CeBIT – Kijken en wijzen

Cebit 2007 Cebit 2007

Twee toepassingen die met alternatieve manieren van besturen van je computer te maken hebben. De eerste vond ik leuk verzonnen, maar het zag er dom uit: Ook van Fraunhoffer was een toepassing waarbij de bewegingssensor voor het bedienen van een muis of het maken van selecties in een “boom” zit die uitsteekt boven de gebruiker (zie bovenste foto). Daardoor kun je, zoals die meneer hier doet, op een afstandje van het scherm blijven staan. Het voorbeeld is een stadsplan waarin je op icoontjes voor informatie kunt klikken. Het ziet er dom uit omdat die man op een meter afstand met een soort Mister Bean vingertje lijkt te staan te zwaaien terwijl hij in werkelijkheid de muis op het beeldscherm bestuurd.

De tweede foto links is van een monitor die je met je ogen kunt besturen. In de monitor zitten in totaal vier infraroodsensoren (2 boven, 2 onder). Die sensoren houden je ogen in de gaten. Na het even calibreren (je ziet vier keer een punt op een bepaalde plek en daar moet je dan naar kijken), kun je aan de slag. De foto is van de toepassing waarbij je met je ogen naar letters op het toetsenbord op het scherm kijkt en zo een bericht schrijft. Ik heb de tekst geschreven die je op de foto ziet en daarna voelde ik dat ik mijn ogen zwaar had laten werken. Onhandig is dat je naar de letters moet kijken en het resultaat ergens anders verschijnt, namelijk net iets hoger. Maar als je niet uit je ooghoeken kunt kijken….

Handiger vond ik de toepassing waarbij je met je ogen alleen de muisbeweging bestuurt. Je gebruikt dan twee te kiezen toetsen op het toetsenbord als muisknoppen.
Dan is kijken naar de Start-knop al voldoende om de muis er boven te gaan hangen.

De beeldschermen zijn gericht op mensen die hun handen niet kunnen gebruiken. Ik kan me voorstellen dat die hier mee gaan werken, want een vervanging voor mijn toetsenbord is het sowieso niet.