sep 192012
 

Dit is weer even een post voornamelijk voor mezelf zodat ik de oplossing op dit probleem ook nog terug kan zoeken als ik het over een tijdje nóg een keer tegen kom. Maar wie weet hebben er meer mensen wat aan. Ik zal het even aan de hand van een fictief voorbeeld uitleggen, dan hoef ik niet de ruwe data te laten zien waar ik vandaag zelf mee bezig was als onderdeel van mijn onderzoek.

Stel: je hebt een serie metingen per dag waarbij je voor een vervoermiddel bijhoudt hoeveel kilometer een proefpersoon ermee op een dag afgelegd heeft. Dan krijg je bijvoorbeeld de volgende tabel met (fictieve!) data:

Datum Vervoer KM
1-1-2012 Auto 20
1-1-2012 Fiets 10
2-1-2012 Auto  30
3-1-2012 Auto 50
4-1-2012 Fiets 25
5-1-2012 Fiets 10
6-1-2012 Fiets 15
7-1-2012 Auto 40
7-1-2012 Fiets 25

Je ziet dat de proefpersoon op sommige dagen alleen de auto gebruikt heeft, andere dagen alleen de fiets en soms allebei. Om dit in een nette grafiek te krijgen is het handig om er eerst een draaitabel van te maken waarbij je Datum en Vervoer tegen elkaar uitzet en in de cellen het aantal KM laat tonen. Je kunt er dan namelijk in één stap een draaigrafiek van maken (selecteer de draaitabel en klik dan in het menu “hulpmiddelen voor draaitabellen” op “draaigrafiek”). Maar zoals je in de afbeelding hierboven kunt zien, die grafiek ziet er niet uit zoals je zou verwachten. De lijnen lopen namelijk niet netjes door. Dat komt doordat er in de draaitabel ontbrekende waarden voor komen omdat niet elk vervoersmiddel voor elke dag een waarde heeft. Dat is gelukkig eenvoudig op te lossen.
Lees verder….

De miljoenennota op je iPad

 Gepubliceerd door om 07:12  Internet, iOS
sep 192012
 

Miljoenennota iPad Op de basisschool van mijn zoontje hadden ze ook aandacht besteed aan de Miljoenennota 2013 en aan Prinsjesdag 2012. Hij had het maar saai gevonden.

Of de iPad app die je gratis kunt downloaden, daar heel veel verandering in gebracht zou hebben, dat weet ik nog niet (ze hadden wellicht een spel-element kunnen inbouwen bij het onderdeel “wie is wie?” in de vorm van “raad de naam/het departement bij de foto of zo). Maar de filmpjes en video’s die er op staan hadden het verhaal vast een stuk kunnen verlevendigen. Mooi vind ik dat de video-opname van het aanbieden van de Prinsjesdagstukken 2013 in de Tweede Kamer zoals die gisteren plaats vonden (en op TV te zien waren), vandaag ook al gewoon in de App te vinden en te bekijken zijn. Ze staan niet lokaal in de App, dus je zult Wifi-verbinding moeten hebben als je ze in een klaslokaal wilt kunnen afspelen.
De documenten die er op staan (de complete Miljoenennota 2013 en alle bijbehorende Prinsjesdagstukken) zijn (neem ik aan) compleet en daarom waarschijnlijk alleen interessant voor mensen die er beroepsmatig iets mee willen (politici en zo ;-)). Ik begrijp dat het idee is dat dit het ministerie tienduizenden kilo’s papier en drukkosten scheelt en dat is natuurlijk helemaal een goede zaak.

sep 192012
 

iOS 6 komt er aan. En het levert ons “meer dan 200 nieuwe features“. Voor een aantal daarvan moet je in de VS wonen (of een paar andere landen, maar niet in Nederland), voor een aantal ervan moet je een iPad 3 of iPhone 5 hebben, maar ook Nederlandse bezitters van een iPad 2, een iPhone 4(S) en een aantal van de nieuwere iPod Touch modellen krijgen in ieder geval een aantal nieuwe features (niet allemaal natuurlijk).

Ik heb een iPad 2 (met jailbreak) en een iPhone 4S (zonder jailbreak). Grote vraag dus: ga ik updaten of niet?

De meningen over of het de moeite waard is verschillen. Op BigBoss, een grote distributeur van applicaties binnen Cydia (de alternatieve App-store voor iOS apparaten die voorzien zijn van een jailbreak) was men duidelijk: iOS 6 is a Dud (een blindganger / iets wat teleurstelt). Kort samengevat: je raakt YouTube integratie kwijt (kun je herstellen met de losse YouTube applicatie van Google), je raakt Google Maps kwijt (en krijgt er Apple Maps voor in de plek) en je krijgt er Facebook integratie bij (maar ja, wie zit daar nou op te wachten).

Vanuit het oogpunt van een jailbreaker gezien is het echter sowieso verstandiger om te wachten.
Lees verder….

Facebook kaart verwijderen

 Gepubliceerd door om 06:27  Algemeen, Internet, Tip
sep 192012
 

Facebook Kaart verwijderen Het is een van die dingen waar “iedereen” een hekel aan lijkt te hebben, maar die niet te verwijderen lijkt: de kaart die op Facebook laat zien waar je allemaal geweest bent. Ik moet bekennen dat, toen de timeline optie aangekondigd werd, het me best aardig leek om locaties waar ik geweest was op een kaart te zetten, maar toen bleek dat de kaart zo prominent op mijn voorpagina zichtbaar was, vond ik het al een stuk minder. Maar je kunt hem niet zomaar uitzetten, je moet er het nodige werk voor doen. Samengevat: je moet hem uit je favorieten gooien (zie afbeelding hierboven) en je moet alle berichten die een locatie neerzetten en alle berichten met foto’s die een locatie bevatten én alle foto-albums die een locatie bevatten verwijderen.
Lees verder….

sep 192012
 

Header Foto TwitterFacebook heeft het, Google+ heeft het, en nu heeft ook Twitter de beschikking over header-foto’s. Het zijn niet de achtergrondfoto’s, dat kon al lang, maar een extra foto die achter je profielinformatie getoond wordt. Hij mag maximaal 5MB groot zijn en moet minimaal 1252×626pixels groot zijn. Dat is apart aangezien de afbeelding voor je achtergrondfoto maar 800KB groot mag zijn en geen minimum afmetingen heeft. Ook wordt de header-foto meteen zichtbaar na het uploaden terwijl de achtergrondfoto pas aangepast wordt nadat je op “save changes” onder aan de pagina geklikt hebt. Wijzigen van beiden kan via https://twitter.com/settings/design

Er zijn ook nog wat verschillen tussen de mobiele versie van de site en de desktopversie. Ik krijg in de mobiele versie een Nederlandstalige interface te zien en in de desktopversie een Engelstalige. En op de iPad wordt alleen de header-foto getoond, maar niet de achtergrondfoto.
Header Foto Twitter Mobile
Och ja, het is aardig om in te stellen, maar natuurlijk geen wereldschokkende feature, tenzij je een enorme SEO aanhanger bent en gelooft dat ook zo’n header-foto het verschil gaat maken tussen miljoenen volgers of maar een paar.

Oh, en ja, je kunt heel “origineel” zijn en je avatar foto netjes in je header-foto laten passen zoals hier uitgelegd wordt. Maar…bij deze is het iets wat niet meer origineel is.