mei 312015
 

Hoewel Scratch zeker niet ingewikkeld is, richt het zich op leerlingen/kinderen van 8 jaar en ouder. Voor de jongsten is er ook al een tijdje ScratchJr. Ik kende het nog niet, daarom even een korte verwijzing er naar.
ScratchJr werkt heel toepasselijk op de iPad en op Android, dus ook bruikbaar in onderwijssituaties waar de leerlingen hiermee werken.

Hieronder zie je nog een kort filmpje met een voorbeeld van hoe je dit voor jonge leerlingen kunt gebruiken om aan storytelling te doen:

Op de ScratchJr-website kun je ook lesplannen downloaden als PDF en andere voorbeelden bekijken.

Zijn er al onderwijsinstellingen in Nederland waar van ScratchJr gebruik gemaakt wordt? Of anders ‘gewoon’ van Scratch?

Deel dit bericht:

  6 reacties aan “Voor de allerkleinsten: programmeren in ScratchJr”

Reacties (4) Trackbacks (2)
 1. Ha Pierre, voor Scratch JR ervaringen, zie bijvoorbeeld http://ixperium.nl/ik-heb-het-wel-geprogrammeerd-meneer-marc/.

  • Hoi Frank,

   Dank je voor de link. Ik kon niet zo snel achterhalen of dit nu in Scratch of ScratchJr was. Doet voor dat bericht er niet zo heel veel toe, ik denk dat het Scratch was, de net iets uitgebreidere versie die ook in de browser te gebruiken is maar weer wat minder handig op een tablet. Dat komt voor een belangrijk deel omdat de volledige versie van Scratch gebruik maakt van Flash. 🙂

 2. Hallo Pierre,

  Omdat er weinig Nederlandstalige informatie te vinden is over ScratchJr, heb ik er vorige week een kort informatiefilmpje over gemaakt. Misschien is het leuk om dit in het bericht op te nemen. De link naar het filmpje is https://youtu.be/j0DUoBJg2E8

 3. Op mijn website (http://www.iQMaak.nl/index.php/scratchjr/) kun je de vertaalde lesbladen downloaden voor ScratchJr. Daarnaast gebruik ik deze regelmatig; zowel op de school van mijn kinderen, als tijdens de door mij georganiseerde programmeercursussen.
  Ook gebruik ik Scratch heel vaak (ben ook de vertaler van Scratch). Zowel tijdens mijn eigen cursussen, als op de school van mijn kinderen, als tijdens workshops op basisscholen.

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.