Kansloos? Toshiba Camileo Air10

OK, het vraagteken in de titel van dit bericht is natuurlijk een beetje aan de veilige kant. Maar ik vond het wel zo netjes om voor mogelijk te houden dat ik me zou vergissen als het gaat om een voorspelling van de kansen van de Toshiba Camileo Air10 die tijdens de CES 2012 geïntroduceerd werd.
Ik kan geen persbericht vinden, ik hou me aanbevolen voor een link er naar toe, dat betekent dat de specs zover ik ze ken uit bovenstaande video en andere berichten over de camera komen. Hierboven zegt de vertegenwoordiger dat streamen in HD gaat, maar noemt dan 720p als max. terwijl in het bericht van Engadget over 1080p gesproken wordt. Zou op zich nog kunnen dat het ene voor opnemen is en het andere voor streamen. Dat is overigens alleen mogelijk als je een Ustream Starter account of beter hebt (vanaf $99 per maand) anders kan dat niet (geldt voor alle apparaten die naar Ustream streamen).

Maar goed, afgaande op wat er nu te weten te komen is over de Toshiba Camileo Air10, waarom zou ik hem zelf niet kopen?

Laat ik beginnen met dit: “vroeger”, lees een paar jaar geleden, leek het me fantastisch om tijdens conferenties, beurzen of andere gelegenheden live te streamen. Dat was nog in de tijd dat het vastleggen van de audio van presentaties en die online zetten al heel wat was. Video was dan al helemaal een extraatje.
Het concept lijkt ook heel vanzelfsprekend: een camera maakt draadloos verbinding met het netwerk en streamt dan de video rechtstreeks door. Met Ustream en een netbook heb ik dat ook al gedaan, één keer zelfs op een moment de de officiële oplossing het liet afweten.

Maar met een laptop op een draadloos netwerk komen bleek altijd een stuk gemakkelijker dan met al die andere apparaten. Een Apple TV2, een Nabaztag/tag, een ASUS AiGuru SV1, ze werkten thuis op mijn Wifi-netwerk met WPA2 allemaal zonder veel problemen, maar op mijn werk of op andere plekken (jaarbeurs Utrecht, in de trein, in een hotelkamer, andere congrescentra) waren ze niet of slechts met extra hulp van de beheerders online te krijgen. Dat soort apparaten kunnen niets met Eduroam, pagina’s waar je zaken aan moet vinken om toegang te krijgen of waar je een gebruikersnaam + wachtwoord moet invullen en dan een of ander certificaat moet accepteren.

Het eerste mobiele apparaat waar ik dat probleem niet mee had? Mijn iPod Touch 2e generatie. Die maakte probleemloos verbinding met alle netwerken die ik tegen kwam. Zowel op mijn werkplek, via Eduroam, waar dan ook. En weet je wat dat apparaat kost? €189,- voor de goedkoopste versie met 8GB ingebouwde opslag.

En waar de Toshiba een verbinding met een laptop nodig heeft om de Wifi in te stellen, daar doe je dat bij de iPod Touch op het apparaat zelf. En niet via moeilijke knopjes, nee via een schermvullend touchscreen.
En als ik naar SURFmedia wil streamen, dan heb ik bij de Toshiba pech, want die optie zit nu eenmaal niet ingebakken, maar bij de iPod Touch koop en download ik een applicatie (op het apparaat zelf) en kan ik aan de slag.
Wil je een draadloze webcam? Dat kan met de Toshiba, maar via een app ook op de iPod Touch. Downloaden via USB naar je computer? Kan de iPod Touch ook.

Natuurlijk, de Toshiba heeft ook een paar voordelen: je kunt de accu verwisselen en de iPod Touch kan niet in 1080p opnemen, op dit moment alleen in 720p. En de Toshiba is iets goedkoper dan de iPod Touch: €40,- verschil. En je kunt via SD-kaartjes gemakkelijk tot max. 64GB geheugen toevoegen.
De Toshiba heeft een (ik neem aan mini-)HDMI aansluiting. Daar moet je bij de iPod Touch €39,- extra voor betalen.
Daar staat tegenover dat de Toshiba géén microfooningang heeft, alleen een ingebouwde microfoon. Op de iPod Touch kun je hoge kwaliteit externe microfoons aansluiten, iets wat in een luidruchtige omgeving als de CES absoluut noodzakelijk is.

Samenvattend
Toshiba brengt een product op de markt dat een beperkte functionaliteit/markt heeft (HD-videoclips maken op een apparaat van minder $150) met daarbij een ‘vernieuwende’ feature (wifi videostreaming). Terwijl er voor nog geen $50 meer een product is dat dat allemaal ook doet, maar gemakkelijker uit te breiden is (nieuwe diensten toevoegen via apps, externe microfoons, externe accu’s), eenvoudiger te gebruiken is (gemakkelijker online, eenvoudigere interface) én daarnaast nog eens veel meer andere functionaliteit biedt. En dan heb ik het niet eens over spellen of zo, maar functionele zaken zoals toegang tot je mail (nee, niet om de bestanden te mailen, maar wel om iemand te laten weten dat het online staat), Dropbox en vergelijkbare diensten (voor het uploaden van de video’s), een aantal videobewerkingsprogramma’s (om de video’s al op het apparaat zelf te voorzien van titels, video’s samen te voegen voor het uploaden), je blog om een blogpost te maken over de video etc.

Naarmate ik deze blogpost type begin ik steeds meer te twijfelen of ik dat vraagteken wel moet laten staan. Ik snap eigenlijk vooral niet waarom leveranciers dit soort afwegingen niet zelf maken. Ik ben echt geen Apple-fan (ik ben wel Apple-gebruiker), maar je moet toch wel heel erg principieel tegen het gebruik van Apple producten zijn om de afweging in het voordeel van de Toshiba uit te laten vallen lijkt mij.

Daarom…kansloos?

0 0 stemmen
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Kansloos? Ik denk het wel en vraag me af waarom Toshiba dat zelf niet zo ziet: de Toshiba Camileo Air10. http://t.co/uWpY7ZHQ #ces2012

trackback

Kansloos? Toshiba Camileo Air10 http://t.co/esWvQG6F

Willem Karssenberg
10 jaren geleden

Over externe microfoons gesproken, heb je de iRig MIC Cast – The ultra-compact voice recording microphone for iPhone/iPod touch/iPad al gezien? Lijkt me mooi!