Wordt downloaden straks link?

“Het downloaden van muziek en films via internet wordt verboden. Dat blijkt uit antwoorden van de minister van Justitie op kamervragen van SP-kamerlid Arda Gerkens.
De minister zegt dat hij overweegt een einde te maken aan de Nederlandse wetsbepaling die het downloaden uit illegale bron toestaat.”

(bron)

Hmmm, dit zou downloaden straks een stuk complexer kunnen maken. Ik ben in ieder geval benieuwd hoe e.e.a. dan vorm gaat krijgen. Zou jij dan bijvoorbeeld ook aansprakelijk gehouden kunnen worden voor het downloaden van een podcast bij mij waarin muziek zit waar ik niet de juiste rechten op heb?
Of gaat de minister het gebruiken als een onderhandelingspunt om de heffing op MP3-spelers alsnog door de kamer heen te krijgen?
Ik moet eerlijk bekennen dat ik de column niet zo heel sterk vind want de laatste opmerking:

“Daarmee wordt de klok weer vijftig jaar terug gedraaid. Het thuiskopiëren wordt weer illegaal.
Als er ’s avonds bij u op de deur wordt geklopt, is de kans groot dat het de auteursrechtpolitie is. Wanneer u dit nu niet wilt, is de oplossing simpel: betaal een heffing en u bent er in één keer vanaf. U mag dan naar hartelust downloaden.”

(bron)

slaat natuurlijk helemaal nergens op. Thuiskopie en downloaden van MP3’s of films via bittorrent of op andere manieren heeft helemaal niets met elkaar te maken. En die heffing op een blank CD heeft ook niets te maken met het al dan niet strafbaar zijn van het downloaden van materialen waar de aanbieder niet de juiste rechten op heeft.
Maar even rustig afwachten dus.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Jeroen vB
Jeroen vB
14 jaren geleden

Tja ik weet niet of het de klok 50 jaar terug draaien is. Maar is in iedergeval niet een erg nieuwe of innovatieve oplossing.

Ik heb zelf het vermoeden dat de minister (waarschijnlijk onder druk van stichtingen zoals BREIN, BUMA Stemra e.d.) hiermee voor de makelijkste weg kiest. Maar het simpelweg verbieden van het downloaden van films en mp3’s lost het downloadprobleem dan waarschijnlijk ook niet op.

En hoewel een thuiskopie en het downloaden natuurlijk niet helemaal hetzelfde is, is het natuurlijk wel met elkaar te vergelijken.
Het rippen van een MP3 van een cd om op je MP3 speler te zetten is natuurlijk niet zo heel erg veel verschillend van het downloaden van een mp3 die iemand anders al geript heeft.