Wordt het een iPad 3 of toch….

ipad3 Het was een mooie vraag/mail op een mooi moment. Patrice Plet mailde me een tip die eigenlijk ook een beetje een vraag was:

Jij zit (net als iedereen) te wachten op de iPad 3. Maar ik schat je toch meer in dat je van de vrijheid en tweakbaarheid van Android houdt.
Zeker omdat je eigenlijk op zoek bent naar een volledige vervanger van Office apps, liefst in een tablet. Er gaan trouwens ook geruchten van MS office naar de iPad komt…

Bij de mail zaten een tweetal links. De ene ging over het draaien van Ubuntu naast Android en de tweede over het dual booten van Android en Linux op de Transformer Pad.

Waarom een mooi moment? Nou, omdat ik afgelopen dinsdag een iPad 2 van mijn werkgever gekregen heb als onderdeel van het paperless gaan van onze dienst. Ik had (en was best tevreden met) een iPad 1 en was er eigenlijk vanuit gegaan dat ik de iPad 2 helemaal over zou slaan en meteen, zodra hij zou verschijnen, een iPad 3 zou bestellen. De timing van de aankondiging (nu over 6 dagen) valt wat dat betreft wat ongelukkig. Mijn gadget honger is namelijk nu nog even gestild door het feit dat de iPad 2 toch allemaal weer wat sneller werkt dan de iPad 1 (met iOS 5) deed. Dus of ik volgende week (als dat al kan vanuit Nederland) meteen op de bestel knop druk is nu nog even de vraag. Maar dat terzijde. De vraag is: iPad 3 of wat anders?

Nou, die vraag is voor mij persoonlijk gewoon niet zo simpel te beantwoorden. Ik ben nooit een echte Linux gebruiker geweest. Het verschil met Windows was me te groot, ik heb omdat ik in het onderwijs werk, eigenlijk nooit problemen gehad met de kosten van Windows, en voor mij was het nou eenmaal de manier waarop computers werken. Natuurlijk zijn er mensen die zweren bij Linux, het is stabieler, betrouwbaarder, open source, bijna dezelfde argumenten als dat ik van de Apple gebruikers hoor. Maar als gebruiker had ik op beide platformen die ervaring niet zo. Natuurlijk, ik kon er mijn weg wel vinden, er is wat mij betreft ook niets mis met het werken op Linux of op een Mac, maar de aandrang om een volledige overstap te maken was er nooit.

De iPad? Tja, het was de eerste in zijn soort. Ik had voorheen ook ervaringen met Windows Vista op een tablet PC. Met (alleen) een pennetje (kan inmiddels ook wel met touch), en niet voor touch geoptimaliseerde applicaties.
Dat was op de iPod Touch en daarna mijn iPhone 3GS wel anders. Daar werkte bijna alles 100% intuïtief. De overstap naar een iPad was daarna gemakkelijk en logisch. En dat apparaat kan ik nu blind bedienen.
Android? Ik ben blij dat het er is, maar het moet nog een stuk volwassener worden om mij te overtuigen mijn iPad te laten liggen. Het moet niet net zo goed zijn, maar 2x beter.
Ik heb de iPad 2 die ik kreeg meteen van een jailbreak voorzien. Daarom kon ik ook weer schermfilmpjes maken op de iPad, een feature die ik zeker niet wilde missen. Voor het overige mis ik op de iPad, ondanks alle rare Apple trekjes eigenlijk helemaal niets.

Dus waarom zou ik overstappen op een tablet anders dan de iPad? Alleen omdat het open source is? Heb ik als gebruiker niets aan. Ja, als er een Linux / Android tablet zou zijn met een Office versie van de kwaliteit als Open Office of Liberty Office. Ja, dan zou ik overstappen. En zeker als het dan in een tablet als de Transformer beschikbaar komt.
Maar dat zou ik ook doen als straks blijkt dat Microsoft Windows 8 en een bijbehorende Office versie goed kan laten werken op een tablet. Dan maar geen open source.
Dat is inderdaad er vanuit gaande dat er niet voor die tijd al een Office versie is voor de iPad. Maar als OneNote voor de iPad dan een indicatie is, dan verwacht ik niet dat het een volledig genoeg alternatief is.

