CeBIT – Memory Dump

 Gepubliceerd door om 23:25  Algemeen
mrt 212007
 
CEBIT

Nog één laatste afrondend bericht over de CeBIT 2007. Nog lang niet over alles geschreven, niets verteld over de World Cyber Games, de voorzet touchscreens, de “dichtbij” projector van NEC, heel grote TV’s en TV’s die met elk soort signaal goed beeld geven, landen die ik er niet verwacht had, de WifiWall van Conceptronics of hoe slecht ik kon autorijden. En dan heb ik het al helemaal niet gehad over het grote aantal hallen waar ik niet eens in geweest ben. De CeBIT bezoeken doe je niet om alles te zien wat er te zien is.
Je zult er weinig producten vinden die specifiek op onderwijs gericht zijn. Maar des temeer producten waarvan je toepassingsmogelijkheden in het onderwijs kunt zien of die onderwerp voor je onderwijs zullen worden.

En los van de inhoud van de CeBIT was het natuurlijk ook gewoon leuk. Leuk om Hans nu ook “in het echt” te ontmoeten. Interessant om te horen hoe Tulip tegenwoordig in elkaar zit, wat de verschillende ondernemingen binnen het concern doen. En natuurlijk leuk om eindelijk eens een keer boven in een stand te mogen komen. 8)

Zo, nu moet ik gaan stoppen, ik moet de data van mijn Compaq nc6220 nog backuppen. Die mag ik morgen omruilen voor een Compaq nc6320. Geen tablet, geen handschriftherkenning. Maar wel een Intel Centrino Core 2 Duo Processor. Dat maakt ook wel weer heel wat goed.

CeBIT – Nostalgie

 Gepubliceerd door om 22:41  Hardware
mrt 212007
 

Cebit 2007 Mijn eerste computer, al stond daar op de plek van het Tulip logo “Ahrend” (de leverancier van kantoormeubilair). Ik wilde eigenlijk een MSX-spelcomputer, want dat was toen je van het. Daar hadden mijn ouders dus goedkoop mee weg kunnen komen, zo’n MSX kostte 1/10 van deze Tulip. Maar dan had ik niet met Windows 1.0 kunnen werken. 8)

CeBIT – Contex 3D Printing

 Gepubliceerd door om 22:33  Hardware
mrt 212007
 
Cebit 2007 Cebit 2007 Cebit 2007 Cebit 2007

Een ander bedrijf dat ik zeker even “in het echt” wilde zien, na het zien van hun video op cebitvideo.com was Contex. Zij leveren 3D printers die op basis van een ontwerptekening relatief snel (kwestie van uren) een driedimensionaal object kunnen printen. Dat gebeurt op basis van een poeder die plaatselijk hard gemaakt wordt. De resultaten (zie foto links en ook in de video) zijn indrukwekkend. In de video wordt een kleine maquette van een huis getoond met drie verdiepingen die van elkaar te halen zijn, de muren voor de kamers, de trap tussen de verdiepingen etc. bevatten. Kostprijs voor die print was minder dan 50 euro, al is de machine natuurlijk duurder (tussen den 25 en 50 duizend euro). Het werd gezien als mogelijkheid voor ontwerpbureaus om snel tijdens het ontwerpproces mockups te maken van producten die “als echt” uitzien, of een architectenbureau dat nu niet meer handmatig weken tijd hoeft te besteden aan het vervaardigen van de maquette voor een ontwerp. Indrukwekkend (maar dat had ik al gezegd).

CeBIT – Hoe ziet jouw Ego er uit?

