Jailbreak en iOS5 – updaten of niet?

LET OP! Dit is een post die over een actueel en veranderlijk onderwerp gaat. Kijk even naar de datum (13-10-2011) en hou er rekening meer dat de informatie in dit bericht snel kan veranderen.

Omdat mijn iPhone 3GS al meer dan 2 jaar van een jailbreak voorzien is, weet ik dat ik bij het beschikbaar komen van een nieuwe versie van iOS, meestal niet meteen mijn iPhone kan bijwerken naar die versie. Ik moet dan eerst wachten op een bijgewerkte versie van de jailbreak tools. Soms duurt het wachten maar enkele uren of dagen, soms weken of maanden.
Omdat iOS 5 enorm veel aandacht krijgt op het moment, kriebelde het natuurlijk wel. Want ook mijn iPad 1 is van een jailbreak voorzien, dus was de vraag: updaten of niet?

Al voordat de definitieve versie van iOS 5 beschikbaar was, was er een jailbreak beschikbaar. Die werkt ook nu nog. Probleem bij die jailbreak is echter dat het een “tethered” jailbreak is. Als je iPad of iPhone opnieuw moet opstarten, dan lukt dat niet zomaar. Dan moet je hem aan je computer hangen, de jailbreak software starten en zorgen dat hij opnieuw opstart.
Voor een iPad is dat vervelend (al komt het gelukkig niet vaak voor dat dat nodig is), voor een iPhone vind ik het niet acceptabel omdat ik vind dat mijn telefoon altijd opnieuw op te starten moet zijn.

Dus, als je een untethered jailbreak wilt uitvoeren dan heb je in de meeste gevallen pech. Met uitzondering van één geval, als je een iPhone 3GS hebt met een oude bootrom. Dat waren de toestellen die direct bij de introductie twee jaar geleden verkocht werden. Daar heb ik er eentje van. Dus kon ik gebruik maken van Sn0wbreeze (ik heb versie 2.8b8 gebruikt) om een untethered jailbreak uit te voeren op mijn iPhone 3GS.
Het jailbreak was eenvoudig: eerst de iPhone backuppen, dan hem upgraden naar iOS 5, dan het uitvoeren van de jailbreak via het Sn0wbreeze programma.

Ervaringen tot nu toe
Om bij het begin te beginnen: ik baal wel een beetje. Ik had in deze lijst gelezen dat “Backgrounder” zou werken in iOS 5. Die applicatie heb ik nodig om een programma InstaMapper op de achtergrond tijdens het fietsen te laten draaien op mijn iPhone.
Bij mij zorgt het installeren van Backgrounder er op dit moment voor dat de iPhone onstabiel wordt. Hij wordt steeds in veilige modus opgestart.
Dat is dus balen.

Ook blijkt Stanza, de bekende en handige eReader applicatie niet te werken onder iOS 5. Omdat het bedrijf dat Stanza schreef/maakte inmiddels is overgenomen door Amazon, is het nog maar de vraag of die problemen opgelost gaan worden.

SBSetting werkt wel, ook geïntegreerd in het notificatiecentrum. Ook iFile werkt zonder problemen.

Mijn iPad laat ik daarom nog maar even op iOS 4.3.3. Hij moet volgende week eerst mee naar de VS en dan wil ik geen last minute risico’s gaan lopen met het installeren van iOS5 en de jailbreak. Voor mijn iPad 1 zou het een tethered jailbreak worden. Zou geen probleem moeten hoeven zijn, maar mocht hij dan vastlopen tijdens de conferentie, dan moet ik alsnog mijn laptop in de buurt hebben om hem opnieuw op te starten.

Geduld is een schone zaak. Ook bij het beschikbaar komen van een nieuwe versie van iOS. Ofwel je zit te wachten tijdens het downloaden/backuppen/installeren ofwel je zit te wachten op het beschikbaar komen van een untethered jailbreak voor jouw machine.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Raoul Teeuwen
12 jaren geleden

Dank voor de info Pierre. Altijd leuk om te ervaren wat nieuwe opties zijn en dus als 1 van de 1ste te upgraden, maar naast wat je beschrijft is ook altijd nog het risico dat er vervelende bugs in zitten en er al snel een 5.01 of 5.1 komt. Maar ik denk dat ik het vanavond toch even ga proberen op m’n 3GS-met-oude-bootrom. En moeders de vrouw zal het op niet-gejailbreakte apparaten 1 dezer dagen ook wel proberen (en heeft dan niet het risico dat je allerlei jailbreak-goodness kwijt bent).