Begrijp me niet verkeerd: ik begrijp helemaal het nut van open source. Maar als het er om gaat om mijn eigen euro’s uit te geven, dan ben ik een gewone consument: ik koop datgene waarvan ik denk dat het me nu en op de termijn van afschrijving van het apparaat (bij een iPad is dat voor mij 1 a 2 jaar) de maximale voldoening oplevert. En ik denk dat dat ook nu nog steeds de iPad 3 zal zijn. En geen Transformer en geen Samsung Galaxy Tab in een van de vele varianten die er zijn.

0 0 stemmen
Bericht waardering
9 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback
10 jaren geleden

Wordt het een iPad 3 of toch…. http://t.co/8lkoYbi1

Patrice Plet
10 jaren geleden

Voor jou is dit vraagstuk geen issue meer. Het ging mij ook niet zozeer om Open Source, maar meer over productiviteit.
Een Ipad 3 zal trouwens toch meer van hetzelfde zijn (met een nog mooier scherm en nog langere batterijduur). Echter de gebruikers momenten van een tablet blijven. Even snel (op de bank of in bed) mail checken, nieuws lezen, etc.

Maar voor mensen die al een Ipad 1 hebben (op IOS 4) en op zoek zijn naar een meer productief apparaat is het wel een vraagstuk. In principe ook voor jou, want je wil Office documenten op locatie bewerken.

Een Asus Transformer geeft je die mogelijkheid meer dan een Ipad 3. Zeker nu straks Openoffice kan draaien op het Android platform. Android mag dan iets minder gepolijst zijn dan IOS, maar ze zijn wel enorm in beweging. Van mij mag het scherm misschien iets meer haperen, ik krijg er wel oa wel widgets voor terug.

Een kleine laptop, Mac book air/pro of ultraportable daarentegen, kunnen nog meer en zijn sneller. Kunnen ontwaken binnen 3 seconden Gaan ook redelijk lang mee met een batterij. Zijn echter alleen erg duur.

Ik denk dat ik voor mijn kinderen een kleine laptop (of een ultraportable als ik de lotto win) koop en voor pappa een Asus Transformer Infinity (600? USD voor 32 Gb en dock). Dan kan ik kiezen welke ik wil gebruiken.

Kost allemaal een hoop geld, maar dan drinkt deze gadgetman maar een biertje minder 😉

Patrice Plet
10 jaren geleden
Reageer op  Pierre

Oud nieuws, maar voor Ipad en Transformer interessant om met een volledige MS office te werken: http://desktop.onlive.com/. Gratis, maar beperkte functionaliteit om bijvoorbeeld bestanden beschikbaar te hebben voor de Office cloud service. Als je 5 USD per maand betaalt, is dit geen issue meer.
Transformer (met muis bediening) is wellicht wat handiger dan de Ipad omdat de Interface van Windows 7 niet echt geschikt is voor vinger bediening.

Patrice Plet
10 jaren geleden

Ik heb mijn Transformer 1 in december verkocht, in de hoop een nieuwe te kopen in Januari. Helaas viel de Prime tegen wat wifi en GPS ontvangst. Asus heeft hier echt blunders begaan, maar goed. Wachten dus op de TF700T in Q3…

Mijn tekst op Marktplaats was toen:

Transformer is beter dan Ipad omdat:

– Flexibiliteit (keuze tussen laptop of tablet)
– Langere batterijduur: Toetsenbord biedt u een extra batterij (tot 16 uur)
– Android zorgt voor meer vrijheid en flexibiliteit
– Geen Itunes nodig (echter wel mogelijk)
– Sneller groeiende Android Market
– Werken met Windows Office-documenten met Office Polaris
– Flash
Aansluitingen:
– USB (2x)
– HDMI
– SDcard (max 32 GB)
– MicroSD-kaart (max 32 GB)

Ik heb natuurlijk niet vermeld wat de voordelen van de Ipad zijn. Die zijn er natuurlijk ook.
– Zo zijn er meer apps. Zakelijk is vergelijkbaar, maar voor spellen is er zeker meer te vinden in de app store
– consistentere interface apps
– minder slecht geprogrammeerde apps (vanwege controle Apple)
– mooier design
– slick, alles werkt soepel en vloeiend
– de naam. Hoe heet dat alternatief ook al weer? Android? Hoe zeg je? Zucht….

JoGnet
10 jaren geleden

Pierre, ik denk dat je mogelijk onderschat welke voorbeeldfunctie mensen in het onderwijs hebben. In het bijzonder diegenen die ook nog publiceren zoals jij, o.a. hier, doet.

