Nieuwe TUDelft MOOC: “Scratch: Programmeren voor kinderen (8+)”

EdX_ScratchBij MOOCs denk je niet meteen aan basisonderwijs. Sowieso zijn veel MOOCs in het Engels of in een andere taal dan Nederlands en dan toch nét iets moeilijker toegankelijk voor de allerjongsten (al is het niveau van Engels bij sommige kinderen op de basisschool best aardig).

Er was/is al het nodige qua aanbod voor kinderen in het basisonderwijs als het gaat om programmeren, bijvoorbeeld via blockly / code.org / hour of code. En er was ook al een MOOC rond het programmeren in Scratch. Die was weliswaar in het Engels, maar voor iemand van 12 jaar (N=1) met wat stimulans en voorbereidend werk (= uitleg over hoe het maken van een account en het aanmelden het beste kon) prima te doen. Bij die MOOC bleek uit de reacties dat veel basisschoolleraren ook benieuwd waren in de MOOC omdat ze hem graag als extra materiaal wilden kunnen inzetten voor leerlingen. En daar kon ik me heel wat bij voorstellen want hij was leuk en uitdagend. Ik kon al lang programmeren en ik vond het geen probleem om hem toch nog gewoon te maken, er zat ook voor mij genoeg uitdaging in.

Ik weet niet of deze MOOC een vertaling is van de Amerikaanse versie, ik denk het niet want die was 6 weken met 6 uur gemiddelde inzet per week en deze is 4 weken met 2-6 uur inzet per week (wel een grote spreiding overigens) en claimt aan te sluiten bij “de leerlijn programmeren in het basisonderwijs”. Nou is er niet iets als dé leerlijn programmeren in het basisonderwijs, maar ik neem aan dat ze de leerlijn die onlangs gepresenteerd is bedoelen.

Ik weet ook niet helemaal hoeveel scholen op zo korte termijn en net voor de zomer het deelnemen aan zo’n MOOC nog in het onderwijs gaan inpassen. Of hoeveel ouders nu zeggen “dat moet mijn kind ook doen!”.
Wat dat laatste betreft, lijkt het me het proberen waard. En ik zou zeggen: mocht deze MOOC tegenvallen (ik heb geen reden om dat te veronderstellen, ook ik kan nog niet ín de MOOC kijken), dan is de Engelstalige nog beschikbaar als versie die je in je eigen tempo kunt doorlopen.
Je kunt de MOOC hier vinden. Deelname is gratis.

0 0 stemmen
Bericht waardering
6 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Raoul Teeuwen
7 jaren geleden

Kijk ik er nu overheen, of mist een link naar de nieuwe MOOC? Evt: https://www.edx.org/course/scratch-programmeren-voor-kinderen-8-delftx-scratchx#!

Raoul Teeuwen
7 jaren geleden
Reageer op  Pierre

(ik kreeg geen seintje dat je had gereageerd) … ik heb me ingeschreven … maar ik merk dat op moment van de MOOC ik vaak zoveel andere dingen heb, dat het makkelijk is om de MOOC dan maar te laten schieten 🙁

Felienne Hermans
7 jaren geleden

Hi Pierre,

Dankjewel voor je stukje. Het is geen vertaling van de Engelse, het is ons eigen materiaal dat gebaseerd is op onderzoek aan de TU Delft. We geven dus niet zomaar programmeeradvies, maar advies dat stoelt op research.

En we hebben het inderdaad over die onlangs gepresenteerde leerlijn.

Ik zie je online hopelijk 🙂

Felienne