplayer op te starten met daar in ook die navigatie-opties.
Probleem is echter dat dat niet altijd het geval is.
Wel in ieder geval als je het bestand opslaat op je computer en van daaruit opent, maar niet altijd als je gewoon op de link klikt.
Het eerste waar ik uiteraard aan dacht was een foute mime-type instelling op de server. Daar had ik expliciet toegevoegd “AddType video/x-ms-asf asx” maar daarmee opende de video zich nu niet automatisch in mijn Mediaplayer 11.
Online kan ik er niet veel over vinden, anders dan dat Microsoft aangeeft dat het opnieuw installeren van Mediaplayer kan helpen, dat schiet ook niet echt op, maar maakte ook niet echt verschil.
Toen heb ik de mime-type instelling gewijzigd in “AddType video/x-ms-asx asx” en dat blijkt op mijn computer het probleem wel op te lossen, maar blijkbaar niet altijd.
Iemand die dit verschijnsel kent en belangrijker nog, die weet hoe dit voor alle bezoekers op te lossen?

 Reacties uitgeschakeld voor ASX troubles  Tags:

FeedBurner is jarig

 Gepubliceerd door om 06:35  Internet
feb 262007
 
Feedburner statistieken - Klik voor grotere versie (bron)

Feedburner bestaat vandaag drie jaar. Ik maak er inmiddels bijna twee jaar gebruik van en heb voorlopig in ieder geval geen plannen om er weg te gaan.

Voor het geval je nog geen idee hebt waar ik het over heb: Feedburner is een gratis dienst die de statistieken voor mij RSS-feeds bijhoudt. Er is ook een betaalde versie, maar voor het bijhouden van het aantal abonnees op een feed of het aantal downloaders van podcasts is de gratis versie voldoende.
Als jij bijvoorbeeld http://www.gorissen.info/Pierre/xml-rss2-full.php toevoegt aan je RSS-lezer, dan komt de inhoud van dat bestand niet rechtstreeks van mijn server. De inhoud die jouw RSS-lezer krijgt wordt geleverd door Feedburner, die op zijn beurt die informatie weer bij mij van de server haalt. Door die omweg kan Feedburner bijhouden welke programma’s de RSS-feed ophalen, wanneer doorgeklikt wordt op een bericht etc. En dat is handig om te weten.

Een tijdje geleden heeft Feedburner ook de mogelijkheid toegevoegd om site-statistieken, dus voor bezoekers bij te houden, waarschijnlijk als een poging om haar dienstenpakket te verbreden, maar daar heb ik nog geen gebruik van gemaakt. Dat is al een redelijk drukke markt.
Opvallend is ook dat er ter ere van de verjaardag geen grootse aankondigingen waren van nieuwe features voor trouwe klanten. Maar ja, wellicht is dat ook de reden dat ze nog steeds zelfstandig zijn en nog niet zijn opgekocht.

 Reacties uitgeschakeld voor FeedBurner is jarig  Tags:

EduKast aflevering 220

 Gepubliceerd door om 22:49  Edupodcast
feb 252007
 

Aflevering 220 (aflevering 20 van jaargang 2) staat online op de EduKast-website. Vandaag is de verbindende draad door de ogenschijnlijk op zichzelf staande berichten: “hoe verspreid je je boodschap / video / podcast?”. Daarbij ook deze keer weer twee podcast tips in de uitzending.

 Reacties uitgeschakeld voor EduKast aflevering 220  Tags:

De EduKast Voicemail lijn

 Gepubliceerd door om 20:57  Algemeen
feb 252007
 

Wil je een bericht achter laten voor de EduKast? Bijvoorbeeld omdat je reclame wilt maken voor je eigen podcast, weblog, website, wiki, organisatie, evenement of gewoon omdat je een boodschap achter wilt laten, dan kun je nu terecht bij de EduKast Voicemail lijn.
Het is niet langer nodig dat via de computer te doen, je kunt gewoon met je normale telefoon of GSM bellen naar de EduKast Voicemail lijn.

Het telefoonnummer is: TEL:

Spreek na je pieptoon je bericht in en sluit dan af met hekje (#) of hang gewoon op.
Ik ga er vanuit dat ik berichten die via de de EduKast Voicemail lijn ingesproken worden in de EduKast kan gebruiken, wil je liever niet dat je daar te horen bent, geef dat dan even aan in de voicemail!

