Is 1 GB nu 1.024 of 1.000 MB?

“Een groepje consumenten heeft een klacht ingediend tegen verschillende fabrikanten van computers en harde schijven. Zij zijn ontevreden over het feit dat de capaciteit van harde schijven groter wordt voorgesteld dan deze in werkelijkheid is.”

(bron)

Goede zaak. Een tijd lang was het niet zo vreselijk relevant dat makers van harde schijven 1.000 MB nemen als uitgangspunt voor 1 GB in plaats van de 1.024 MB die het volgens het binair stelsel zou moeten zijn.

Bij een harde schijf van 1,4 GB die nog niet zo lang geleden al heel wat was, is het verschil namelijk maar net ruim 30 MB. Maar bij 20 GB is het verschil al bij na zo groot als die hele harde schijf (1,4 GB minder dan je zou verwachten dus). Bij 150 GB heb je het al over een slordige 10 GB. Niet langer iets wat je kunt verwaarlozen en niet langer iets wat je kunt verkopen.