PaceBlade op de CeBIT 2007

Cebit 2007

De CeBIT 2007 dag begon uiteraard bij de Tulip stand. Rene Vlak van PaceBlade, een van de merken binnen de Tulip holding gaf me eerst een toelichting bij de EasyBook P8 waarmee ik de rest van de dag zou mogen spelen. Daarna ging ik met Hans Mestrum bij Jeffry Grootfaam langs die me ook de andere modellen van PaceBlade liet zien.

Zoals zo vaak is dit een post die ook voor mezelf bedoelt is om de zaken even op een rijtje te zetten, want met zoveel variaties en het feit dat ik nog geen ervaring had met tablet pc’s was het een hele stroom nieuwe informatie.
Touch versus Digitizer

Even een zijstapje: Bij digitale schoolborden heb je op het moment voornamelijk de discussie tussen het aanschaffen van een bord dat drukgevoelig is (touch, met je vinger te bedienen) of een bord dat een digitizer (gebruik speciale pen, hoeft overigens geen batterij te bevatten, maar is niet met je vinger te bedienen) gebruikt.
Ook bij tablet pc’s en andere apparaten zonder toetsenbord speelt dat verschil.
Een Pocket PC bijvoorbeeld gebruikt een drukgevoelig scherm, de meeste notebook/tablets zoals ik die online voorbij zie komen gebruiken een digitizer in combinatie met Windows XP voor tablet pc’s.

PaceBlade heeft beide soorten modellen: de P8 die ik mee had is uitsluitend touch, de andere modellen die ik gezien heb hadden een digitizer optie. Ik weet niet of alle andere modellen met digitizer ook om te schakelen waren, maar de PaceBook D110 en ook het nieuwe model (waarvan ik geen versienummer weet) hadden een knop om gewoon tijdens het gebruik te schakelen tussen gebruik als drukgevoelig scherm of als digitiser scherm.

Een drukgevoelig scherm heeft als voordeel dat je het indien nodig ook gewoon met je vingers kunt bedienen.
PaceBlade had een demo hangen van het gebruik van een PaceBlade als bedieningsscherm voor de bediening van je huis (Domotica).
Cebit 2007 Omdat het gewoon een volwaardige Windows XP machine is blijft het echter niet beperkt tot alleen het aansturen van lampen en zo. Het voorbeeld was van een (blijkbaar echt bestaande) kok die er ook zijn recepten, foto’s en andere informatie opvroeg. Met een camera er op en de ingebouwde stereo microfoon en speakers kan ik me voorstellen dat je hem in de keuken hebt hangen voor de bediening van de verschillende apparaten in huis, het kookboek én als Skype telefoon.
Landscape versus Portrait

Het is een bekend verschijnsel: of het nou een laptopmonitor of een gewone desktopmonitor is, de beeldverhoudingen zijn normaal gesproken zo dat hij breder is dan dat hij hoog is. Hij ligt dus landscape. Een schrijfblok en briefpapier heeft echter een portrait vorm. Een tablet kun je (meestal?) omschakelen tussen portrait en landscape stand. Vooral als je hem op de arm meeneemt of aan een document aan het schrijven bent is een portrait stand handig.

EasyBook P8
Cebit 2007 Website Dit is het apparaat dat de bloggers mee mochten nemen de beurs op. Het heeft Windows XP Professional en een drukgevoelig beeldscherm.
Het is een klein compacte tablet. Op de achterkant zit een webcam bevestigd. Die kun je heel handig wegklappen. Omhooggeklapt steekt hij net boven de bovenkant uit en gebruik je hem om een opname van jezelf te maken, bijvoorbeeld tijdens een videoconference. Naar achteren geklapt wordt het beeld automatische gespiegeld en kun je een opname maken van datgene waar jij naar kijkt.
Ik vond het prettiger om de tablet in portrait formaat te dragen. Nadeel wel is dan dat dit apparaat geen tekstherkenning heeft en het on screen toetsenbord in zo’n geval erg klein wordt.
Hij is dan ook veel geschikter om bijvoorbeeld formulieren door te lopen en af te vinken, of om applicaties te besturen die uitgaan van alleen besturing met de pen, zoals je ook bij mediacentra’s hebt waar je de afstandsbediening gebruikt.