Ik vind het pijnlijk dat onvoldoende wordt begrepen dat onderwijs in en ‘het gebruik van’ meerdere concepten in mijn ogen het ‘juiste’ onderwijs is. Dus niet kinderen en jongeren leren om op knoppen te klikken in Word of Writer maar leren wat tekstverwerken is, welke tools je daar voor kunt kiezen, leren wat opmaken is en wederom welke tools je daar voor kunt kiezen. Bovendien worden leerlingen en de maatschappij al jaren onnodig belast met kosten, ook al zijn de onderwijs-licenties goedkoop. En door de vrij eenzijdige keuzes voor Microsoft en Apple producten wordt de toekomstige ‘verslaving’ of, misschien beter, eenkennigheid in de hand gewerkt. En voor organisaties, het bedrijfsleven of in een gezin zonder onderwijzend personeel of schoolgaande of studerende kinderen zijn die goedkope licenties niet beschikbaar. Ik vind het systeem van onderwijslicenties vergelijken met drugsdealers die verslaafden ‘kweken’ niet zo ver bezijden de waarheid. Verder is, ook voor het onderwijs, de beleidskeuze vanuit de Tweede Kamer al jaren het toepassen van open standaarden en waar mogelijk het inzetten van vrije en open source software. Graag wijs ik daarom op de campagne ‘open onderwijstoegang‘ die geïnitieerd is door Jan Stedehouder. Die steun ik van harte. Graag zou ik zien dat het onderwijs in de volle breedte serieus werk maakt van de keuze voor open standaarden, dataportabiliteit, platform-onafhankelijke toegang tot schoolsystemen, vrije en open source software. Dus niet alleen bij / in ICT (gerelateerde) opleidingen. Dat kinderen al op de lagere school Powerpoint presentaties ‘moeten’ geven in plaats van digitale presentaties met een vrij te kiezen hulpmiddel / tool on- dan wel offline, of dat nu Impress, Google docs, Prezi of misschien zelfs een Flickr diashow is vind ik discutabel. Dergelijke eenzijdige productkeuze(s) vind ik niet kunnen.

Overigens besef ik heel goed dat jouw privé-keuzes enigszins los staan van het voorgaande. En de realiteit is dat het volledig werken op basis van open standaarden, vrije en open source software en andere open principes waarvan ik er enkele hierboven heb genoemd, niet eenvoudig is. Echter een bijstelling van het huidige beleid en de huidige werkwijzen in het onderwijs versterkt uiteindelijk de kwaliteit van open projecten in brede zin. Of dat nu vertaalwerk voor bijvoorbeeld 7-Zip, Drupal, WordPress, LibreOffice of Firefox is, dan wel de documentatie, programmacode, promotie of bijvoorbeeld het interface-/ui-ontwerp is. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden om op die manier kennis te vergaren, delen, hergebruiken, te leren (internationaal) samenwerken, etc. Waarom zouden we die mogelijkheden laten liggen en wachten tot Microsoft een nieuwe versie van Office klaar heeft of Apple zijn volgende iPad…

Het gaat om fundamentele en wezenlijke keuzes volgens mij. Nu heersen ‘onbekend maakt onbemind’, product x ken ik al, er is nog nooit iemand ontslagen omdat hij voor de producten van een grote multinational kiest…, menselijke gemakzucht / luiheid en meer oneigenlijke argumenten krijgen vaak voorrang. Waarom zou je als je kennis overdraagt (ook over de ’tools’) of vergaart niet enige en soms wat extra moeite mogen, wellicht moeten doen?

In mijn ogen zijn er fundamentele verschillen tussen de door jouw genoemde groepen als gerelateerd aan Microsoft producten, het Apple ‘ecosysteem’, en de wereld van vrije en open source software waaronder GNU/Linux. Dat groepen mensen rondom die producten of ‘werelden’ zich vergelijkbaar neigen te gedragen gaat voorbij aan de fundamentele verschillen die besloten liggen in o.a. de werkwijze en transparantie. Die verschilt enorm. En wat mij betreft nemen mensen en studenten in het bijzonder kennis van en doen ze ervaring op met deze verschillende ‘ecosystemen’ van verschillende (markt)partijen. En dan is het vast enigszins lastig dat de ‘dealers’ uit de vrije en open source wereld minder grote marketing-budgetten hebben en dus niet voortdurend aan de poorten rammelen bij SURF(spot) en bijvoorbeeld Slim.nl. Ik vermoed dat zij hun klanten niet wijzen op bijvoorbeeld de gratis download van LibreOffice in hun shop als alternatieve keuze. Immers daar kunnen zij geen geld aan verdienen…

