Bluetooth in het onderwijs?

 Gepubliceerd door om 07:00  Algemeen
sep 302003
 
“A Danish zoo is using Bluetooth and a distributed set of base stations to track the location of children within the zoo.”

(bron)

Hoewel het in eerste instantie een puur technisch artikel leek, geeft Eric Baumgartner er een verrassende draai aan door te opperen dat je het systeem niet alleen kunt gebruiken ter beveiliging en om te voorkomen dat je je kinderen kwijt raakt. Je zou het namelijk ook kunnen gebruiken om bijvoorbeeld een bezoeker aan een museum te volgen en hem/haar op maat gesneden informatie aan te bieden. Je zou dan namelijk niet alleen kunnen weten naar welk object nu gekeken wordt, maar ook welke al eerder bekeken waren. Informatie op maat, in de juiste context dus. En bijvoorbeeld ook goed bruikbaar in onderwijs situaties. Toch zie ik ook wel wat problemen. Lees verder….

 Reacties uitgeschakeld voor Bluetooth in het onderwijs?  Tags:
sep 282003
 
“Company says entertainment group used its software illegally to identify downloaders.”

(bron)

Ik schreef al eerder over de acties van KaZaA tegen ‘illegale’ versies van het programma. Nu gebruiken ze diezelfde redenatie tegen de RIAA. De organisatie die juist hard aan het vechten is tegen het illegaal verspreiden van muziek via KaZaA. Volgens mij hebben ze bij Sherman Networks (eigenaar van KaZaA) veel creatievere advocaten dan vroeger bij Napster.

 Reacties uitgeschakeld voor Kazaa klaagt RIAA aan voor overtreden auteursrecht  Tags:

Mythe bierbuik ten gronde gericht

 Gepubliceerd door om 11:25  Algemeen
sep 272003
 
“Britse wetenschappers hebben de hardnekkige mythe ten gronde gericht over de relatie tussen het drinken van bier en de buikomvang. Bier blijkt helemaal geen bierbuik te veroorzaken, zo meldde de Britse krant The Times zaterdag op gezag van onderzoeker Martin Marmot van University College London.”

(bron)

Ehm, tja het is weekend, ik ben mijn ‘nieuwe’ RSS-feed lezer (SharpReader) aan het inrichten en dan kom je wel eens rare berichten tegen, soms over gekke telefoons, deze over de mythe van de bierbuik. Typisch wel dat het een Engelse universiteit was die het onderzoek deed.

 Reacties uitgeschakeld voor Mythe bierbuik ten gronde gericht  Tags:
sep 272003
 
“Mobieltjesfabrikant Nokia onthulde deze week in z’n hoofdkwartier te Helsinki een nieuwe, zeer apart gevormde telefoon voor de derde generatie mobiele telefonie.”

(bron)

Gaat hier echt iemand mee bellen :?

 Reacties uitgeschakeld voor “Radicaal” (lees: Raar) gevormd 3G-toestel van Nokia  Tags:
sep 272003
 
“Provider Nl.tree is met een aangepast aanbod voor scholen gekomen. Dit nadat KPN besloot scholen gratis toegang te verlenen.”

(bron)

:-) we gaan gewoon door…

[update] Ik kwam ook Easynet tegen als concurrerend bedrijf dat niet blij is met de actie. Kan ik me zeker iets bij voorstellen zeker ook gezien de investering die het bedrijf al gedaan heeft ter voorbereiding op de situatie per 1 januari 2004. Zo hebben ze een hele website opgezet om scholen hun dienstenaanbod toe te lichten.

Zie ook de andere berichten over dit onderwerp op deze site.

 Reacties uitgeschakeld voor KPN biedt alle scholen gratis breedband #3  Tags:

Is 1 GB nu 1.024 of 1.000 MB?

 Gepubliceerd door om 07:00  Algemeen
sep 262003
 
“Een groepje consumenten heeft een klacht ingediend tegen verschillende fabrikanten van computers en harde schijven. Zij zijn ontevreden over het feit dat de capaciteit van harde schijven groter wordt voorgesteld dan deze in werkelijkheid is.”

(bron)

Goede zaak. Een tijd lang was het niet zo vreselijk relevant dat makers van harde schijven 1.000 MB nemen als uitgangspunt voor 1 GB in plaats van de 1.024 MB die het volgens het binair stelsel zou moeten zijn.