 Gepubliceerd door om 22:06  Hardware
mrt 212007
 
Cebit 2007 Cebit 2007 Cebit 2007

Hans Mestrum schreef het al: Pierre [..] zei [..] toch eerlijk dat hij meer voor functionaliteit gaat dan voor design. Ik moet toegeven dat ik mezelf niet met zo’n Ego handtas zou zien lopen. Ik begrijp wel dat er een markt voor is. De dames (en heren) die voor de designer outfits gaan hebben de hogere prijs die je voor het design betaald er blijkbaar voor over. Als laptop bleek het gewoon een ordentelijke machine te zijn compleet met ingebouwde microfoon(s) en webcam boven het scherm. De snelknoppen die gekoppeld zijn aan applicaties als backupvoorzieningen of de spraakherkenning maken de machine af en gebruiksklaar. Niks mis mee dus.
De keuze voor een afwijkende vorm levert, zo vertelde Hans, ook de nodige ontwerp uitdagingen op. De onderdelen die je kunt kopen zijn namelijk standaard recht en hoekig.

CeBIT – Total Immersion

 Gepubliceerd door om 21:56  Tools
mrt 212007
 
Cebit 2007 Cebit 2007 Cebit 2007

Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog steeds niet helemaal weet hóe het nou werkt, ook niet na het bekijken van de video op cebitvideo of die op webware.com. Ze hebben het over augmented reality. Zoals je op de foto’s en de filmpjes kunt zien wordt er een plat object voor een camera gehouden (bij de webware video hebben ze zelfs gewoon de ingebouwde camera van een Vaio) en op het resulterende videobeeld wordt dan een 3D-animatie op de betreffend platte afbeelding geprojecteerd.
Wat ik niet helemaal snap is hoe de software weet welke 3D-animatie te laten zien. In de foto’s zie je dat ze een auto-folder aan het bekijken zijn en bij elke pagina komen er andere modellen. Ik heb nergens kunnen ontdekken of de informatie daarover in de pagina of gewoon in de software opgeslagen wordt.
Ze willen ook brillen gaan maken waarmee je hetzelfde effect zou kunnen bereiken.

CeBIT – Kijken en wijzen

 Gepubliceerd door om 20:51  Tools
mrt 212007
 
Cebit 2007 Cebit 2007

Twee toepassingen die met alternatieve manieren van besturen van je computer te maken hebben. De eerste vond ik leuk verzonnen, maar het zag er dom uit: Ook van Fraunhoffer was een toepassing waarbij de bewegingssensor voor het bedienen van een muis of het maken van selecties in een “boom” zit die uitsteekt boven de gebruiker (zie bovenste foto). Daardoor kun je, zoals die meneer hier doet, op een afstandje van het scherm blijven staan. Het voorbeeld is een stadsplan waarin je op icoontjes voor informatie kunt klikken. Het ziet er dom uit omdat die man op een meter afstand met een soort Mister Bean vingertje lijkt te staan te zwaaien terwijl hij in werkelijkheid de muis op het beeldscherm bestuurd.

De tweede foto links is van een monitor die je met je ogen kunt besturen. In de monitor zitten in totaal vier infraroodsensoren (2 boven, 2 onder). Die sensoren houden je ogen in de gaten. Na het even calibreren (je ziet vier keer een punt op een bepaalde plek en daar moet je dan naar kijken), kun je aan de slag. De foto is van de toepassing waarbij je met je ogen naar letters op het toetsenbord op het scherm kijkt en zo een bericht schrijft. Ik heb de tekst geschreven die je op de foto ziet en daarna voelde ik dat ik mijn ogen zwaar had laten werken. Onhandig is dat je naar de letters moet kijken en het resultaat ergens anders verschijnt, namelijk net iets hoger. Maar als je niet uit je ooghoeken kunt kijken….

Handiger vond ik de toepassing waarbij je met je ogen alleen de muisbeweging bestuurt. Je gebruikt dan twee te kiezen toetsen op het toetsenbord als muisknoppen.
Dan is kijken naar de Start-knop al voldoende om de muis er boven te gaan hangen.

De beeldschermen zijn gericht op mensen die hun handen niet kunnen gebruiken. Ik kan me voorstellen dat die hier mee gaan werken, want een vervanging voor mijn toetsenbord is het sowieso niet.

