Hoor jij straks ook bij de 1%?

In Finland deed al (ruim) 1% van de bevolking mee aan een gratis online cursus over Kunstmatige Intelligentie (de makers gebruiken vooral de afkorting AI afkomstig van het Engelse “Artificial Intelligence”). Er is sinds kort ook een Nederlandse online cursus en ongeveer 10.000 mensen gingen je al voor en leerden wat AI is en hoe zij er nu al mee te maken hebben in hun dagelijkse leven. Doel van de makers is om ook in Nederland minimaal 1% van de bevolking (170.000 mensen) te bereiken.

De cursus bestaat uit 8 tracks en 4 cases. Het kost je ongeveer 8 uur om ze allemaal te doorlopen. Natuurlijk, je kunt proberen zo snel mogelijk door te klikken, de app voorkomt dat soms door het doorbladeren alleen mogelijk te maken als je een vraag beantwoordt hebt. Maar waarom zou je? Je doet de cursus immers omdat je wat bij wilt leren.

Daarbij is de cursus gewoon in je browser te bekijken (ik zie de noodzaak van de app niet echt), hij werkt prettig(er) op je mobiel door de wijze van bladeren en wisselt korte teksten af met filmpjes. Daarbij kan het gaan om uitleg door Jim Stolze zelf, gesprekken met experts (wetenschappers, vertegenwoordigers van bedrijven), mensen op straat (soms naïef, anderen zijn beter op de hoogte en geven afgewogen antwoorden) en animaties die toelichting geven bij deelonderwerpen.

De tracks hebben de volgende onderwerpen:
#1 Een kijkje in de wereld van AI (15 min)
#2 Wat is AI?  (35 min)
CASE AI en WIJ (13 min)
#3 Is een zoekmachine ook AI? (25 min)
#4 Machine Learning (40 min)
#5 Deep Learning (35 min)
CASE AI en de RECHTSPRAAK (10 min)
#6  AI in het dagelijks leven (35 min)
#7 AI en de regels (40 min)
#8 Het werk van de toekomst (35 min)
CASE AI en GEMAK (10 min)
CASE AI en mobiliteit (11 min)

De tracks die als CASE worden aangeduid bevatten uitstapjes naar bedrijven als BOL.com, Post.nl, Wolters Kluwer, PON, Rabobank etc. Als je een account aanmaakt dan wordt je voortgang bijgehouden, je hoeft dus ook zeker niet alle onderdelen achter elkaar of op dezelfde dag te doen. Heb je alle 12 tracks doorlopen, dan kun je een certificaat downloaden (zie hierboven).

Maar ook dan is er nog voldoende te verkennen, te lezen en te bekijken. Er zitten op dit moment 39 bronnen in de bijlagenlijst bij de cursus. Vandaag (30-5-2019) heb ik problemen met het afspelen van de videos die daar staan, die worden ofwel niet getoond ofwel bijna volledig buiten beeld (getest op verschillende browsers en in de app).
De PDF documenten die er opgenomen zijn, kan ik wél bekijken. Elke track heeft in ieder geval een “inspiratielijst”. Dat is een PDF document met verwijzingen naar andere bronnen: boeken (die moet je dan zelf natuurlijk wel aanschaffen of opsporen), artikelen, video’s etc.
Daar kun je je dus ook nog wel even mee zoet houden. Verrassend hier vind ik dat er geen links opgenomen zijn naar de talloze online tutorials voor machine learning met bv Python. Ik neem aan dat de makers dat té complex vonden voor de doelgroep.

Die doelgroep kan tamelijk breed zijn. Ik wist al het nodige van AI, maar heb vooral genoten van de straatgesprekken, maar ook de Nederlandse voorbeelden waren voor mij interessant om te zien. Terwijl het laagdrempelig genoeg lijkt voor mensen die er nog helemaal niets van weten.

Dus wat gaat het worden? Hoor jij straks ook bij de 1% van de Nederlanders die weet wat AI is?
Eigenlijk zou het geen vraag meer moeten zijn. De cursus geeft het zelf ook aan: Continu blijven leren is de sleutel.

p.s. ik werd getipt door de site ibestuur.nl

p.p.s. er zijn op het moment meer dan voldoende actuele berichten rond AI in onze eigen praktijk. Bijvoorbeeld: Toezichthouder: overheden moeten transparant zijn over gebruik algoritmes (als je de cursus doorlopen hebt dan weet je wat FACTA betekent), de EU test ethische richtlijnen voor AI die in wat meer woorden overeenkomen met FACTA.

Kijk dus snel hier: https://app.ai-cursus.nl/ en treedt toe tot de 1%

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Hoor jij straks ook bij de 1% ? https://t.co/xfFW096TH7

Thanks @JimStolze en iedereen die meegeholpen heeft om… https://t.co/M1IMniQkPI

trackback

Hoor jij straks ook bij de 1%? https://t.co/l9NxaD0GFg

trackback
4 jaren geleden

Wat schrijft. Zeker de moeite waard. Ik ben bij track 4. Hoor jij straks ook bij de 1%? https://t.co/lmN9hBszQY