Bij een harde schijf van 1,4 GB die nog niet zo lang geleden al heel wat was, is het verschil namelijk maar net ruim 30 MB. Maar bij 20 GB is het verschil al bij na zo groot als die hele harde schijf (1,4 GB minder dan je zou verwachten dus). Bij 150 GB heb je het al over een slordige 10 GB. Niet langer iets wat je kunt verwaarlozen en niet langer iets wat je kunt verkopen.

 Reacties uitgeschakeld voor Is 1 GB nu 1.024 of 1.000 MB?  Tags:
sep 252003
 
“Het Europees Parlement heeft vandaag (woensdag) gestemd over het controversiële wetsvoorstel rond softwarepatenten. De tekst is weliswaar goedgekeurd, maar door een aantal amendementen (wijzigingen) heeft het voorstel behoorlijk aan kracht ingeboet. Tegenstanders spreken van een belangrijke overwinning.”

(bron)

Goed nieuws lijkt het, al dacht ik dat eerst niet toen ik de kop “Europees Parlement voor patenteren software” zag boven een bericht van de Automatiseringsgids. Verderop in het bericht wordt echter duidelijk dat bijvoorbeeld de EICTA, die sterk voorstander zijn van patenten, verwacht dat de meeste amendementen door de raad van ministers geschrapt zullen worden. De Vereniging Open Source Nederland vindt juist dat er te weinig beperkingen zijn, zelfs mét al die amendementen.

 Reacties uitgeschakeld voor Tegenstanders softwarepatenten halen overwinning  Tags:
sep 252003
 

Tja, het was natuurlijk te verwachten dat het bericht over het gratis internet dat KPN scholen wil aanbieden het nodige stof zou doen opwaaien.

NL.Tree vaardigde meteen een persbericht uit waarin werd aangegeven dat KPN de marktwerking frustreert. Daarnaast hebben ze meteen een pagina opgezet waarin ‘veel gestelde vragen‘ over het aanbod worden besproken.

Webwereld had een bericht dat in de loop van de dag tot drie keer toe werd aangepast waarin ze wisten te melden dat de politiek zich ook met het aanbod ging bemoeien. De NMA zou er in ieder geval géén problemen mee hebben, de OPTA was nog aan het onderzoeken of het mocht, de LPF en de PvdA hebben schriftelijk vragen gesteld en Groen Links kwam met een alternatief plan (een nationaal fonds).

Ook hier op de website kwamen reacties binnen naar aanleiding van het eerste bericht over het aanbod. Ook op de Webwereld website is de lijst reacties inmiddels lang en niet altijd positief.

Dit wordt ongetwijfeld vervolgd :-D

[update] Het mailadres van Johan blijkt helaas niet te werken. De Brinkster website is op het moment wél weer te bereiken, ik heb het bestand met de analyse ook lokaal neergezet.

 Reacties uitgeschakeld voor KPN biedt alle scholen gratis breedband #2  Tags:
sep 242003
 
“In a recent ‘clarification’ of its policy, the International Standards Organisation (ISO) has decided to start charging commercial vendors for the use of the ubiquitous country, language and currency code standards that it publishes. These standards are directly normative for half of all IMS specifications and the IEEE LOM, and indirectly normative, via the W3C’s XML, for all of them.”

(bron)

Een heel gevaarlijke en onwenselijke ontwikkeling. Het artikel door Wilbert Kraan van CETIS geeft aan dat de maatregel betekent dat een leverancier van een commerciële applicatie moet gaan betalen als ze bijvoorbeeld voor het “taal” veld gebruik willen maken van ISO taalafkortingen als “nl”, “en”, “de” etc. Nu zou je op het beeldscherm waarschijnlijk het liefst gewoon “Nederlands”, “Engels” en “Duits” hebben, maar als je de betreffende meta-data wilt exporteren zul je toch de ISO taalafkortingen moeten gebruiken omdat dat overal waar maar een taalelement in een specificatie is opgenomen wordt voorgeschreven. Dit lijkt me sowieso iets om ook onze NEN Normcommissie Leertechnologieën bij in te schakelen.

 Reacties uitgeschakeld voor ISO wants to charge vendors for use of country, language and currency codes  Tags: