Grote bestanden opslaan op Box.net

7zip inpakken in stukjes Ik heb een tijdje geleden gebruik gemaakt van de mogelijkheid om bij Box.net 50GB aan gratis opslagruimte te krijgen. Die gebruik ik zo af en toe om bestanden te delen met anderen, om bestanden te ontvangen, maar ook als backup voor bestanden die ik zeker niet kwijt wil. Nu had ik een database die ik in het kader van mijn promotie gebruik en die wil ik dus extra veiligstellen.
Die database was in ongecomprimeerde vorm erg groot: 1,92GB en ook als ZIP-bestand bleef hij groter dan de 100MB die een individueel bestand bij een gratis Box.net account mag zijn.

Gelukkig heb ik 7-zip geïnstalleerd staan (al zal het ook met andere tools kunnen), want daarmee kon ik het bestand én comprimeren én beveiligen met een wachtwoord (ook wel zo veilig) én in stukjes van maximaal 100MB opknippen. En dat allemaal in één handeling.

Normaal gebruik ik 7-zip vanuit het contextmenu dat je kunt installeren: rechtermuisknop op een zip-bestand en uitpakken. Nu moet je echter de grafische userinterface van 7-zip opstarten (“7-zip File Manager” heeft hij in Windows).
Dan ga je in die userinterface naar de map waar het bestand staat dat je wilt inpakken/opknippen/voorzien van een wachtwoord.
Klik nu op het bestand dat je wilt inpakkken
Klik dan op de knop met de groene “Plus” waarbij staat “Toevoegen” (zie afbeelding hierboven).
7zip inpakken in stukjes
Je krijgt nu bovenstaande popup te zien.
Het meeste kun je laten zoals het is. Ik heb er echter voor gekozen om een wachtwoord in te geven (2x zodat je zeker weet wat het was) waardoor het archief hoe dan ook niet zomaar door iedereen te openen is (zorg wel dat je het wachtwoord niet kwijt raakt!)
Daarnaast heb ik bij de optie “Opsplitsen in volumes” ingevuld: 100M
Dit is geen standaard optie in het lijstje, je moet dus zelf dat invullen.
Klik nu op OK en 7-Zip gaat aam de slag met het inpakken van het bestand. Het resultaat wordt netjes in brokken van 100MB opgedeeld.

En die blokken van 100MB zijn probleemloos met de bulk-upload optie van Box.net te uploaden.
Bij het weer uitpakken kies je het bestand dat eindigt op .001 en laat die uitpakken door 7-Zip. Dan zal 7-Zip automatisch ook de andere delen mee uitpakken tot één geheel.

0 0 stemmen
Bericht waardering
14 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback
10 jaren geleden

Grote bestanden opslaan op http://t.co/lnHD4ggS http://t.co/zaySOiPG

Patrice Plet
10 jaren geleden

Er zijn altijd mensen die klagen als ze 50 Gb gratis krijgen dat er een upload limiet is. En inderdaad (surprise) je kan zippen!

Een andere dienst die het vermelden waard is, is die van http://www.gladinet.com/. Met de gratis versie kun je bestanden/folders uploaden naar diensten als Google Cloud, Amazon S3, FTP, Google Docs, Box.net, Windows Live SkyDrive. Als je eenmalig 50 dollar betaalt, kun je ook synchroniseren, waardoor het een lookalike wordt van Dropbox.

Er zijn nog wel een paar andere (volgens mij minder goede) diensten zoals http://cyberduck.ch/, Youkuu (http://www.addictivetips.com/windows-tips/joukuu-plus-can-manage-multiple-dropbox-google-docs-box-net-accounts/).

Patrice Plet
10 jaren geleden
Reageer op  Pierre

@ Pierre, ik had het niet over jou! Op Internet zijn er vele mensen die klagen over de upload limiet. Jij brengt juist een oplossing aan voor deze klagers.

Patrice Plet
10 jaren geleden

Ik wil (dus) graag mijn bestanden automatisch synchroniseren zoals dropbox dat doet. Met box.net kan dat met http://www.box.com/business/features/box-sync/, maar hier moet je voor betalen (15 US per user/maand). Dus nog maar eens op zoek naar andere aanbieders zoals http://www.Gladinet.com

Op http://techsplurge.com/4791/4-ways-to-manage-all-cloud-services-from-one-place/ worden nog 2 andere multiple cloudservices besproken. https://www.primadesk.com/primadesk.html zou de beste oplossing zijn. Deze moet ik nog uitproberen.

http://www.zeropc.com Lijkt daarnaast ook heel interessant. Je kan vanuit een browser veel diensten benaderen en files uploaden (drag and drop). Ook is er een online Office (Thinkfree). Het is eigenlijk een online desktop. Heel handig en single sign on, maar ik zie echter nog geen synchronisatie opties. En daar was ik wel naar op zoek.

Het allermooiste zou ook zijn als ik met mijn NAS (Synology) kan syncen met 1 van de (gratis) online cloudstorage aanbieders. Helaas is het allemaal nog niet zo ver.