CeBIT – Fraunhoffer gezichtsherkenning

 Gepubliceerd door om 20:38  Tools
mrt 212007
 
Cebit 2007 Cebit 2007

Ter voorbereiding van mijn bezoek had ik alle op dat moment beschikbare filmpjes over de CeBIT 2007 van de website cebitvideo bekeken. En dat leverde een aantal zaken op die ik graag wilde zien. Het gezichtsherkenningssysteem van Fraunhoffer stond boven aan mijn lijst. Je kunt de video met uitleg op cebitvideo.com vinden.
Het systeem doet aan gezichtsherkenning. Maar dan niet om te herkennen dat Jantje of Pietje in beeld is. Het herkent of het een man of een vrouw is. En daarnaast geeft het systeem aan of het gezicht verbaasd, boos, blij, droevig kijkt.
Toepassingsmogelijkheid die genoemd werd is het maken van een video-opname van gebruikers van een product, of kijkers naar een reclame en dan automatisch een overzicht genereren van de gemoedstoestand.
Probleem alleen was dat het systeem stuk was. Het gaf steeds aan dat ik droevig was (10 bonuspunten voor Jeroen die dat zonder tips gezien had terwijl de foto verstopt zat tussen 85 andere foto’s van de CeBIT). Ondanks dat een heel interessant systeem.

PaceBlade op de CeBIT 2007

 Gepubliceerd door om 20:18  Hardware
mrt 212007
 
Cebit 2007

De CeBIT 2007 dag begon uiteraard bij de Tulip stand. Rene Vlak van PaceBlade, een van de merken binnen de Tulip holding gaf me eerst een toelichting bij de EasyBook P8 waarmee ik de rest van de dag zou mogen spelen. Daarna ging ik met Hans Mestrum bij Jeffry Grootfaam langs die me ook de andere modellen van PaceBlade liet zien.

Zoals zo vaak is dit een post die ook voor mezelf bedoelt is om de zaken even op een rijtje te zetten, want met zoveel variaties en het feit dat ik nog geen ervaring had met tablet pc’s was het een hele stroom nieuwe informatie.
Lees verder….

CeBIT – vanaf Hannover ging het mis

 Gepubliceerd door om 01:54  Algemeen
mrt 212007
 

Pfff, weer thuis. Had ik me tóch weer vergist in de afmetingen van het Messe Gelände. Dus hard doorstappen om de trein van 18:12 uur vanuit de “CeBIT naar Hannover Hbhf te halen. Net gelukt.
Ook in Hannover kwam de ICE netjes op tijd binnen. Het ging goed, dacht ik.
Maar helaas, nog voordat de ICE weg kon rijden kwam al het omroepbericht dat er iemand voor de trein gesprongen was en er dus een omleiding ingesteld was. Verwachte vertraging uiteindelijk 60 – 90 minuten. Dat was meteen al balen, want de maximale speling die ik in Duisburg had was 60 minuten.
Elke hoop op inhalen van de verloren tijd vervloog toen we daarna ook nog een kwartier stil kwamen te staan vanwege technische problemen aan onze trein. En dat klopte ook, want toen we weer reden was de vertraging 120 minuten.

Ik kon toen al opzoeken bij de PDA-versie van de DB dat ik met de trein in ieder geval niet meer tot in Venlo zou kunnen komen.
Om een heel lang verhaal niet nog langer te maken: de NS zou eens een keer moeten gaan kijken naar de klantenservice van de Deutsche Bahn. En de Duitse reizigers zouden zich eens moeten realiseren dat het serviceniveau van het personeel op een ICE buitengewoon is. De informatievoorziening via de intercomsystemen is uitgebreid. Én ze gaan bellen en dingen regelen voor reizigers die hun aansluitingen gaan missen.
Dus kreeg ik het advies om er in Duisburg uit te gaan en naar het Service Punt te gaan. Toen was het inmiddels 23:00 uur. Daar bleek dat er helaas toch geen hotelkamer te zijn. Dus met de trein alsnog naar Viersen en van daaruit met de taxi naar Deurne. Kosten voor rekening van de Deutsche Bahn. Uiteindelijk was ik dik twee uur later dan gepland (01:40 uur) thuis. Maar de rit van Viersen -> mijn voordeur in plaats van Viersen -> Venlo -> Deurne -> voordeur was natuurlijk zeker niet onprettig.