jul 142003
 
“Dynamic appearance is the art and mystery of creating two different looks from the same document. At a certain level, it’s not hard: just switch style-sheets. But when you get into more page-specific properties, you need to use something more complicated, such as (say) Javascript. Sounds simple, but the security provisions in Javascript make it difficult. This article describes the approach taken by Canada’s Department of National Defense, the authors of which have been involved with SCORM since before there was SCORM. Docbook, an XML content format, has been designed for this purpose, but is in the words of the author, "fiercely complex" and was dropped by EML. This comment sparked a response from Pierre Gorissen, who argues that it wasn’t that complex and that what EML dropped wasn’t Docbook, exactly. And the saga continues. By Wilbert Kraan, CETIS, July 13, 2003”

(bron)

:-) Dit is natuurlijk leuk (vind ik tenminste). Ik lees zowel de CETIS nieuwsfeed als Stephen’s Web (beide via Outlook Express). Ik zag het bericht op de CETIS site zondagnacht en heb toen meteen een reactie geplaatst. Die reactie is ook gelezen door Steven op het moment dat hij een stukje schreef over het oorspronkelijk stuk van Wilbert, maar hij schrijft meteen een reactie op mijn reactie, die dus nu weer verwerkt zit in mijn blog. Kun je het nog volgen ?

 Reacties uitgeschakeld voor The Dynamic Appearance Model and Implementing SCORM 1.3  Tags:

> 100

 Gepubliceerd door om 07:12  Persoonlijk
jul 122003
 

Ik zag trouwens dat ik inmiddels op deze “nieuwe” site de 100 berichten ben gepasseerd :-)

 Reacties uitgeschakeld voor > 100  Tags:

Vakantietijd

 Gepubliceerd door om 07:11  Agenda
jul 122003
 

De komende vier weken heb ik vakantie. Een groot deel daarvan ben ik zelfs niet hier, d.w.z. heb ik dus geen computer binnen bereikt. Dat betekent ook dat het hier op de site een tijd lang stil gaat worden.

Prettige vakantie !

 Reacties uitgeschakeld voor Vakantietijd  Tags:

Rapportage Quickscan QTI beschikbaar!

 Gepubliceerd door om 07:00  QTI
jul 112003
 

De afgelopen maand heb ik een quickscan QTI uitgevoerd voor de Digitale Universiteit. De rapportage en de bijbehorende testset met QTI bestanden zijn vanaf nu beschikbaar voor download van de DU website:
http://www.digiuni.nl/publicaties/ of rechtstreeks
:
* de rapportage (1908 Kb) en
* de testbestanden (1128 Kb).

Zoals je in de conclusies kunt lezen is het mogelijk een basale gemeenschappelijke set van QTI functionaliteiten te onderscheiden die door alle onderzochte applicaties ondersteund wordt. Zodra meer dan die basale set noodzakelijk is zijn er steeds een of meer applicaties die niet meer in staat zijn de bestanden succesvol te importeren. Een belangrijke aanbeveling is om het aanbod van QTI bestanden te vergroten door bijvoorbeeld de nu reeds binnen de DU aanwezige toetsbanken op die manier te ontsluiten.
Daarnaast wordt aangegeven dat het van belang is om actief met de leveranciers te communiceren om de bestaande ondersteuning uit te breiden.

Uit de reacties tijdens het uitvoeren van de quickscan bleek dat er een duidelijke belangstelling is voor het uitwisselen van vragen met behulp van QTI. De mate waarin deze quickscan een vervolg krijgt (bijvoorbeeld in de vorm van een onderzoek naar de exportmogelijkheden) zal mede afhangen van de vragen uit de instellingen.

[update] Links aangepast aangezien de DU website niet meer bestaat. Deze en andere QTI gerelateerde documenten zoals de 2006 versie van de quickscan kun je hier vinden.

 Reacties uitgeschakeld voor Rapportage Quickscan QTI beschikbaar!  Tags:
jul 102003
 
“Metadata is a powerful component of any digital learning object repository, the key that unlocks its potential. Much work has already been done within the learning technology community to assure metadata quality, focused on the development of the metadata infrastructure, in the form of standards and specifications, and the implementation of this infrastructure within repositories. There has been an assumption that metadata creation will be straightforward, and that authors of learning materials will be the most appropriate metadata creators. However, repositories are beginning to report significant difficulties in obtaining good quality metadata from their contributors and it is increasingly apparent that the issue of metadata creation warrants attention. This paper surveys the growing body of evidence to scope the issue of metadata creation and to identify questions for further investigation.”

