Bloggen met behulp van Markdown

MarkdownPad Tijdens de SIG Unwired bijeenkomst en LTE Inspiratiesesie van gisteren heb ik een groot aantal, semi-live, berichten de wereld in gestuurd. Binnen een paar minuten na elke presentatie stond er een kort verslag van de belangrijkste punten online.

Ik heb daarbij gebruik gemaakt van een markup die al een hele tijd bestaat, Wikipedia heeft het over 2004, maar waar ik dus voor het eerst gebruik van maakte: Markdown.

Het idee is heel simpel: Markdown beschrijft een syntax die eenvoudiger te onthouden en te gebruiken zou moeten zijn dan HTML, maar produceert na conversie gewoon HTML code.
In een Markdown editor gebruik je die tags en meestal heeft de editor de optie om meteen in een previewvenster het resultaat te zien.

Ik gebruikte gisteren mijn laptop (typt net wat sneller dan op een iPad) en daar maakte ik gebruik van het gratis MardownPad. Voor de Mac zijn ook een aantal opties beschikbaar, al zijn sommige best duur. Markdown Pro kost €7,99 MarkdownNote nog €2,99 maar Mou is helemaal gratis. Ik heb nog geen van de Mac opties getest, dus als jij ervaring hebt met een van de beschikbare editors, laat het me horen.
Voor de iPad is ook minimaal één gratis editor beschikbaar: Nocs.

Nou is Markdown op zich een aardige manier om snel tekst in te voeren. Ik merk dat bijvoorbeeld de eenvoudigere syntax voor het invoeren van hyperlinks erg helpt. Mooi is ook dat ik HTML in kan plakken in een Markdown document, dus ik kan een foto die ik naar Flickr upload vanaf mijn iPhone meteen inplakken. Omdat ik bij MarkdownPad eigen CSS styles kan invoegen, kan ik er ook voor zorgen dat de uitlijning van de afbeelding al meteen zo is als dat hij online eruit gaat zien.

Markdown on SaveMaar echt krachtig wordt het pas in combinatie met een van de gratis beschikbare WordPress plugins. Ik maak zelf gebruik van Markdown on Save. Een alternatief is Markdown on Save Improved. Bij Markdown on Save krijg je in je editscherm een extra optie (zie de afbeelding hiernaast). Als je die aanvinkt, dan geef je aan dat de post in Markdown opmaak opgemaakt is.

Bij het opslaan van het bericht, wordt de code in een apart veld opgeslagen en wordt de geconverteerde HTML in het bericht zelf opgeslagen. Dat betekent dat WordPress niet elke keer als het bericht weergegeven wordt de Markdown code moet gaan coverteren, en dat zorgt voor hogere snelheid. Het betekent ook dat als je ooit besluit om niet langer gebruik te maken van Markdown, er niets aan de hand is. Je kunt de plugin verwijderen en je berichten blijven er toch gewoon uitzien als voorheen omdat WordPress beschikt over de HTML code (die er ook zou zijn als je het bericht gewoon ingetypt had).

Het voordeel van Nocs op de iPad is dat er gebruik gemaakt kan worden van Dropbox, MarkdownPad kan dat uiteraard ook (zoals elke Windows en Mac applicatie bestanden op Dropbox kan openen en opslaan) dus je kunt de bestanden heel snel online opslaan en delen tussen je latop/Macbook en je iPad.

Ben je klaar met het bericht, dan is het een kwestie van knippen en plakken tussen MarkdownPad en WordPress en de blogpost staat online. Wil je het resultaat ook in een Word document bewaren, dan selecteer je de preview in MarkdownPad en kopieer je die naar Word. Werkt prima.

Ik zal vast niet elk bericht in Markdown schrijven, daarom heb ik gekozen voor de Markdown on Save. Daarbij staat het vinkje standaard uit. Als je Markdown on Save Improved gebruikt dan wordt er vanuit gegaan dat het gebruik van Markdown je standaardwerkwijze is.

Conclusie: Handig.

0 0 stemmen
Bericht waardering
7 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback
9 jaren geleden

Bloggen met behulp van Markdown http://t.co/oCVOlZwp #Internet #Tip #Tools #tip #wordpress

trackback
9 jaren geleden

RT @_TEDDEX: Bloggen met behulp van Markdown http://t.co/oCVOlZwp #Internet #Tip #Tools #tip #wordpress

trackback

Bloggen met behulp van Markdown http://t.co/OXDbsHFY #Internet #Tip #Tools #tip #wordpress

rino zandee
9 jaren geleden

Dag Pierre,

De markdown editors voor de mac die je noemt werken alleen onder osx 10.7 (Lion) en niet meer onder Snow Leopard. Ik werk op mijn macbook nog met osx 10.6.8 en gebruik daarom een nog duurdere (9.99 euro) editor, ByWord, om af en toe tekst in markdown opmaak te kunnen produceren (en Writing Kit op de iPad).
Nog geen ervaring met doorsturen van .md files naar WordPress, maar bedankt voor de plugin tip!

trackback
9 jaren geleden

Bloggen met behulp van Markdown – ICT & Onderwijs BLOG – http://t.co/xbCYoOgQ

trackback
9 jaren geleden

Bloggen met behulp van Markdown – ICT & Onderwijs BLOG – http://t.co/fdnRyaUM