sep 302004
 
“LOLA wants your learning objects and activities.
The collaborative learning objects referatory, LOLA, is soliciting your learning objects. LOLA also wants accounts of learning activities.”

(bron)

LOLA is een repository voor leerobjecten en leeractiviteiten. Het filmpje op de startpagina beschrijft het standaard scenario van hergebruik (het was er niet, ik maakte het, ik stopte het in de repository, jij zocht erna, gebruikte het, voegde er iets aan toe, en stelde het weer beschikbaar).
Lees verder….

 Reacties uitgeschakeld voor LOLA , weer een goed bedoelde lege bak?  Tags:

Betrouwbaar internet?

 Gepubliceerd door om 21:45  Internet
sep 302004
 
“The study showed that most users trust information on the websites they visit regularly, and on pages created by established media and the government.
Information pages posted by individuals have the lowest credibility: only 9.5 percent of users say information on those sites is reliable and accurate.”

(bron)

De conclusie van Sybilla naar aanleiding hiervan was dat er nog veel te doen is. Dat is deels waar vind ik. In het algemeen kun je er (vind ik) namelijk sowieso niet zomaar vanuit gaan dat informatie op een website van één individu betrouwbaar en juist is. Ik neem niet aan dat dat gaat (kan!) veranderen. Voor informatie op “professionele” websites geldt dat ook maar ten dele. Een kritische instelling blijft ook daar absoluut noodzakelijk. Dus: ja, er moet nog heel wat veranderen, maar dat betekent voor mij niet dat het genoemde percentage voor webpagina’s van individuen (vallen daar webloggers eigenlijk ook onder) bijvoorbeeld naar 50% zal gaan of zo.

Weblogformaten

 Gepubliceerd door om 21:30  Internet
sep 302004
 
“The format of a blog posting, if chosen consciously and carefully, enhance communication – particularly the delivery of certain types of content. Consequently, some formats work best for commentary or explanation, others for alerts and references, etc”

(bron)

Anol bespreekt een zevental “soorten” weblogspostings, hun eigenschappen, voordelen en nadedelen:
1. Link-only
2. Link blurb
3. Brief remark
4. List
5. Short article
6. Long article
7. Series postings

 Reacties uitgeschakeld voor Weblogformaten  Tags:

Edublogs en Workshop

 Gepubliceerd door om 14:50  Persoonlijk
sep 292004
 

Vanochtend eindelijk weer eens met Sybilla en Gerard kunnen overleggen over onze plannen rond het openen van Edublogs en het organiseren van een workshop rond wiki’s en weblogs.
Het was al weer een tijd geleden omdat eerst de vakantie en later het opstarten van het nieuwe jaar (ook als je geen les geeft is het druk net na de vakantie) veel tijd vergden.
Wat Edublogs betreft zijn we goed opgeschoten voor wat betreft het bepalen van het doel van de site en de functionaliteiten die we willen aanbieden. Een van de functionaliteiten die we daar zeker willen onderbrengen is een Wiki over ICT in het onderwijs. Concreet betekent het dat de bestaande Wiki waar ook mijn weblog naar linkt, naar de Edublogs site verplaatst zal worden (natuurlijk met behoud van links, etc.etc.)
Voor de integratie tussen deze weblog en de wiki heeft dat ook gevolgen, die zal namelijk één-richting worden (dus vanuit hier wél linken naar de wiki, maar niet automatisch meer andersom). Hoewel dat van de ene kant jammer is, is het wat mij betreft juist heel logisch om de wiki, waarvan ik niet verwacht had dat hij zo hard zou doorgroeien, een zelfstandige plek krijgt. Ik hoop dat daarmee ook de snelheid van de wiki (die de laatste tijd flink omlaag gegaan is) weer een stuk omhoog gaat. Lees verder….