(bron)

Een research paper dat gepresenteerd zal worden tijdens de komende ALT-C 2003 conferentie in Sheffield. Centrale vraag: hoe komt het dat er nog zo weinig onderzoek gedaan is naar de vraag op welke manier (en door wie) metadata het beste toegevoegd kan worden. Én, wat zou er dan onderzocht moeten worden? Interessant stuk, maar nu nog de antwoorden op de vragen die gesteld worden!

 Reacties uitgeschakeld voor Quality Assurance for Digital Learning Object Repositories: How Should Metadata Be Created?  Tags:
jul 092003
 

De Nederlandse Normcommissie Leertechnologieën van het Nederlands Normalisatie-instituut heeft de openbare conceptversie van de Nederlandse vertaling van de conceptnorm voor Leerobject-metadata, beter bekend als de IEEE LOM metadata standaard.

Het PDF bestand van de vertaling is te downloaden van de website van de normcommissie. Lees verder….

 Reacties uitgeschakeld voor Conceptnorm voor Leerobject-metadata  Tags:
jul 082003
 
“De Stichting ICT op School en de NLIP, de branchevereniging van internetproviders, hebben een intentieverklaring getekend om het aanbod voor scholen inzichtelijk te maken. Bovendien moet binnen twee maanden een kwaliteitsregeling klaar zijn.”

(bron)

Ik kan niet anders dan medelijden hebben met onze arme middelbare scholen. Het klinkt allemaal zo leuk: ‘Het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen (OC&W) besloot het centrale contract met nl.tree op te zeggen zodat de scholen een gevarieerder aanbod krijgen en marktconforme tarieven’.
Wat de scholen er voor in de plaats krijgen is géén stevige onderhandelingspositie van een grote klant, een wirwar van technische problemen op te lossen door de lokale systeembeheerder die vaak toch al een hartmonitor nodig heeft om het netwerkje van de school in de lucht te houden en vrij van hackers (of dacht je dat scholieren in de leeftijdscategorie van 12-18 jaar dat soort dingen *niet* deden?). En ze moeten nou met een minimum aan budget, waarvan de exacte hoogte nog niet bekend is, gaan uitzoeken bij wie ze een breedbandaansluiting kunnen krijgen? Tja, dat klinkt inderdaad beter.

 Reacties uitgeschakeld voor Kwaliteitsregeling internet op school in de maak  Tags:
jul 072003
 

Nou, het is maandagochtend en geen enkel bericht online van ongebruikelijke hack-activiteiten gisteren. Het enige, maar dat is eigenlijk niet anders dan anders, is dat mijn Windows XP versie op mijn laptop nu al een kwartier bezig is om wéér een update te installeren. Vast security gerelateerd, maar vast ook een gebruikelijke en niet in verband staand met gisteren.
O, hij is klaar, mijn laptop moet opnieuw opgestart worden om de installatie af te ronden. Laten we hopen dat het weer goed gaat en ik niet, zoals na de installatie van DirectX versie 9, in een rebootloop blijf hangen. Fijn toch.
Zie ook: Hoax of serieus gevaar? – ICT en Onderwijs BLOG

 Reacties uitgeschakeld voor Hoax of serieus gevaar? – toch hoax ?  Tags:

Hoax of serieus gevaar?

 Gepubliceerd door om 07:00  Algemeen
jul 052003
 
“Beveiligingsexperts van ISS (Internet Security Systems) waarschuwen voor een grootscheepse aanval op het internet die aanstaande zondag zal plaatsvinden. Volgens Peter Allor van ISS hebben hackers via IRC(Internet Relay Chat) een afspraak gemaakt voor een Defacement-aanval.

Hierbij gaan de hackers onderling een wedstrijdje houden in het zoveel mogelijk hacken van websites. De hackers moeten op websites inbreken en zoveel mogelijk pagina’s op die websites veranderen. Het gaat er bij deze "Defacer Challenge" om zoveel mogelijk punten te halen. Omdat systemen met Windows gemakkelijker te hacken zijn, kan de hacker bij een succesvolle poging hier slechts een enkel puntje verdienen. Wie het echter lukt om op een Unix of een Mac server in te breken mag rekenen op maar liefst vijf punten.”

(bron)

Tja, wat ze natuurlijk wel bereikt hebben is dat je blij zult zijn als het weer maandag is. Ook als dan is gebleken dat het nog zo erg niet was :-(

 Reacties uitgeschakeld voor Hoax of serieus gevaar?  Tags: