Mini Ajax voorbeelden met Maxi functionaliteit

Op MiniAjax.com vind je een overzicht van een aantal voorbeeld van het gebruik van AJAX. En hoewel je dat tegenwoordig natuurlijk wel vaak tegen komt, zijn de voorbeelden waar naar verwezen wordt wel handig omdat ze vaak “klein” zijn (één specifieke functionaliteit bevatten) en ook te downloaden. Ik kwam er een aantal zaken tegen die ik wel eens nodig heb/had maar dan net effe niet bij de hand had, zoals:
* de mogelijkheid om tabs te gebruiken in een pagina (versie 1 en versie 2)
* javascript-versie van validatie van ingevoerde gegevens in een formulier (hier te vinden) – overigens géén vervanging van validatie achteraf op de server!
* een ratingsysteem op basis van sterren (hier te vinden)
* embedded versie van Google Maps op opzoekmogelijkheid voor adressen (hier)

Zoals gezegd, het is zeker niet de enige pagina, dit is er bijvoorbeeld nog eentje. Die linkt o.a. naar:
* tabellen in een pagina sorteren met javascript (hier)
Dat is zo’n functionaliteit waarvan je eigenlijk haast zou willen dat elke pagina/tabel die heeft.
En ook in mijn FURL-archief kun je de nodige verwijzingen vinden. Nu nog genoeg tijd om die dingen allemaal uit te proberen in mijn eigen code…

0 0 stem
Bericht waardering
5 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Gerard
13 jaren geleden

Heb toevallig net een artikel klaar over Ajax, met veel aandacht voor scriptaculous, een heel handig Ajax framework. Wil alleen nog even wachten totdat m’n uitgever de papieren versie heeft verspreid, daarna zet ik het stuk wel ergens online.

Pierre
13 jaren geleden

Mooi. Overigens, zonder iets van scriptacolous te weten of te vinden, vind ik "framework" dan altijd meteen weer zo zwaar (moeilijk / leercurve / voor complexe AJAX projecten etc) klinken. Deze voorbeelden ademden juist eenvoud, copy/paste uit. Iets wat ik effe aan een bestaande pagina zou toevoegen of zo.

Gerard
13 jaren geleden

Hmm, moeilijk is het in dit geval nu juist niet. Een kwestie van uploaden van de scriptaculous-bestanden naar je server, en daarna voeg je één regeltje code toe aan de header van je HTML-pagina, waarna je in de body voornamelijk nog werkt met DIV’jes. Kind kan de was doen, met Ajax :).

Pierre
13 jaren geleden

Ik ben Bonte Reus gewend, vandaar. ;-)

duimdog
13 jaren geleden

Ik ben dat scriptaculous verhaal al op verschillende plekken tegengekomen de laatste dagen, o.a. in die link die je op Furl had gezet over sortable lists met Ajax en PHP, maar ook in diverse fotoviewer scripts.