 Reacties uitgeschakeld voor Edublogs en Workshop  Tags:

SURF SiX bijeenkomsten dit najaar

 Gepubliceerd door om 06:45  SURF
sep 292004
 

Bij deze een korte update met betrekking tot de SURF SiX bijeenkomsten dit najaar

Presentatiebestanden Bijeenkomst ‘Digital Repositories, lessons learned’
De presentatiebestanden van de bijeenkomst staan online.
SURF SiX-bijeenkomst: Portfolio’s, een nieuwe kijk op studentinformatie
Het is nog mogelijk in te schrijven voor deze bijeenkomst op 12 oktober a.s.
SURF SiX IMS Learning Design workshop
Het inschrijfformulier voor deze bijeenkomst op 23 oktober staat nu online. Deelname is gratis, de voertaal is Engels en het aantal plaatsen is beperkt.
SURF Onderwijsdagen 2004
SURF SiX is aanwezig op de SURF Onderwijsdagen 2004. Niet alleen zullen we een sessie verzorgen, ook zal de SURF SiX publicatie over Leertechnologie in de Lage Landen tijdens de onderwijsdagen gepresenteerd worden. Daarnaast zullen we aanwezig zijn voor vragen en toelichting bij onze activiteiten.
Online Educa Berlin
Ook SURF SiX is ook aanwezig op de Online Educa Berlin conferentie die van dinsdag 30 november 2004 t/m zaterdag 4 december 2004 plaats vindt. SURF besteedt dit jaar extra aandacht aan het thema leertechnologieafspraken.
EduExchange
SURF SiX en Kennisnet organiseren dit evenement op 7 december a.s.. Voor meer informatie en inschrijfmogelijkheid zie ook de EduExchange website

 Reacties uitgeschakeld voor SURF SiX bijeenkomsten dit najaar  Tags:
sep 292004
 
“As editor of Auricle you would expect me to be quite a fan of blogs, and I am; but their personal publishing heritage tends to get the in the way of scaling up their widespread use in education. For example, what if an article has multiple authors? What if we want every student and faculty member to have a blog (x,000s) automatically. What if the author want to choose who can view his/her articles, e.g. friends, project groups, tutors? Using these criteria most blog engines fall at the first hurdle. Why?”

(bron)

Terechte bedenkingen lijkt mij, maar ook wel van het soort dat je er mensen snel mee kunt afschrikken. Toen mij gevraagd werd hoe gemakkelijk het zou zijn om een weblog te starten voor een CoP, gaf ik aan dat het voor één persoon heel gemakkelijk is om een weblog te starten, maar als je dat voor twintig personen moet doen, die hun eigen templates en layour mogen hebben etc. dan is dat op het moment een stuk meer werk. Lees verder….

Bellen

 Gepubliceerd door om 22:01  SURF
sep 282004
 

Vandaag weer veel telefonisch vergaderd. Voor de IMS QTI versie 2.0 specificatie en de IMS Contentpackaging-specificatie versie 1.1.4 maintenance update zijn we aan de laatste loodjes bezig. En dat betekent nog vele last-minute werk, fouten uit documenten halen, voorbeelden uitwerken, toch nog verhitte discussies over dingen die eigenlijk al besloten hadden moeten zijn en de conclusie dat je eigenlijk nog graag een paar maanden langer de tijd had willen hebben gehad. De review (interne commentaarperiode) voor de IMS ePortfolio-specificatie die het uitwisselen van portfolio’s tussen systemen mogelijk moet maken loopt nog tot maandag, dus voldoende specificaties om me bezig te houden.

 Reacties uitgeschakeld voor Bellen  Tags:

ZAP weer in de prijzen.

 Gepubliceerd door om 06:58  Leertechnologie
sep 282004
 
“Elke twee jaar reikt de European Knowledge Media Association (EKMA), een pan-Europese organisatie voor de stimulering van ‘kennismedia’ in het hoger onderwijs, de European Academic Software Awards (EASA) uit, Europese prijzen voor vernieuwende en succesvolle educatieve ict-produkten.”

(bron)

ZAP kwam al eerder in aanmerking voor prijzen, nu hebben ze een van de tien awards in het kader van EASA 2004 gewonnen. De websites geven nog niet aan in welke categorie.

 Reacties uitgeschakeld voor ZAP weer in de prijzen.  Tags: