VCASMO – the making of “de oproep”

VCASMO - Klik voor grotere versie

Ik vond dat de oproep aan docenten in Nederland en België die ik op VCASMO geplaatst heb wel een eigen bericht verdiende, maar wilde toch even uitleggen hoe ik die gemaakt heb. Ik heb daarvoor gebruik gemaakt van VCASMO (video broadcast promotion), een gratis dienst die het mogelijk maakt om video + presentaties aan elkaar te koppelen en online beschikbaar te stellen. Het is een dienst vergelijkbaar met Zentation.com waar ik hier en hier over schreef. Maar waar Zentation een beetje saai en grijs is, oogt de VCASMO website als een echte Web 2.0 toepassing.
Hoe maken
Het maken van de presentatie was niet zo heel moeilijk. Ik heb deze in zijn geheel met de Macbook gemaakt: presentiebestand maken met PowerPoint 2004 en daar voor de ingebouwde webcam gaan zitten en een korte video ingesproken. De PPT en het MOV-bestand daarna uploaden naar VCASMO en op een tijdbalk de slide-overgangen aangeven.

Embedden, linken etc.
Zoals je inmiddels verwacht bij dit soort sites kun je het resultaat daarna eenvoudig embedden in een andere pagina, je kunt de link mailen, kijkers kunnen reageren, een waardering (duim omhoog of duim omlaag) achterlaten etc.

Zentation meets dotSUB
Bij dotSUB kun je eenvoudig ondertiteling in meerdere talen toevoegen aan video’s. Dat hoef je niet allemaal zelf te doen, ook kijkers die dat willen kunnen een vertaling toevoegen (jij kunt zelf aangeven of dat zomaar mag of niet). Zie ook deze berichten over dotSUB.

VCASMO heeft zo’n vertaaloptie nu in haar dienst opgenomen. In het bericht met de oproep maak ik gebruik van een Engelstalige ondertiteling, maar er is ook een Nederlandstalige versie beschikbaar en natuurlijk kun je het geheel ook zonder ondertitels bekijken.

De interface voor het maken van de ondertitels is eenvoudiger dan bij dotSUB, ook hier kunnen anderen ondertitels in andere talen aanleveren die na goedkeuring door jou opgenomen worden in de keuzelijst, en je kunt zelfs een .srt bestand importeren. Dat maakt het mogelijk de ondertitels met externe programma’s te (laten) maken.

Drempels weg
Ik geloof niet dat er nog drempels overblijven voor het online plaatsen van een presentatie. Zelfs als je alleen de dia’s online wilt zetten is het aanbod van diensten en het gebruiksgemak er van inmiddels groot genoeg, zeker vergeleken met het alternatief, om het gewoon standaard onderdeel van je werkwijze te maken.