JoGnet
10 jaren geleden
Reageer op  Pierre

Een mooie en terechte opsomming Pierre. En inderdaad mijn kritiek richt zich niet op jou in het bijzonder. Ik weet dat je vrij kritisch kijkt naar wat er te koop is, ken jouw belangstelling voor een project als de Raspberry Pi, experimenten met de SheevaPlug, gebruik van Nucleus, 7-Zip en meer. Wat me opvalt dat jouw reactie vooral een opsomming van producten bevat. Dat is mijn ogen precies de valkuil. Het gaat, in mijn ogen, vooral om de onderliggende principes. Open standaarden, platformonafhankelijke toegang tot informatie, informatie delen, Creative Commons, Open Access, vrije toegang tot programmacode, etc. Dat zijn de onderliggende principes waar het om gaat. En als je die volgt dan kun je telkens opnieuw kiezen voor de beste oplossing.

Fijn dat je mijn kritiek op SURF(spot) en Slim.nl wel deels terecht vindt. Dat ze inkoop-organisaties zijn die rond moeten komen en hun personeel moeten betalen lijkt me logisch. Idee / suggestie: Misschien moeten ze, al dan niet op verzoek van scholen / het onderwijs, de ‘reguliere’ producten iets duurder aanbieden om daarnaast vrije en open alternatieven actief aan te kunnen bieden en wellicht zelfs projecten zoals 7-Zip te sponsoren ?!

Praktisch: Ik ben weer omgestoken, terug van Chrome naar Firefox. Enerzijds omdat de snelheid van Chrome me bij intensief gebruik na enige tijd tegen ging vallen en anderzijds vanwege mijn keuze voor iets meer privacy. Google weet al heel veel van me.

In algemene zin valt me inderdaad op dat bedrijven als ze groeien steeds meer macht gaan uitoefenen, dat ze hun ideeën en ‘standaarden’ proberen door te drukken. Deels werkt dat en vind ik dat prima, deels werkt dat marktverstorend omdat het het gelijke speelveld voor andere bedrijven verstoort. Google is groot geworden door de bestaande netneutraliteit, voor zover niet al aangetast, en steunt de beperking daarvan in de Amerikaanse mobiele markt samen met Verizon. Dat vind ik zeer vreemd.

Microsoft heeft Apple ooit flink financieel gesteund toen ze noodlijdend waren. Dat was dubbel volgens mij. Ze hadden er alle belang bij niet voor monopolist uitgemaakt te worden. Ooit dreigde bijvoorbeeld dat de Amerikaanse overheid Microsoft wilde dwingen om het bedrijf op te splitsen. In hoeverre er verband bestaat tussen de voorgaande dingen weet ik niet.

