Wordt downloaden straks link?

 Gepubliceerd door om 19:12  Internet
sep 022007
 
“Het downloaden van muziek en films via internet wordt verboden. Dat blijkt uit antwoorden van de minister van Justitie op kamervragen van SP-kamerlid Arda Gerkens.
De minister zegt dat hij overweegt een einde te maken aan de Nederlandse wetsbepaling die het downloaden uit illegale bron toestaat.”

(bron)

Hmmm, dit zou downloaden straks een stuk complexer kunnen maken. Ik ben in ieder geval benieuwd hoe e.e.a. dan vorm gaat krijgen. Zou jij dan bijvoorbeeld ook aansprakelijk gehouden kunnen worden voor het downloaden van een podcast bij mij waarin muziek zit waar ik niet de juiste rechten op heb?
Of gaat de minister het gebruiken als een onderhandelingspunt om de heffing op MP3-spelers alsnog door de kamer heen te krijgen?
Ik moet eerlijk bekennen dat ik de column niet zo heel sterk vind want de laatste opmerking:

“Daarmee wordt de klok weer vijftig jaar terug gedraaid. Het thuiskopiëren wordt weer illegaal.
Als er ’s avonds bij u op de deur wordt geklopt, is de kans groot dat het de auteursrechtpolitie is. Wanneer u dit nu niet wilt, is de oplossing simpel: betaal een heffing en u bent er in één keer vanaf. U mag dan naar hartelust downloaden.”

(bron)

slaat natuurlijk helemaal nergens op. Thuiskopie en downloaden van MP3’s of films via bittorrent of op andere manieren heeft helemaal niets met elkaar te maken. En die heffing op een blank CD heeft ook niets te maken met het al dan niet strafbaar zijn van het downloaden van materialen waar de aanbieder niet de juiste rechten op heeft.
Maar even rustig afwachten dus.

Stroop en zo #2

 Gepubliceerd door om 17:07  Algemeen
sep 022007
 
traceroute gorissen.info - Klik voor grotere versie

Ik heb nog even verder gekeken na mijn bericht over Stroop en zo eerder vanmiddag en op het moment lijkt het er inderdaad op dat het probleem zich in de netwerkverbinding naar Dreamhost voor doet. Hier bij het bericht zie je drie traceroute opdrachten gedaan via Traceroute Visual. De eerste (links van de tekst) is naar hier, de tweede naar Hans on Experience (ook bij Dreamhost) en de derde naar Trendmatcher (niet bij Dreamhost).
Je ziet het bij Hans Mestrum en hier steeds stokken bij het laatste knooppunt voor Dreamhost. Daar zit dus ergens een verbinding waar het niet goed gaat. Geen idee of Dreamhost daar zelf wat aan kan doen. De data van de trace naar de site hier is ook hun kant op.

traceroute Hans on Experience - Klik voor grotere versie trendmatcher.nl - Klik voor grotere versie

Stroop en zo

 Gepubliceerd door om 15:26  Algemeen
sep 022007
 
dreamhost load - Klik voor grotere versie

De site hier is vandaag weer vreselijk traag. Ik heb zojuist een support-melding ingediend bij Dreamhost. Ik heb daar nog niet terug van gehoord , maar het lijkt op het moment even weer snel genoeg te gaan. Raar blijft het wel. Na alle problemen met de klok op de server die maar niet goed wilde blijven lopen hebben ze me een paar weken geleden op een nieuwe server gezet waar ik zo te zien de enige gebruiker op ben. En hoewel de site hier regelmatig niet te bereiken was, geeft het ‘uptime’ commando aan dat de server al die tijd niet offline geweest is. Die is inmiddels al 74 dagen onafgebroken online.
En ook de load-indicatoren, in de screenshot 1.14 / 1.31 / 1.54, zijn niet om bang van te worden. Zo dicht bij 1.0 (ideaal) heb ik ze nog niet gezien. Toen ik een tijdje geleden op mijn kop kreeg wegens te zware belasting van een andere server (zuma, daar zaten 8 gebruikers op overigens) lagen die getallen boven de 5.0

De enige verklaring die ik er dus voor kan vinden zijn externe problemen (problemen buiten de server) zoals de routerproblemen die ze van tijd tot tijd hebben. En dat is wel jammer want als ze die lijn naar hier wat beter op orde zouden krijgen zou het allemaal een stuk vlotter lopen.

 Reacties uitgeschakeld voor Stroop en zo  Tags:

VCASMO – the making of “de oproep”

 Gepubliceerd door om 13:09  Tools
sep 022007
 
VCASMO - Klik voor grotere versie

Ik vond dat de oproep aan docenten in Nederland en België die ik op VCASMO geplaatst heb wel een eigen bericht verdiende, maar wilde toch even uitleggen hoe ik die gemaakt heb. Ik heb daarvoor gebruik gemaakt van VCASMO (video broadcast promotion), een gratis dienst die het mogelijk maakt om video + presentaties aan elkaar te koppelen en online beschikbaar te stellen. Het is een dienst vergelijkbaar met Zentation.com waar ik hier en hier over schreef. Maar waar Zentation een beetje saai en grijs is, oogt de VCASMO website als een echte Web 2.0 toepassing.
Hoe maken
Het maken van de presentatie was niet zo heel moeilijk. Ik heb deze in zijn geheel met de Macbook gemaakt: presentiebestand maken met PowerPoint 2004 en daar voor de ingebouwde webcam gaan zitten en een korte video ingesproken. De PPT en het MOV-bestand daarna uploaden naar VCASMO en op een tijdbalk de slide-overgangen aangeven.

Embedden, linken etc.
Zoals je inmiddels verwacht bij dit soort sites kun je het resultaat daarna eenvoudig embedden in een andere pagina, je kunt de link mailen, kijkers kunnen reageren, een waardering (duim omhoog of duim omlaag) achterlaten etc.

Zentation meets dotSUB
Bij dotSUB kun je eenvoudig ondertiteling in meerdere talen toevoegen aan video’s. Dat hoef je niet allemaal zelf te doen, ook kijkers die dat willen kunnen een vertaling toevoegen (jij kunt zelf aangeven of dat zomaar mag of niet). Zie ook deze berichten over dotSUB.

VCASMO heeft zo’n vertaaloptie nu in haar dienst opgenomen. In het bericht met de oproep maak ik gebruik van een Engelstalige ondertiteling, maar er is ook een Nederlandstalige versie beschikbaar en natuurlijk kun je het geheel ook zonder ondertitels bekijken.

De interface voor het maken van de ondertitels is eenvoudiger dan bij dotSUB, ook hier kunnen anderen ondertitels in andere talen aanleveren die na goedkeuring door jou opgenomen worden in de keuzelijst, en je kunt zelfs een .srt bestand importeren. Dat maakt het mogelijk de ondertitels met externe programma’s te (laten) maken.

Drempels weg
Ik geloof niet dat er nog drempels overblijven voor het online plaatsen van een presentatie. Zelfs als je alleen de dia’s online wilt zetten is het aanbod van diensten en het gebruiksgemak er van inmiddels groot genoeg, zeker vergeleken met het alternatief, om het gewoon standaard onderdeel van je werkwijze te maken.

 Reacties uitgeschakeld voor VCASMO – the making of “de oproep”  Tags: ,