ISO wants to charge vendors for use of country, language and currency codes

“In a recent ‘clarification’ of its policy, the International Standards Organisation (ISO) has decided to start charging commercial vendors for the use of the ubiquitous country, language and currency code standards that it publishes. These standards are directly normative for half of all IMS specifications and the IEEE LOM, and indirectly normative, via the W3C’s XML, for all of them.”

(bron)

Een heel gevaarlijke en onwenselijke ontwikkeling. Het artikel door Wilbert Kraan van CETIS geeft aan dat de maatregel betekent dat een leverancier van een commerciële applicatie moet gaan betalen als ze bijvoorbeeld voor het “taal” veld gebruik willen maken van ISO taalafkortingen als “nl”, “en”, “de” etc. Nu zou je op het beeldscherm waarschijnlijk het liefst gewoon “Nederlands”, “Engels” en “Duits” hebben, maar als je de betreffende meta-data wilt exporteren zul je toch de ISO taalafkortingen moeten gebruiken omdat dat overal waar maar een taalelement in een specificatie is opgenomen wordt voorgeschreven. Dit lijkt me sowieso iets om ook onze NEN Normcommissie Leertechnologieën bij in te schakelen.