Ken je nog een paar apps voor op de iPad?

ipad2Aanstaande dinsdag krijgen al mijn collega’s bij de dienst Onderwijs en Onderzoek de beschikking over een iPad. Er is een basisset van applicaties geselecteerd (Shareplus, Quickoffice, PDF Converter, PDF Expert) die iedereen zal installeren, maar daar houdt het gebruik van de iPad natuurlijk niet mee op.

Ik kreeg de vraag of ik nog een aantal applicaties wist die ook handig zouden zijn. Nou is dat natuurlijk een beetje afhankelijk van wat je nog meer met die iPad wilt doen, daarom ben ik maar gewoon even uitgegaan van mijn eigen iPad en de applicaties waarvan ik er vanuit ga dat die wellicht voor meer mensen interessant/handig zijn. Het is geen uitputtend overzicht van alle applicaties die ik op het moment geïnstalleerd heb staan. Maar wel een lijstje waarmee je (volgens mij) een heel eind vooruit kunt.

En natuurlijk ook aan jullie allemaal de vraag: welke apps mis je hier? Welke zouden ze (en ik) zeker ook moeten installeren?

Lezen / Bewerken

Hoewel Amazon ons graag anders wilde doen geloven is de iPad prima geschikt als apparaat om documenten en boeken op te lezen. Daarom zijn er hier de nodig apps te vinden, ook in mijn lijstje. Een aantal van de apps in dit lijstje maken het ook mogelijk om de documenten te bewerken.

 • iBooks – Gratis
  Hiermee kun je ePUBs en PDF bestanden lezen. Ook nodig voor speciale .ibooks boeken. De iBooks winkel heeft nog niet veel interessant Nederlands aanbod.

 • Bluefire Reader – Gratis
  Bluefire reader is handig als je ook boeken bij bijvoorbeeld bol.com koopt en die op je iPad wilt kunnen lezen.

 • VertragingsApp – €2,99
  Bij deze applicatie geeft je aan hoe lang je trein of bus vertraging heeft en de applicatie geeft je dan een verhaal met die bijbehorende lengte.

 • Reeder for iPad – €3,99
  RSS is al vele malen dood verklaard, maar voor mij is het de enige manier waarop ik op de hoogte kan blijven van de enorme hoeveelheid weblogs en websites op mijn vakgebied. De RSS-feeds voeg ik toe aan Google Reader en met de Reeder applicatie kan ik ze gemakkelijk lezen op de iPad.
  Het is ook de reden waarom ik relatief weinig gebruik maak van apparte apps voor nieuws zoals van Nu.nl of de verschillende kranten.

 • Flipboard – gratis
  Flipboard biedt je content op een innovatieve wijze aan: je “flipt” er als het ware doorheen. Ik gebruik hem om door mijn Twitter stream te bladeren, Flickr foto’s te bekijken, en berichten uit Google Reader op een meer visuele wijze door te bladeren.

 • GoodReader for iPad – €3,99
  Voor mij dé applicatie om PDF te lezen. Zeker nu Stanza niet langer bijgewerkt wordt door Amazon.

 • PDF Expert – €7,99
  De experts binnen Fontys vinden PDF Expert dé applicatie voor PDF’s. Ze gaan mij ongetwijfeld nog wel eens uitleggen waarom. Ik heb hem geïnstalleerd staan, maar blijf voorlopig gewoon GoodReader gebruiken.

 • Smart Recorder – €3,99
  Met Smart Recorder je audio opnames maken, terwijl je je aantekeningen intypt op je iPad. Je kunt hem ook gewoon gebruiken om alleen de audio op te nemen terwijl je andere applicaties opent/gebruikt.

 • Book Creator – €3,99
  Met Book Creator kun je eenvoudig grafische ePUBs maken voor gebruik op de iPad. Voeg foto’s/afbeeldingen én als je wilt je eigen audio samen op je iPad en je bent klaar.

Nieuws

 • NOS Teletekst – gratis
  Deze klassieker mag eigenlijk gewoon niet ontbreken op je iPad.

 • Reclamefolder – gratis
  Heb jij al een nee/nee sticker op je voordeur zitten? Dan zul je de reclamefolder app kunnen waarderen. Ik zie reclames soms een dag eerder in deze app dan dat ik ze op de deurmat zie liggen. Ik heb namelijk nog geen sticker op de deur zitten. De app. is namelijk (nog) niet 100% compleet, een deel van de folders zul je toch nog op papier moeten lezen.

