LoRaWAN / The Things Network op een Micro:bit

Toen ik vorig jaar oktober de aankondiging van de Kickstarter voor o.a. een uitbreidingsbordje waarmee je een Micro:bit via het The Things Network kunt laten communiceren, had ik al zo mijn bedenkingen bij de logica ervan. Meer daarover in dat vorige bericht, vandaag kwam de bestelde node binnen (minder dan 2 maanden later dan gepland, heel normaal voor een Kickstarter) en kon ik ermee aan de slag.

Assemblage is eenvoudig. De antenne schroef je op het ene uiteinde van de kabel, de andere kant druk je voorzichtig op de juiste plek op de node. Je hebt zelf een Micro:bit nodig. Die had ik uiteraard.

Daarna is het een kwestie van de stappen volgen in de online handleiding.

Daarin wordt uitgelegd hoe je bij The Things Netwerk (TTN) een nieuw device aanmaakt. Dat was voor mij zeker niet voor het eerst dus tamelijk gesneden koek, ik heb geen idee hoe complex dat voor iemand is om te doen als je het voor het eerst doet.

Daarna heb je “gewoon” de online editor voor de Micro:Bit nodig. Blijkbaar heeft die ondersteuning voor uitbreidingen, de handleiding laat zien hoe je de IoTLoRaNode blokken erbij kunt krijgen. Je hebt een blok nodig voor de initialisatie van je node, hij maakt dan via ABP verbinding met het netwerk. De gegevens die ik in de afbeelding deels zwart gemaakt heb krijg je van het consolescherm bij TTN.

Het programma hierboven geeft twee statische waarden (0 en false) en een dynamische waarde (de temperatuur zoals gemeten door de Micro:Bit) door via TTN.

 

Die data kun je daarna, net zoals bij elke gewone node doorsturen naar andere (online) diensten en dan verwerken.

Het werkte niet allemaal meteen. Eerst dacht ik dat het aan de firmware van de Micro:Bit lag. Die was in mijn geval uit 2015. Ik heb die bijgewerkt aan de hand van deze instructies.

Op een gegeven moment kwam heel af en toe een bericht door als ik op de A-knop drukte. Dat bleek niet aan de node te liggen. De multi-channel Gateway op zolder bleek offline te zijn en alleen de single-channel Gateway was in de lucht. En dan komen maar af en toe berichten door omdat je op dit moment het kanaal van het board nog niet vast kunt zetten (ik begrijp dat ze daar aan werken).

Het is me ook nog niet helemaal duidelijk hoe je de extra externe poorten kunt gebruiken die op het board zitten:

De documentatie daarvoor is nog zo uitgebreid, als staat er e.e.a. op Github. De header aan de rechterkant is een I2C header waar je een GPS op zou kunnen aansluiten. Die andere is een “RAK811 Breakout header” maar ik heb geen idee was je daarmee zou willen. Ook weet ik nog niet of je dit nu in een andere taal (bv microPython) kunt gebruiken of vast zit aan de Microsoft editor.

Voor nu doet het board wat het moet doen op een manier die redelijk intuïtief is. Je kunt hem hier bestellen als je er zelf mee aan de slag wilt. Als je vooraf vragen hebt, laat het even weten, dan probeer ik er antwoord op te geven.

Eerste vraag en antwoord:

Vraag: Wat is het bereik van de Node?
Antwoord: Dat weet ik niet en is niet echt heel gemakkelijk te testen.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

“LoRaWAN / The Things Network op een Micro:bit”
Kort overzicht van het gebruik van de @PiSupply LoRa node om de… https://t.co/wPVdTPZIFX

trackback

LoRaWAN / The Things Network op een Micro:bit https://t.co/suwPjPVpGn