Box.net – 50GB online ruimte gratis – met beperkingen

Het is zon actie die ongetwijfeld al een tijd loopt, maar die ik nu pas voorbij zag komen. Logisch eigenlijk ook wel dat de bestaande ‘opslag in de cloud’ aanbieders op dit moment wat extra hun best moeten doen om er voor te zorgen dat ze niet ondersneeuwen in het iCloud geweld van Apple.
Box.net heeft in ieder geval op het moment een actie waarbij je 50GB gratis ruimte krijgt bij hun dienst.
Alles wat je hoeft te doen is het aanmaken van een gratis account en het installeren van de gratis iPad of iPhone applicatie van Box.net.

Maar ja, Box.net is natuurlijk niet gek. Die geven niet zomaar 50GB weg als ze ook betaalde accounts hebben (die $15 per maand kosten en dus niet goedkoop zijn). Hoe erg die beperkingen zijn, hangt een beetje af van wat je wilt met de dienst.

De eerste beperking is dat de individuele bestanden die je toevoegt niet groter mogen zijn dan 100MB. Normaal gesproken is dat bij een gratis account 25MB, dus dit is al een stuk meer. Wellicht is het ook een manier om te voorkomen dat het een populaire plek wordt voor het uitwisselen van filmbestanden etc.
Daarnaast is de Windows-client alleen beschikbaar voor betalende gebruikers. Je kunt er dus geen Dropbox-achtige zaken mee doen (waarbij al je bestanden automatisch gesynchroniseerd blijven) als je Windows gebruikt.
De iPad client is eveneens wat beperkter dan die van Dropbox. Je kunt er bijvoorbeeld geen foto’s mee uploaden. Wel is het zo dat een aantal iPad applicaties een integratie met Box.net hebben. Je kunt dan vanuit die applicatie bestanden uploaden.

Goed, dat zijn de beperkingen. Waarom vind ik het voor mensen in het onderwijs dan toch de moeite waard om het account aan te maken? Nou, omdat het een ideale plek is om bestanden neer te zetten voor studenten/cursisten en om bestanden van hen te ontvangen. Opdrachten, presentaties, werkstukken, handleidingen. Dat zijn allemaal bestanden die individueel toch niet groter dan 100MB moeten/zullen zijn.

Je kunt bestanden via de mail laten inleveren. Dat mailadres kan per map anders zijn. Je kunt dus een uniek mailadres genereren voor een map, dat aan een groep studenten geven en ze daar hun materialen laten inleveren. Je kunt instellen dat jij een mailnotificatie krijgt als er nieuwe bestanden toegevoegd worden. Bekijken kun je die bestanden dan wel meteen op je iPad, dus dat is geen probleem.

Je kunt het ook gebruiken als gezamenlijke samenwerkruimte waar je een aantal mensen uitnodigt die dan toegang krijgen tot de bestanden, ze desgewenst kunnen wijzigen etc.
Je kunt de bestanden ook eenvoudig ontsluiten. Je maakt gewoon een embedcode aan en viola:

Kortom, het is een aanbod waar als je dat wilt, het nodige op af te dingen is. Maar ook eentje waar de nodige zinvolle toepassingen voor te bedenken zijn. En dat is voor 50GB gratis online ruimte natuurlijk helemaal niet slecht.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback
12 jaren geleden

[…] 50GB online ruimte gratis – met beperkingen […]