Meerdere sync apps zijn hier te vinden http://alternativeto.net/software/smestorage/, maar Volgens mij is Gladinet nog steeds de beste / goedkoopste optie.

Jeroen Clemens
Jeroen Clemens
10 jaren geleden

Ik probeer hele mappen te uploaden, maar dat kan niet, wel?
Lastig dat je dan steeds losse files moet uploaden, of het je een oplossing?

Jeroen Clemens
Jeroen Clemens
10 jaren geleden
Reageer op  Pierre

ben het aan het proberen. Gaat volgens mij goed. Dank

Jeroen Clemens
Jeroen Clemens
10 jaren geleden

dat http://www.gladinet.com/. is alleen voor Windows 😉 jammer

trackback
10 jaren geleden

Grote bestanden opslaan op http://t.co/bYQcJzpe » ICT & Onderwijs BLOG – http://t.co/ieObTO51

trackback

[…] background-position: 50% 0px; background-color:#222222; background-repeat : no-repeat; } ictoblog.nl – Today, 12:46 […]

Patrice Plet
10 jaren geleden

Ik heb naast Windows ook een PC en laptop op Ubuntu draaien en misschien koop ik ooit nog wel een Apple… Dus inderdaad Gladinet voldoet dan niet. Verder onderzoek leerde me dat de business versie van http://smestorage.com/?p=static&page=personal dit wel doet. Kost eenmalig 60 US dollar. Synct met meerdere clouds waaronder Box.net. Tevens is het in staat om een file op te delen in kleinere stukken. Ook apps beschikbaar voor alle telefoon platformen.

Verschil met Gladinet zie ik niet 1,2,3. Wel doet Gladinet bijv. Picasa en smestorage weer niet. Maar die kan weer wel syncen met mailapplicaties. Daarnaast zijn er vele (browser)plugins beschikbaar. Ik denk dat ik smestorage binnenkort ga proberen. Je krijgt nota bene ook nog 5 GB bij Amazon S3 storage gratis.

Ook nog een tip: ik heb met de Box app op de Android meerdere accounts aan kunnen maken, alle hebben nu 50 Gig. Gewoon uitloggen en een nieuw account aanmaken. Op deze manier heb je voor 60 dollar (Gladinet of smestorage) onbeperkte cloud opslag.

Patrice Plet
10 jaren geleden

Ondertussen wat testen gedaan met SMEstorage. Een gratis account aangemaakt dat je het recht geeft om te synchroniseren met 3 (van de 30) cloud aanbieders. Je kan een gratis Linux client downloaden die in staat is om folders te synchroniseren. Onder Windows and Mac kost deze client 30 dollar. Voor 40 of 60 dollar (eenmalig) heb je alle platformen (= 60 dollar optie) en mogelijkheid om met 20 cloud aanbieders te syncen, inclusief:

“This package also features file resume, and chunking features for providers that limit file size on upload. This package also features access to use our unique cloud sync’ to let you backup from one storage provider to another.”

Ik heb het getest onder Ubuntu. M.b.v. deze tool kun je aangeven welke folders je wilt synchroniseren. Vervolgens is in te stellen hoe vaak deze synchronisatie dient plaats te vinden (vanaf elke seconde mogelijk).

Het gebruik onder Ubuntu is een beetje onduidelijk. In het begin lijkt de tool niets te doen. Soms worden settings niet bewaard. Maar later ontdek je dat het toch goed is gegaan. In Box.com wordt een directory aangemaakt met “my syncs” en daar staan de gesynchroniseerde folders in.

Op deze manier is het mogelijk om de 50 GB van box.com op eenzelfde manier te gebruiken als dropbox.com. Maar dan wel vanaf 1 of meerdere Linux/Ubuntu PC’s. Voor Mac en Windows zul je moeten betalen. Maar de eenmalige kosten zijn lager dan de jaarlijkse kosten van het aanschaffen van meer GB’s bij Dropbox. Daarnaast heb je de mogelijkheid om meerdere folders van verschillende PC’s en meerdere clouds te syncen.

Voor diegene die een beter en gratis alternatief willen voor dropbox; maak een account aan bij Sugarsync. Deze dienst maakt synchroniseren van meerdere folders (ipv alleen de dropbox folder) van meerdere PC’s, onder verschillende accounts mogelijk. Daarnaast krijg je 5 GB (ipv 2 GB) gratis! Werkt natuurlijk op alle platformen (ook Mac, Ubuntu, IOS, Android, etc.)

Als je mijn link gebruikt, krijgen we beiden 500 MB gratis. Een aanrader! https://www.sugarsync.com/referral?rf=ednn2omj7iqb9&utm_source=website&utm_medium=web&utm_campaign=referral&shareEvent=12817

trackback

@jeroencl @jelmerevers Opslag, max 100 MB per bestand, maar daar heeft oplossing voor http://t.co/CThxYDDC