RSS feed van een Facebook pagina achterhalen

Facebook_RSS Het is steeds duidelijker aan het worden dat bedrijven als Facebook (en ook Twitter) liever niet hebben dat we gebruik maken van RSS om nieuws op hun site bij te houden. Nee, we moeten maar gewoon naar de site zelf komen of regelmatig een van de bijbehorende applicaties gebruiken.

En ik ben nou eenmaal eigenwijs. Ben nog steeds zware gebruiker van Google Reader. Want daar kan ik tenminste 764 feeds in de gaten houden, zowel op mijn laptop, de iPad en de iPhone. Er was een tijd dat pagina’s op Facebook een knop hadden met een verwijzing naar de RSS-feed voor updates. Maar je moet tegenwoordig steeds verder zoeken.

De manier die ik vandaag tegen kwam, en die dus vandaag (5-4-2012) werkt, is een tamelijk omslachtige, maar het is op het moment de enige die ik kan vinden. Hij stond op deze pagina.

Het idee is dat je de Facebook ID van iemand moet zien te achterhalen. Dat is iets wat steeds ingewikkelder wordt. Het ID wordt op dit moment nog gebruikt achter de “Like” knop (“Vind ik leuk” knop) die je op Facebook pagina’s ziet.

Maar er zijn twee voorwaarden om dit te laten werken:

  1. Je moet ingelogd zijn op Facebook
  2. Je mag de pagina nog niet “geliked” hebben. Als je dat wél gedaan hebt, dan moet je eerst even op die “Vind ik leuk” knop klikken en kiezen voor “Vind ik niet meer leuk”. Ik kon de code in IE9 anders namelijk niet vinden. Je kunt nadat je de info achterhaald hebt er gewoon weer op klikken en dan is er niets aan de hand.

Je moet nu de HTML-code achter die “Vind ik leuk” knop achterhalen. En dat is bij de verschillende browsers net wat anders geregeld.

Bij Google Chrome ga je met de muis boven de knop, klikt met de rechtermuisknop en kiest “Element inspecteren”. Je ziet dan meteen het stukje code dat je moet hebben (zie de schermafbeelding hierboven).

Bij Internet Explorer moest ik kiezen voor “bron weergeven” en kreeg dan de hele broncode te zien, zonder meteen de juiste code. Met een zoekopdracht naar “<input value=”Vind ik leuk”” kon ik de HTML code ook vinden.

Je moet dan het getal hebben dat bij data-profileid=”….” staat. Voor de NTFU (screenshot uit IE9 hierboven) is dat dan: data-profileid=”139968092721161″ en voor sportvoedingwebshop.com (screenshot uit Chrome hierboven) is dat: data-profileid=”136612906423725″

Je kunt dan een RSS-feed maken door dat ID op de volgende manier in een URL te gebruiken:

http://www.facebook.com/feeds/page.php?format=rss20&id=136612906423725 (sportvoedingwebshop.com)

en

http://www.facebook.com/feeds/page.php?format=rss20&id=139968092721161 (NTFU)

Het kost wat moeite, maar Google Reader is wat mij betreft een heel handige manier om de tijdlijn van Facebook pagina’s in de gaten te houden.

[update 6-4-2012]

Naar aanleiding van de vraag van Fred Zelders hieronder, heb ik toch nog een keer gekeken naar de mogelijkheid om de ID te achterhalen als je niet ingelogd bent (of als je geen Facebook account hebt bijvoorbeeld). En het blijkt te kunnen. Ik leg het alleen even uit aan de hand van Chrome, daar werkt het namelijk het gemakkelijkste mee.

Als je niet ingelogd bent en je kiest op de “Vind ik leuk” knop voor “Element inspecteren” dan zul je zien dat er bij die knop nog géén ID opgenomen is.

Maar net iets hoger zie je het volgende staan: …signup_dialog.php?page_id=….. (zie ook de schermafbeelding hieronder)

En dat page_id is het ID dat je nodig hebt om de RSS-feed te genereren zoals ik hierboven uitgelegd had. Die RSS-feed werkt ook als je niet ingelogd bent op Facebook of als je geen Facebook-account hebt.

0 0 stemmen
Bericht waardering
9 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback
10 jaren geleden

RSS feed van een Facebook pagina achterhalen http://t.co/u0DU5iCX

trackback

Het kost wat moeite, maar het kan nog: de RSS feed van een Facebook pagina achterhalen http://t.co/4AZBbv19 #RSS

trackback
10 jaren geleden

Ik ben zelf fervent gebruiker van rss feeds. http://t.co/UJMJkgHk

Fred Zelders
10 jaren geleden

Vragen:
1. Werkt de feed ook als je niet bij Facebook bent ingelogd?
2. Werkt dit -als je de url van de rss-feed eenmaal te pakken hebt- ook voor mensen die geen facebook-account hebben?

Fred Zelders
10 jaren geleden
Reageer op  Pierre

Dat het achterhalen van de URL kan is één, maar de inhoud van de feed ophalen is twee.
Dus… ook het ophalen van de RSS-feed-inhoud lukt
a) als Facebook-account bezitter bent terwijl je niet ingelogd bent?
b) als je niet eens Facebook-account hebt?

Fred Zelders
10 jaren geleden
Reageer op  Pierre

Ik had de update gemist. Daardoor mijn vraag in de vorige reactie.
Sorry 🙁

Dank voor deze post Pierre!