EasyBook P7
Website

Dit model was nog een slag compacter dan de P8, maar beschikt wél over tekstherkenning als onderdeel van Windows XP Tablet Edition. Hoewel nu alleen in het Engels, was de herkenningsgraad absoluut indrukwekkend. Zonder oefenen werd mijn kriebelhandschrift probleemloos herkend. De tekstherkenning gebruikt een combinatie van herkenning van individuele letters gecombineerd met een ingebouwd woordenboek. Omdat de herkenning realtime gebeurt zie je meteen of er iets fout gaat.
Ideaal apparaat om gewoon als notitieblokje mee te nemen als je over een beurs wandelt en snel aantekeningen wilt maken.

Op de P7 heb ik ook het duimtoetsenbord uitgeprobeerd dat je ook op UMPC’s ziet. Het werkt, maar nog steeds alsof je nu met twee vingers (duimen) aan het typen bent. Dan heb ik liever Nederlandstalige textherkenning.

PaceBook D110
Cebit 2007 Cebit 2007 Website

Dit is het model dat Hans Mestrum in gebruik heeft. Hij beschikt ook over Windows XP Table Edition en is omschakelbaar tussen drukgevoelig en digitiser gebruik. Deze PaceBook heeft ook tekstherkenning. De tablet zit in zijn geheel in het beeldscherm, maar als je de tas opendoet ziet het uit als een laptop door de wijze waarop het losse infrarood toetsenbord in de tas erbij zit. Je kunt er zo in de tas meer werken, maar je kunt ook het scherm uit de tas pakken en als tablet gebruiken. Je kunt het toetsenbord er uit pakken en de tas als schermstandaard gebruiken om het scherm op prettige afstand te zetten.
Het is wat betreft aansluitingsmogelijkheden en zo een heel complete computer, de 1,1 Ghz Centrino processor die er in zit is uiteraard niet de snelste, maar dat heeft wel weer als voordeel dat er geen ventilator in zit.

De versie op de foto is een extra stevige uitvoering. Die is ook wat zwaarder, te zwaar eigenlijk om een hele dag op je arm mee rond te lopen. Er was ook een nieuw model (geen foto van gemaakt helaas, wel mee gespeeld) dat voelbaar lichter is, maar nog steeds stevig genoeg aanvoelt.

Conclusie

Ik snap niet dat schermen die je vooral niet mag aanraken nog steeds de norm zijn. Je betaald nu nog extra voor de technologie, maar dat is natuurlijk een probleem dat snel kan verdwijnen als het veel meer gebruikt wordt.
Gelukkig neemt Microsoft de ondersteuning nog steeds serieus en blijft handschriftherkenning ook in Vista beschikbaar. Nu alleen nog in het Nederlands.
Je moet de tablets niet zien als een desktopvervanger. Dat zijn ook notebooks nog steeds niet helemaal, zeker niet de modellen die licht en compact genoeg moeten zijn om een hele dag meer rond te lopen.
Ze zijn veel generieker bruikbaar dan bijvoorbeeld een mediaplayer, al staat daar nu natuurlijk ook een beduidend hogere prijs tegenover.
Voor gebruik in het onderwijs lijkt me het lichtere zusje van de D110 ideaal. Tijdens een college maak je aantekeningen op alleen het scherm. Thuis tijdens het opstellen van een werkstuk, gebruik je het toetsenbord. Als je met een medestudent of collega wat documenten wilt doorspreken leg je hem gewoon tussen je in op de tafel.
En natuurlijk al die applicaties die op een digitaal schoolbord ook zo mooi uitzien, de animaties, Google Earth en zo, gewoon met een pen of naar wens met je vinger bedienen. Lijkt me fantastisch.