 • Buienradar – gratis
  Onmisbaar in Nederland. Helaas sinds enige tijd met af en toe hinderlijke reclame. Maar ja, gratis.

Ontspanning

In tegenstelling tot mijn kinderen zijn spelletjes op de iPad niet echt mijn ding. Daarom in deze categorie alleen twee van dé klassiekers.

Communicatie

 • Lync 2010 – Gratis
  Met Lync 2010 op de iPad maak je verbinding met de Fontys Lync service. Helaas nog niet met video, alleen tekst.

 • Skype – Gratis
  Skype biedt je wél al de mogelijkheid om via video met anderen te overleggen. Wel oppassen als je met de iPad aan de wandel gaat tijdens een video overleg: de mensen aan de andere kant kunnen zeeziek worden!

 • Adobe Connect – Gratis
  Met deze applicatie kun je deelnemen aan Adobe Connect overleggen die je nog t/m 31-12-2012 gratis via http://www.surfgroepen.nl/ kunt opzetten. Alle features worden ondersteund: audio, video, presentaties verzorgen, chat.

 • Yammer – gratis
  Ook Fontys is te vinden op Yammer. Met de iPad applicatie kun je eenvoudig reageren op berichten of nieuwe berichten plaatsen.

 • Tweetbot – €2,39
  Deze Twitter client is niet gratis, maar ik geef er op dit moment de voorkeur aan boven de gratis Twitter client.

 • Facebook – Gratis
  Ook in Nederland wordt Facebook steed populairder. Een Facebook client mag daarom niet ontbreken om ook vanaf de iPad te kunnen reageren.

Foto en Video

 • Skitch – gratis
  Handige app. om foto’s mee te bewerken.

 • Photogene – €2,39
  Nog een handige app. om foto’s mee te bewerken, ik had deze aangeschaft voordat Skitch beschikbaar kwam.

 • FlickStackr for Flickr – €1,59
  Alleen relevant natuurlijk als je (zoals ik doe) Flickr gebruikt. Ik gebruik hem zowel om te bladeren door foto’s die ik daar gezet heb als voor het uploaden van nieuwe foto’s.

 • iMovie – €3,99
  De videobewerkingsapplicatie van Apple. Handig om de filmpjes die je maakt te bewerken voordat je ze op YouTube zet.

Media

 • TuneIn Radio – Gratis
  Online radio luisteren op de iPad

 • AcePlayer – €2,39
  Speelt gewoon alles af wat ik aan video wil bekijken.

 • iTunesU – Gratis
  Enorm aanbod van gratis videomateriaal beschikbaar gesteld door (voornamelijke) Amerikaanse Universiteiten. Er zijn een paar Nederlandse Universiteiten op te vinden.

Office applicaties

Helaas is er nog geen Microsoft Office voor de iPad. Dat betekent dat je er rekening mee moet houden dat alle wat complexere Office documenten ‘problemen’ zullen geven. Complexe tabellen, voetnoten of andere pittige opmaak zal niet door onderstaande programma’s ondersteund worden. Als lezen het enige doel is, dan is PDF de veiligere optie.

 • DocsToGo – €13,99
  Dit is de applicatie die ik tot nu toe gebruik. Hij heeft zo zijn beperkingen (zie hierboven). De experts binnen Fontys vinden QuickOffice beter.

 • QuickOffice – €11,99
  Dit is de nieuwe ‘standaard’ office applicatie op de iPad binnen Fontys.

Tools

 • Save2PDF – €4,99
  Deze applicatie heb ik aangeschaft omdat hij de perfecte optie had om zich voor te doen als Airprint printer op de iPad. Maar omdat dat niet meer mag van Apple is PDF Converter (zie hieronder) waarschijnlijk een betere (iets duurdere) optie.

 • PDF Converter – €5,49
  Met deze applicatie kun je PDFs genereren op je iPad. Let op! de link die hier stond was onjuist. Hij verwees naar een app die ook PDF Converter heet, maar die PDF’s naar andere formaten kan converteren!

