Het is fijn als “de praktijk” zo nu en dan laat zien dat sommige vakken die studenten/leerlingen saai of ingewikkeld vinden toch best wel handig en nuttig zijn. Statistiek (eigenlijk is het zelfs basis wiskunde) is er daar eentje van. Zo ook naar aanleiding van dit bericht op nieuws.nl (nog even niet doorklikken, het juiste antwoord staat namelijk ook in de reacties!)
Het begint natuurlijk al bij de titel “De PVV van Geert Wilders is het meest populair bij vrouwen die vreemdgaan”. Ik zal niet zeuren over het vreselijke “meest populair” (tamelijk letterlijk vertaald van “most popular” in het Engels) in plaats van “populairst, want dat levert me ongetwijfeld een reactie op die een spelfout in dit bericht gevonden heeft. Maar het is hoe dan ook pure “linkbait”, bedoelt dus om aandacht te trekken. Zoals de zin nu geformuleerd is lijkt het echter te impliceren dat van iedereen die de PVV een warm hart toedragen, dat het meeste voor komt bij vrouwen die vreemd gaan. Een kop “Bij vrouwen die vreemd gaan is de PVV van Geert Wilders het meest populair.” zou in dit geval correcter zijn. Of eigenlijk: “Bij de bezoekers van datingsite AshleyMadison.com is de PVV van Geert Wilders het meest populair” en dan weet je dat je het bericht eigenlijk best kunt negeren, want wat zegt dat dan?
Maar in het bericht gaat het ook fout. En omdat de fout exact op dezelfde manier op deze site voor komt neem ik aan dat hij in het persbericht stond.
Er staat namelijk dat de PVV in totaal 47,5% van de stemmen krijgt. Dat is dan, aldus het bericht, de optelsom van 30,2% van de stemmen van de vrouwen en 17,3% van de stemmen van de mannen die mee deden met de peiling. Maar er deden 872 mannen en 529 vrouwen mee met de peiling.
Het juiste totaalpercentage is dan dus….
22,1 % natuurlijk. Het feit dat er veel meer mannen meedoen trekt het percentage behoorlijk naar beneden. Als er evenveel mannen als vrouwen in het aantal stemmen zaten dan moet je de percentages natuurlijk niet optellen, maar kan je het gemiddelde nemen. Rekenen is blijkbaar niet het sterkste punt van de schrijver.