okt 122012
 

De kop boven het artikel bij Gizmodo is veel pakkender en suggestiever (maar ook niet helemaal correct): “Apple Is Tracking You Again in iOS 6 (And How to Turn It Off)“.

Apple heeft het in iOS6 namelijk mogelijk gemaakt voor adverteerders om anoniem, identifiers te koppelen aan iOS toestellen. Het zijn een soort cookies waarmee je dus bijvoorbeeld kunt volgen of iemand vaker op een bepaalde website komt. Het is op zich een verbetering ten opzichte van de situatie van voorheen waarbij de unieke identifier van een toestel werd gebruikt (nu kun je het namelijk wél uitzetten), maar toch ook wel weer slecht omdat 1) het standaard op AAN staat en 2) het niet onder het knop “privacy” zit. Terwijl het daar wel thuis hoort.

Je doet het door naar Instellingen > Algemeen > Info > Reclame te gaan en daar “Beperk reclametracking” op AAN te zetten. Dan zet je daarmee het tracken namelijk UIT (het is even omgekeerd denken inderdaad).

Gewoon even doen en verder niet teveel big deal van maken lijkt me. Het is prettig dat je het uit kunt zetten, en het is natuurlijk niet logisch om het standaard op UIT te zetten. Dan zet geen mens het aan. En het is niet Apple die ons volgt, maar het is Apple die in iOS een optie heeft ingebouwd waarmee adverteerders ons anoniem kunnen volgen.

Getipt door BusinessInsider via Gizmodo)

okt 122012
 

Bovenstaande video is een opname van een Google Techtalk die begin deze maand verzorgd is door Rob Bishop van de Raspberry Pi foundation. In deze Techtalk geeft hij uitleg over de achtergronden bij de Raspberry Pi en gaat hij in op heel wat vragen van de aanwezige Google medewerkers.

In zijn verhaal staat Rob ook stil bij Scratch, de programmeeromgeving die standaard op de Raspberry Pi meegeleverd wordt en waar je op 27 oktober in bij de Open Source Onderwijs Markt in Eindhoven ook meer over kunt horen. Voor Scratch heb je overigens niet persé een Raspberry Pi nodig, er zijn ook versies beschikbaar voor Windows en de Mac.
Rob verwijst ook naar de cursus Baking Pi die onderdeel is van een set tutorials die door de Universiteit van Camebridge beschikbaar gesteld wordt. Bij Baking Pi kun je leren hoe je een (eenvoudig) besturingssysteem kunt bouwen voor op een Raspberry Pi.

Ik vind het wel een mooi verhaal. En het feit dat ze dachten 10.000 exemplaren van de Raspberry Pi te verkopen, terwijl ze er nu al meer dan 500.000 verkocht hebben maakt ook wel duidelijk dat ze vreselijk hard hebben moeten omschakelen. En als je daarbij rekening houdt met het gegeven dat dit een stichting is die (op dit moment) nog geen betaalde medewerkers heeft, maar alleen maar mensen die ‘het erbij doen’, dan is het een indrukwekkend resultaat.

okt 122012
 

In het weekend van 27 en 28 oktober aanstaande biedt Fontys in Eindhoven onderdak aan T-DOSE (Technical Dutch Open Source Event). Op de eerste dag, dus zaterdag 27 oktober vindt er, als onderdeel van T-DOSE ook de OpenSource Onderwijs Markt plaats.

Het programma van de Open Source Onderwijs Markt ziet er als volgt uit:
11:00 – 12:00 Open generatiekloof (Emiel Brok)
12:00 – 12:10 Korte introductie open source onderwijs (Twan Vermunt)
12:10 – 13:00 Open source praktijkervaring binnen het voortgezet onderwijs (Jochem van den Anker)
13:00 – 14:00 Pauze
14:00 – 15:00 Techniek delft onderspit in schoolse educatie (Dirk Schouten)
15:00 – 16:00 Scratch (Joek van Montfort)
16:00 – 17:00 Zentyal in educatie omgevingen (Rob Bosch)

Deelname aan de markt is, net als deelname aan T-DOSE, helemaal gratis.