 • Zip File Viewer – Gratis
  Hiermee kun je ZIP-bestanden openen/bekijken op je iPad.

 • Dropbox – Gratis
  Dé manier om bestanden op je iPad te krijgen en ze er ook weer vanaf te krijgen zonder dat je stom met kabeltjes aan de slag moet gaan.

 • AppShopper– Gratis
  Handig om nieuwe applicaties te ontdekken. Kijk ook eens op deze website met applicaties gericht op het onderwijs.

 • iCabMobile – €1,59
  De standaard Safari browser op de iPad is met iOS 5 een stuk beter geworden. Ik had iCabMobile al voor die tijd aangeschaft en gebruik beiden nu naast elkaar.

 • Digits – €1,59
  De iPad heeft standaard geen rekenapparaat. Digits is een mooie (betaalde) oplossing hiervoor.

 • FTP On The Go Pro – €7,99
  Alleen relevant als je, zoals ik doe, FTP servers wilt kunnen bereiken vanaf je iPad.

 • SharePlus – €15,99
  Een nogal prijzige applicatie om toegang te krijgen tot SharePoint. Het is, zover ik heb kunnen testen, de beste van de beschikbare SharePoint applicaties, maar hij heeft helaas onvoldoende ondersteuning voor de vergaderruimtes die we binnen ons team gebruiken. Dan blijkt de Mobile Safari browser vaak net zo handig te werken.

0 0 stemmen
Bericht waardering
31 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Ken je nog een paar apps voor op de iPad? http://t.co/dR9HIkLt #dtv #ipad

Jaap Walhout
12 jaren geleden

Om m’n RSS feeds bij te houden gebruik ik zelf Feedly. Feedly is er voor zowel in de browser als als app (iOS & Android)

Jaap Walhout
12 jaren geleden
Reageer op  Pierre

Is inderdaad persoonlijk, zelf vind ik de webinterface van Feedly erg fijn.

Nicole van de Wiel
Nicole van de Wiel
12 jaren geleden

Een paar aanvullingen:
Inrix traffic – kaart met daarop de actuele verkeersinformatie (voor automobilisten heel handig) – gratis
FilmOn plus – heel veel televisiezenders gratis te bekijken, zowel sport als nieuws – gratis (helaas wel een recclame bij wisselen van zender)
Mindjet – mindmap app – gratis (meer functies en prettiger werkt echter iThoughts – niet gratis)
Facetime – communicatie met beeld en geluid (gratis)
Ziggotv of KPN tv – afhankelijk van je provider gratis tv kijken via de ipad. – Gemist en RTL-XL geven de mogelijkheid om programma’s terug te kijken – allen gratis.
Appdeals: iedere dag een overzicht van apps die tijdelijk gratis of in prijs verlaagd zijn.

Je had al een indrukwekkende lijst gemaakt, deze kunnen er misschien nog bij.

Hans Bastiaan
12 jaren geleden

Vanaf volgende week dinsdag begint er op Windesheim Flevoland een pilot met de directie en de clustermanagers een pilot Papierloos vergaderen. Jouw lijstje komt dus als geroepen.

trackback

Selectie: Ken je nog een paar apps voor op de #iPad? http://t.co/jVJhw4lv #itouch #leertechnologie #onderwijs #tip

Mario
Mario
12 jaren geleden

Mijn toevoegingen

– evernote
– sketchbook pro
– ziggo
– nu
– ns
– snapseed
– directlease service
– runkeeper
– socrative
– teacherpal

Ontspanning
– gemkeeper
– kingdom rush

Tiplijsten
12 jaren geleden

Mooie lijst op trouwens een heel goede site. Maar een lijstje met apptips kan natuurlijk altijd nog uitgebreider met bovendien elke maand een update van iPhone en iPad tiplijsten op http://www.applehcc.nl/detiplijsten

Tiplijsten
12 jaren geleden
Reageer op  Pierre

Op de gelinkte pagina staan steeds de meest recente tiplijsten. Dus wie ziijn emailadres niet wil achterlaten zet bijv voor de 2e week van de maand een terugkerende afspraak met de link http://www.applehcc.nl/detiplijsten in zijn agenda om bijv maandelijks even de geupdate lijst in te zien. Er wordt trouwens maar 1 mail per maand gestuurd en die bevat een blijvende link naar de tiplijst van die maand zodat altijd te zien welke informatie in die maand nieuw is toegevoegd. Verder staan er vaak extra tips in met een tijdelijk karakter, waar er presentaties zijn en waar het mogelijk is om in een bijeenkomst vragen te stellen en gezellig met elkaar kennis uit te wisselen. Er is gekozen voor mail en niet rss vanwege de lage maandelijkse updatefrequentie en omdat de meeste nieuwe gebruikers niet vertrouwd zijn met RSS.