Via de mail

 Gepubliceerd door om 16:40  Algemeen
feb 252007
 

Ik krijg wel vaker vragen via de mail toegestuurd waar ik geen antwoord op weet. Uiteraard kan ik dan niet meer doen dat een reply sturen met dat als antwoord. Maar leuk vind ik dat natuurlijk niet. Daarom bij deze een tweetal vragen die ik kreeg waar ik het antwoord niet op weet, ik hou me aanbevolen voor suggesties in de reacties of via e-mail:

“Ik ben op zoek naar de eerstvolgende workshop of cursus die kennis bijbrengt en vaardigheden aanleert voor een wiki moderator. Kun jij mij verwijzen naar één of meerdere klassikale opleidingen/trainingen “

Het gaat hierbij dan niet om beginners-trainingen maar duidelijk voor dat stapje verder. Bestaan die trainingen al?
De tweede interessante vraag waar ik helaas geen antwoord op heb:

“Kun je ons helpen aan namen van bedrijven (nationaal en internationaal) die een blend-opleiding met succes hebben uitgevoerd: het gaat om blended learning voor 25-plussers(LLL) met positieve publicaties (bewijs dat het echt gaat om een parel). Wij onderzoeken de kritische succesfactoren. We hebben interviews gehouden bij een aantal Hogescholen en Universiteiten en stappen nu over op bedrijven. We constateren dat er maar heel weinig good practices zijn. Kan jij ons aan voorbeelden helpen?”

Uiteraard zal ik bij het doorsturen van eventuele antwoorden dat van de juiste credits voorzien!

Downtijd ICT en Onderwijs BLOG

 Gepubliceerd door om 15:42  Persoonlijk
feb 252007
 

Er was een reparatie aan de stroomvoorziening van Dreamhost gepland en (een paar dagen geleden) aangekondigd. Helaas had ik die notificatie niet in de RSS-feed en niet in het Admin-panel van Dreamhost voorbij zien komen.
Daarom stond er hier vooraf geen waarschuwing.
Zoals dat wel vaker gebeurt, bleek een heel belangrijke router na de geplande downtijd van 3 uur niet meer in de lucht te komen waardoor de sites uiteindelijk 7 uur uit de lucht waren.
Ik zal hier nu niet linken naar alle gestreste reacties op hun support-site (die wel in de lucht bleef). De downtijd stond gepland om middernacht van zaterdag op zondag, normaal gesproken de rustigste tijd en een rottijd om te moeten werken. Maar aangezien niet iedereen in dezelfde tijdzone zit, en het hier in Nederland bijvoorbeeld 8 uur later is, kwam het hier wat onhandiger uit.

 Reacties uitgeschakeld voor Downtijd ICT en Onderwijs BLOG  Tags:

Maak je eigen 24 serie

 Gepubliceerd door om 10:21  Screencast
feb 242007
 
24 x Snagit in 24 hours - Klik voor grotere versie

Nee, geen Jack Bauer in deze post, maar het SnagIt-team van TechSmith samen met Betsy Weber. Betsy schrijft op haar blog: “Remember when you were 15 years old and it was fun to pull an all nighter? Well, it’s still fun to stay up all night…even when you’re twice that age! :-)” (bron). Ter ere van het 15-jarig jubileum van SnagIt, een applicatie van TechSmith waarmee je screengrabs kunt maken hebben ze 24 filmpjes gemaakt in 24 uur. En die staan nu online. Ik heb ze nog niet allemaal bekeken, ik ben zelf geen gebruiker van SnagIt dus dat maakt het inhoudelijk wat minder noodzakelijk om ze te bekijken, maar het ging mij natuurlijk ook om het idee/concept en de uitwerking en de vraag wat er bij komt kijken als je dat zelf zou doen. Want behalve dat het natuurlijk hartstikke zot is: 24 uur aan één stuk door screencasts/filmpjes opnemen is het natuurlijk ook leuk.
Lees verder….

Zichtbare HTML

 Gepubliceerd door om 09:43  Internet
feb 242007
 
pre i

Het was even zoeken naar wat nou eigenlijk het eerst bericht over “Visual HTML Jokes“. Soms maakt dat ook niet heel veel uit want het wordt natuurlijk pas leuk als je een hele verzameling (teller stond vandaag op 91 foto’s) fotograpjes hebt waarin HTML-tags worden uitgebeeld.

 Reacties uitgeschakeld voor Zichtbare HTML  Tags: