Ik wil niet gevolgd worden

Do Not Track Nou, eigenlijk valt het best nog wel mee. Ik heb er niet eens altijd problemen mee als websites en bedrijven bijhouden wat ik doe. Het levert namelijk ook best vaak handige informatie op. Ik zou bijvoorbeeld ook liever een selectie kunnen maken van de reclamefolders die ik op de deurmat krijg in plaats van dat ik zomaar de hele stapel (of helemaal niets) te verwerken krijg.

Op internet werkt dat net zo. Ook daar is het eigenlijk best handig dat er partijen zijn die informatie over je verzamelen. En ik verzamel ook informatie over anderen. Dit weblog gebruikt Google Analytics om een beeld te krijgen van hoeveel lezers er voorbij komen en welke berichten dat ze lezen. Ik hoef echt niet te weten dat dat Jantje uit Eindhoven of Truusje uit Boxmeer is. Maar een beetje een beeld hebben van wie voorbij komt is wel interessant.

Het vervelende op internet is echter dat je meestal gewoon helemaal niet weet wie je volgt en hoeveel informatie zij dan aan elkaar knopen. En dat zorgt er voor dat meer en meer mensen (terecht) zich hier zorgen over maken en daar meer grip op willen krijgen.

Lifehacker heeft een heel uitgebreid bericht beschikbaar over wat je kunt doen vanuit de verschillende browsers.
Ik wil hier een paar dingen eruit pikken.

Google geschiedenis

Er is de afgelopen tijd veel te doen (geweest) over het feit dat Google al haar privacy policies van al haar diensten samenvoegt tot één privacy policy. Aan de ene kant is dat handig en overzichtelijk, aan de andere kant maakt het ook wel heel duidelijk dat Google een enorm bedrijf is met veel diensten die de informatie die ze van jou hebben kunnen delen/combineren.

Google Webgeschiedenis YouTube Zoekgeschiedenis

Een van die diensten, Google Webgeschiedenis houdt bij welke websites je bezoekt. Dat is er eentje die ik al meteen vanaf het begin uitgezet heb. Dat kun jij ook eenvoudig doen via deze pagina.
Eentje waarvan ik niet wist dat ze zo’n geschiedenis bijhielden is YouTube. Ook daar heb je een geschiedenis van bekeken video’s. Zat bij mij echt niets geheims tussen, maar die is ook exit. Gewoon omdat het kan en omdat het uitzetten ervan mij geen nadelen oplevert.

Advertenties

Revision3 In het Lifehacker artikel worden voor Chrome een aantal plugins genoemd. Een daarvan is AdBlock Plus. Die plugin heb ik ook al een hele tijd geïnstalleerd staan. Hij is discutabel. Er zijn mensen die vinden dat je de content van een website steelt als je gebruik maakt van de plugin. De redenatie is dan dat de advertenties de manier zijn waarop de content betaald wordt. En als je geen advertenties laat tonen, dan betaal je niet.

Kun je het mee eens zijn of niet, maar advertenties zijn een manier waarop ze browsegedrag over heel veel websites bijgehouden kan worden. Ook die waar je “private browsing” aan hebt staan!
Ook ik heb advertenties hier op het weblog staan. Ik zal je niet tegenhouden AdBlock Plus te gebruiken. Ik heb de Google advertenties alleen omdat ik ze zelf niet storend vind. Anders waren ze al lang weer verdwenen. De extra inkomsten zijn meegenomen, niet noodzakelijk. Wellicht maakt dat ook wel dat ik er wat gemakkelijker in ben.

Do Not Track Plus

Een andere plugin, die ik zelf pas vanochtend, naar aanleiding van de Lifehacker post, heb geïnstalleerd is Do Not Track Plus. Die plugin laat bij elke pagina die je bekijkt, zien welke sites informatie over jou ontvangen. Je ziet hierboven bij het bericht de screenshot voor het weblog hier. Drie sites ontvangen informatie over jou (als je de plugin niet gebruikt): Google Adsense, AddThis, Google Analytics.
Mét de plugin krijgen de drie sites geen informatie over je.

Tja, en dan wordt het toch wel een afweging. Als weblog eigenaar vind ik het blokkeren van Google Analytics best wel vervelend. Als veel bezoekers die plugin gebruiken, dan daalt ogenschijnlijk het aantal bezoekers in Google Analytics (zonder dat ik weet dat het daar door komt).
Als bezoeker heb je zelf het nadeel dat als je AddThis blokkeert, je niet de knoppen onder een bericht ziet waarmee je het bericht bijvoorbeeld via Twitter kunt delen.

Conclusie

Het gebruik van de twee plugins zorgt er voor dat sommige websites er veel prettiger uitzien. Je houdt 99% van alle advertenties tegen. Voor de eigenaren van die sites is het echter niet fijn en ook als bezoeker loop je de kans dat je handige functionaliteit mist.
Wel is het zo dat zowel de AdBlock Plus als de Do Not Track Plus plugin opties hebben om blokkades per website uit te zetten. Zodat je daar wel gevolgd mag worden door de door jou geselecteerde diensten of bepaalde advertenties wél zichtbaar maakt. En eigenlijk is dat wel wat je wilt als internetgebruiker: zeggenschap over wie wat of jou mag weten.

0 0 stemmen
Bericht waardering
7 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback
12 jaren geleden

Ik wil niet gevolgd worden http://t.co/ERLh2MaA

trackback

Nuttig artikel: Ik wil niet gevolgd worden http://t.co/3vgKV3qh (via @ICTOblog)

Gerard Poels
12 jaren geleden

Mooi artikel! Bedank. 🙂 Ik heb in mijn Safari direct Do Not Track Plus geïnstalleerd. Jammer dat AdBlock Plus er niet is voor Safari… Safari blijft mijn favoriet op de Mac. Ik heb ook Chrome en Firefox maar vooral het handige Top Sites in Safari heb ik nog niet op zo’n mooie manier voor de andere browsers gezien.

trackback

Ik wil niet gevolgd worden http://t.co/elVYPAE6

trackback

RT : Nuttig artikel: Ik wil niet gevolgd worden http://t.co/3vgKV3qh (via @ICTOblog)

trackback

RT : Nuttig artikel: Ik wil niet gevolgd worden http://t.co/3vgKV3qh (via @ICTOblog)

trackback

[…] } #themeHeader #titleAndDescription * { color: black; } ictoblog.nl – Today, 9:53 […]