JoGnet
12 jaren geleden

Ik moet denken aan BYOD Jan Stedehouder’s ‘shortlist‘.

Verder ’ter illustratie’ : Haaksbergse politiek volop in gevecht met iPad (via een tweet van Marcel Ziemerink)

Mario
Mario
12 jaren geleden

Ik was inderdaad niet helemaal gericht op ipad maar inderdaad de combinatie. Een paar reacties:

– wij gebruiken best veel Facetime
– socrative zou ook goed gebruikt kunnen worden op studiedagen en voor interne trainingen bij jullie dienst. Aangezien jullie daar allemaal ipads hebben.
– teacherpal staat inderdaad los maar zou eventueel als tip voor losse workshops of trainingen gebruikt kunnen worden.
– ik ben natuurlijk een Photoshopper maar even heel snel een foto bewerken voordat ik hem op Fb of Twitter gooi is wel erg handig.
– ik gebruik evernote heel veel aangezien ik er veel diverse notebooks in kan aanmaken. Heb ik bij iemand echt iets op papier getekend… Dan mak ik een foto ervan en zet ik hem in evernote. Hetzelfde voor bonnetjes, serienummers, research etc. Het is gewoon zo handig omdat ik er op mijn Macs, iphone en ipad gebruik van kan maken en hij veel meer functies dan bijvoorbeeld Wunderlist of iOS eigen notitieblok

Tons Fleuren
12 jaren geleden

De meeste apps die ik gebruik staan ondertussen in de lange lijst genoemd. Toch nog een paar kleine aanvullingen.
Skitch
NlinBusiness
Yammer
MBmeter
Allerhande 🙂
Ben benieuwd hoe de dinsdag, en vooral daarna, gaat verlopen!

trackback

[…] background-color:#222222; background-repeat : repeat; } ictoblog.nl – Today, 10:39 […]

Tons Fleuren
12 jaren geleden

Ja het is elke keer afwachten of iets nu een eigen app is of in de kiosk dan wel in iBooks of iTunesU terecht komt.
NL in Business zal zich wel door deze “eigen” app willen profileren? In de kiosk zouden het waarschijnlijk 12 aparte tijdschriften zijn.

Rik
Rik
12 jaren geleden

PDF expert gebruik ik veel voor sharepoint integratie via webdav protocol: push sync van vergaderstukken (papierloos vergaderen). Daarnaast veel overzichtelijker annotatie functies dan iannotate of goodreader (subjectief). Pluspunt: werkt ook met dropbox, Google docs die ik privé gebruik

Collega dienst O&O
Collega dienst O&O
12 jaren geleden

Ik durf het bijna niet te zeggen Pierre, maar eh… ik denk dat wordfeud er ook op komt bij mij morgen 😉

Nicole
Nicole
12 jaren geleden
Reageer op  Pierre

Er is inderdaad een iPhone versie, die prima werkt op de iPad als je op 2x (dubbele grootte) speelt. Gelukkig mag je kiezen: je vindt het leuk of je haat het.

trackback

[…] background-position: 50% 0px; background-color:#222222; background-repeat : no-repeat; } ictoblog.nl – Today, 10:13 […]

Erno Mijland
12 jaren geleden

Nog twee tips:
– Dragon Dictation, spraakherkenning voor de iPad
– TextExpander, waarmee je tekstblokjes kunt koppelen aan een snelle toetscombinatie

trackback

[…] Ken je nog een paar apps voor op de iPad? (ICT & Onderwijs BLOG) […]

trackback

[…] office. Regelmatig krijg ik vragen over welke apps nu handig zijn. Onlangs heeft Pierre Gorissen een blog geschreven over allerlei handige iPad apps. Hij had ze ingedeeld in rubrieken, ik heb zijn tips […]