In algemene zin valt op dat marktdominantie voor burgers en dus voor iedereen ongewenste ontwikkelingen tot resultaat heeft. De miljoenen en miljarden stijgen bestuurders / aandeelhouders naar het hoofd en / of ze vinden de macht die ze voelen steeds lekkerder… We hebben niet voor niets organisaties zoals de OPTA en in het bijzonder de NMA, waar het in de naam zit, ‘mededinging’. Nu we nog maar drie aanbieders van mobiele telecom hebben in Nederland beginnen ze te consolideren en te dreigen minder in netwerken te kunnen en willen investeren als we de spelregels voor hen niet versoepelen, dan wel toch in ieder geval niet strenger maken. Op de kabelmarkt is het nog slechter. Marktpartijen zoals Ziggo en UPC domineren in een groot deel van Nederland en zijn in eigendom van investeringspartijen die behalve financieel gewin niets met de burgers van Nederland of de kwaliteit van de telecom (triple-play) diensten hebben anders dan in de rekensom voor wat betreft winstmaximalisatie. Ziggo bestaat pas enkele jaren en nu al speelt de combi beursgang en verkoop. Een duurzame bedrijfsvoering houdt de eigenaren niet bezig. En ingehuurde bestuurders zijn vooral bezig met bonus-maximalisatie. Er zijn vooral perverse prikkels aanwezig en de afstand tot stakende schoonmakers is helaas groot. Voor mij ligt aan mijn pleidooi ook maatschappelijke betrokkenheid ten grondslag, burenhulp vind ik een mooi principe, dingen samen doen en delen ook. De betrokkenheid van mensen bij hun eigen en / of familiebedrijf is volgens mij vele malen groter dan die van veel bestuurders en werknemers bij, in zekere zin, grote en anonieme bedrijven. Ik vind het jammer dat de marktmacht en -druk van de grote bedrijven en organisaties zo groot is dat mkb dat succesvol is vrij snel wordt opgekocht. Ik kan me goed voorstellen dat je dan als mkb eigenaar / eigenaren zwicht. Dat leidt vervolgens wel tot concentraties van de macht in markten in de vorm van oligopolies en deels monopolies. De concurrentie wordt met geld en juridische middelen klein gemaakt en -houden. Kijk naar de voortdurende patent-oorlogen die alleen maar groter worden en wereldwijd plaatsvinden. Kortom diverse markten in de wereld, mogelijk de meeste, zijn verstoord. Ook in de ICT. En door consequent te kiezen voor onderliggende principes zoals open standaarden, netneutraliteit, dataportabiliteit en platformonafhankelijke toegang richt je je niet meer op specifieke producten of marktpartijen maar op de partijen die de meest open oplossingen bieden. In grote lijnen zie ik jou dat ook doen. Maar goed, een iPad is concreet en tastbaar, een open document formaat versus een ‘de facto’ standaard is een heel ander verhaal. Toch hoeft de aandacht voor de principes geen groot probleem te zijn als ‘je’ (bedrijven en organisaties) ze bij jouw inkoop mee neemt. De prijs / kwaliteit verhouding van 7-Zip is nu éénmaal prima. En toch verdienen dergelijke projecten nog net iets meer dan alleen maar veel gebruikers. Wat de goede / beste manier daarvoor is weet ik niet. Zelf kies ik vooralsnog voor het deelnemen aan vertaalwerk in enkele projecten, promotie-werk, gebruikers-ondersteuning, kleine bijdragen aan de wikipedia, bijdragen aan andere wiki’s, etc. Als je bereid bent je weg daar in te zoeken als persoon en / of organisatie dan is dat niet zo moeilijk zo is mijn ervaring.

Rest me er op te wijzen dat het onderwijs in mijn ogen een bijzondere rol heeft omdat daar kennis wordt gemaakt / kan worden gemaakt … met de onderliggende principes, beschikbare ’tools’, en verschillen tussen meer open en meer gesloten werkwijzen en organisatie-modellen. Dat valt verder te motiveren vanuit het gebruik van publieke middelen en het gelijkheidsbeginsel. Laagdrempelige en vrije toegang tot het onderwijs is, zeker in tijden van grotere financiële schaarste, niet niet automatisch gegarandeerd als je het gebruik van soms kostbare ICT middelen verplicht stelt. En ook op dit punt keer ik bij voorkeur terug naar de onderliggende principes. Immers ook als er ‘vette jaren’ zijn blijft het belangrijk om kennis te delen over en kennis te nemen van alternatieven, de keuzes en wat een gelijk speelveld is.

Lees dit vooral als een algemeen pleidooi, want dat is het. Ik waardeer jouw vrij bewegen in de keuzes die je maakt. Zelf zou ik het toejuichen als er overal, in alle ‘markten’, maar zeker in het onderwijs, meer aandacht komt voor de onderliggende principes en in zekere zin ook waarden. Hoewel natuurlijk over beide valt te twisten / discussiëren… Vooralsnog is er te weinig discussie vind ik en als ik het me goed herinner is bijvoorbeeld 70% van een deelmarkt qua onderwijssystemen in Nederland in handen van Magister / SchoolMaster BV. Dat product is gebaseerd op Silverlight technologie en niet platform-onafhankelijk toegankelijk voor scholieren en hun ouders of verzorgers. Dat is de aanleiding voor de campagne ‘Open onderwijstoegang‘.

Het bovenstaande artikel en de reacties van Patrice en jou vormden de aanleiding om eens wat overwegingen die in mij leven in woorden om te zetten en online te delen. Hartelijk dank daarvoor !

Oh ja, natuurlijk hoop ook ik, nu helemaal ;-), dat er snel een GNU/Linux tablet beschikbaar komt met LibreOffice ! Tot die tijd gebruik ik LibreOffice op een netbook en vooral op mijn pc. Een tablet heb ik vooralsnog niet (nodig?).

trackback
10 jaren geleden

Wordt het een iPad 3 of toch…. – ICT & Onderwijs BLOG – http://t.co/evWfYEUT