nov 262015
 

OK, om meteen maar met de titel te beginnen: het klopt inderdaad dat een Happy Meal (€ 3,95) goedkoper is dan een Pi Zero. Ik vond het als afweging van Nate aan het einde van bovenstaande video wel een grappige. En inderdaad, Nate geeft het ook aan, waar iedereen het over de $5 Raspberry Pi heeft, is dat natuurlijk niet zo. Je hebt voor normaal gebruik of voor gebruik aan een TV (net als bij de andere Raspberry Pi modellen) een micro-usb voeding nodig, een hdmi-kabel (in dit geval een micro-hdmi naar hdmi) en omdat de Pi Zero geen gewone usb aansluitingen heeft, heb je ook nog een micro-usb naar usb kabel nodig.
Wil je iets aansluiten op de gpio-poorten, dan heb je nog een paar headers nodig.

Maar goed, voor 8 GBP (ja, exclusief verzendkosten) of omgerekend zo’n 12 euro heb je een kit met de

  • Raspberry Pi Zero
  • mini-HDMI naar HDMI adapter
  • micro-B USB naar USB A female kabel
  • 2×20 0.1″ male GPIO header
  • Pin-out cheat sheet
Raspberry Pi Foundation. CC BY-SA 4.0

Raspberry Pi Foundation. CC BY-SA 4.0

En dan heb je een apparaat waar je linux op kunt draaien, dat klein genoeg is om in een handschoen of andere wearable te verwerken. Maar toch krachtig genoeg om kodi.tv op te draaien.

Helaas is het ook bij deze versie van de Raspberry Pi zo dat de stichting erg voorzichtig ingekocht heeft voor de eerste lichting. En dus was ook de Pi Zero vandaag in no time uitverkocht. In het Verenigd Koninkrijk had ik nog snel even naar de winkel kunnen rennen voor een exemplaar van de MagPi want daar krijg je hem bij de meest recente editie gratis bij. Nou ja, dan nog maar even een maandje wachten of zo. Ervaring leert dat dan de voorraden wel weer aangevuld zijn. En echt *nodig* hebben doe ik hem natuurlijk ook niet. 🙂

De strijd om het krijt

 Gepubliceerd door om 08:59  Leertechnologie, Onderwijs, Video
nov 262015
 

krijtbordHet is een gevecht dat ongetwijfeld op meer plekken plaats gevonden heeft (of nog plaats gaat vinden), ik ken in ieder geval ook zo’n voorbeeld van bij mijn vorige werkgever: de strijd om het behoud van het krijtbord.

Bij de Hogeschool Utrecht is dat nu (ook) het geval, zo valt op de Trajectum-website te lezen. Er staat blijkbaar een verhuizing op stapel en een van de statistiekdocenten heeft te horen gekregen dat “zijn” krijtborden niet mee zullen verhuizen naar de nieuwe locatie.  Het argument van de manager Bedrijfsvoering is dat men deze “oude middelen niet passend vindt ten aanzien van de moderne faciliteiten die wij als hogeschool willen bieden.”

Ik vind zulke berichten interessant, want het is meestal een niet te winnen discussie. Als een hogeschool een nieuwe locatie uitrust met krijtborden, dan kun je wachten op de reacties over de “ouderwetse leermiddelen” die de hogeschool nog heeft, tijdens open dagen, in gesprekken met docenten en studenten of wie dan ook maar iets over het onderwijs te zeggen heeft.
Maar ja, het gaat hier (uiteraard?) niet over zomaar een docent. Maar over een docent die dat krijtbord tot middelpunt van zijn lessen heeft weten te maken, een icoon waarbij ook de studenten zeggen “laat hem dat nou gewoon nog blijven doen”. Een docent die mét dat krijtbord in 2012 nog docent van het jaar werd bij de Hogeschool Utrecht:

Een dilemma dus.

Lees verder….