Voor mijn boekenlijst

Gideon verwijst in de discussie die we op de wiki hebben over hoe het beste een discussie op een wiki in te richten naar een aantal boeken die ik (nog) niet kende: Life, and How to Survive It – Robin Skynner en Gödel, Escher, Bach – Douglas R. Hofstadter. (de boekcovers heb ik maar verwijderd, die bleken namelijk niet altijd zichtbaar).

0 0 stem
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Gideon
16 jaren geleden

Vooral "Life" is nog steeds revolutionair. Ze gaan er in een dialoog onderzoeken waarom (psychische) gezonde mensen gezond zijn en waarom dit maar een hele kleine minderheid is van de populatie.

Door de vorm van een dialoog wordt je langzaam meegetrokken in hun paradigma, en krijg je de kans deze je eigen te maken.

Helaas staat aan het eind een stukje over politiek, en omdat het britten zijn is het Britse politiek van de jaren negentig (toen het boek geschreven werd). Dit gedeelte is erg gedateerd en voor Nederlanders vrijwel niet te begrijpen als ze niet in de jaren negentig in Londen gewoond hebben.

GEB gaat over algoritmen, patronen en complexiteit uit orde. Dit waren in de jaren tachtig nog revolutionaire ideeën en dit boek probeert afwisselend met dialogen en gewone tekst mensen een nieuw kader te geven waarbinnen ze de wereld kunnen zien.

Het boek was hier erg succesvol in en veel van de ideeën zijn gemeengoed geworden.

Sybilla
16 jaren geleden

Eerste titel ken ik niet; tweede is een regelrechte aanrader (zoals overigens alles wat Hofstadter heeft geschreven).