Waarom ik vandaag wel/niet ga upgraden naar iOS 6

iOS 6 komt er aan. En het levert ons “meer dan 200 nieuwe features“. Voor een aantal daarvan moet je in de VS wonen (of een paar andere landen, maar niet in Nederland), voor een aantal ervan moet je een iPad 3 of iPhone 5 hebben, maar ook Nederlandse bezitters van een iPad 2, een iPhone 4(S) en een aantal van de nieuwere iPod Touch modellen krijgen in ieder geval een aantal nieuwe features (niet allemaal natuurlijk).

Ik heb een iPad 2 (met jailbreak) en een iPhone 4S (zonder jailbreak). Grote vraag dus: ga ik updaten of niet?

De meningen over of het de moeite waard is verschillen. Op BigBoss, een grote distributeur van applicaties binnen Cydia (de alternatieve App-store voor iOS apparaten die voorzien zijn van een jailbreak) was men duidelijk: iOS 6 is a Dud (een blindganger / iets wat teleurstelt). Kort samengevat: je raakt YouTube integratie kwijt (kun je herstellen met de losse YouTube applicatie van Google), je raakt Google Maps kwijt (en krijgt er Apple Maps voor in de plek) en je krijgt er Facebook integratie bij (maar ja, wie zit daar nou op te wachten).

Vanuit het oogpunt van een jailbreaker gezien is het echter sowieso verstandiger om te wachten.

Want bij elke nieuwe release van iOS begint het spelletje weer opnieuw: Apple heeft de (meeste) bekende gaten in iOS gedicht en de jailbreakers moeten dus eerste op zoek naar nieuwe zwakke plekken in iOS waarmee ze toegang kunnen krijgen tot het besturingssysteem op een manier die het toevoegen van (o.a.) Cydia mogelijk maakt.

Voor de iPad 2 betekent dat daarom automatisch voor mij dat ik (nog) geen upgrade uitvoer, totdat er een nieuwe jailbreak voor iOS 6 beschikbaar is.
De redenen om te jailbreaken verschillen van principieel tot praktisch. Ik ben vooral praktisch. Apple heeft de laatste jaren de nodige features toegevoegd die eerst alleen via een jailbreak te realiseren waren: live videostreamen, het maken van schermfilmpjes, het tegelijkertijd laten draaien van meerdere applicaties, het waren allemaal features die eerst alleen via een jailbreak te realiseren waren.
Er is er nog één overgebleven: de mogelijkheid om video en PDF’s vanaf een USB-stick en de USB-dock connector op de iPad 2 te zetten. Dat gaat namelijk veel sneller dan via Wifi en dat is met name bij video wel zo handig. En ik gebruik de iPad nu eenmaal graag voor het bekijken van video’s, ook op momenten dat ik offline ben of als de netwerkverbinding nou eenmaal te langzaam is voor streaming.

Helaas zal binnenkort weer de vervelende periode starten waarbij Apps aangeven dat je ze alleen kunt upgraden als je de nieuwste iOS versie geïnstalleerd hebt. En natuurlijk worden die updates wél op je iPad getoond zodat je toch maar vooral wilt upgraden. Goed, dat hoort er blijkbaar bij.

Voor mijn iPhone 4S ligt het een stuk gemakkelijker. Die kan gewoon upgraden. Niet meteen vandaag al, de kans dat de Apple servers het erg druk hebben is aanwezig, dus een paar dagen wachten overleef ik ook nog wel.
Ik raak dan dus wat features kwijt en krijg er wat nieuwe voor terug. That’s live, that’s Apple. Live with it, of stap over naar Android, zou ik zeggen.

0 0 stemmen
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Roel
10 jaren geleden

Toevallig heb ik m’n 4S vorige week al even geüpdatet naar de GM. Naast de features en ‘duds’ die jij noemt waardeer ik tot nu toe vooral:
– de Do Not Disturb
– nieuwe versie van mobile Safari (oa eindelijk file uploads vanuit browser!)
– ingebouwde navigatie (al moet ik die nog uitproberen…)

Het zijn vooral verfijningen m.i., iOS 5.5 zou een beter versienummer zijn. Maar dat is natuurlijk ook de Apple stijl: goede producten/software neerzetten en die steeds verder verbeteren. 🙂

trackback
10 jaren geleden

Waarom ik vandaag wel/niet ga upgraden naar #iOS 6 http://t.co/grd0dzTu #media #itouch #jailbreak

trackback

Waarom ik vandaag wel/niet ga upgraden naar iOS 6 http://t.co/tJtlBQ7G