SIG Unwired bijeenkomst en LTE Inspiratiesesie

SIG UnwiredNa alle korte “live” berichten vandaag van de SIG Unwired bijeenkomst en de LTE Inspiratiesessie, beiden in Utrecht, ook nog even een samenvattend bericht.

Allereerst de SIG Unwired bijeenkomst. De bijeenkomst vandaag maakt duidelijk dat het goed is dat er een Special Interest Group voor mobiele devices bestaat. Ook al is de definitie van wat een mobiel device is nog niet helder. Eigenlijk, juist ook omdat die definitie nog niet helder is.

Duidelijk is dat op veel plekken binnen het (hoger) onderwijs in Nederland mensen bezig zijn met exact dezelfde vraag: wat moeten we met al die mobiele apparaten (laptops, netbooks, ultrabooks, smartphones, tablets, iPad etc) die onze docenten, medewerkers, studenten zowel thuis als op school gebruiken en/of willen gebruiken?

Je kunt het zien als een technologische vraag, als een verkeerde vraag dus, maar zoals altijd zijn we in het onderwijs ook druk bezig met de vraag “wat is de didactische meerwaarde van deze technologie?” en als het om mobiel gaat ook om de vraag “wat is de organisatorische meerwaarde?”. Want hoewel het zeker niet uitsluitend verbonden is met mobiele apparaten, zorgen die er wel voor dat in het hoger onderwijs de relatie device <-> persoon (medewerker / student) richting 1-op-1 gaat of zelfs meer-op-1 waarbij één persoon meerder devices ter beschikking heeft.

En die devices zijn dan niet alleen meer op de studeerkamer thuis en de werkplek of de mediatheek te vinden. Nee, die devices hebben ze altijd bij zich en via die devices willen ze toegang hebben tot de verschillende applicaties, informatie etc. die ze anders op die vaste desktopsystemen ook konden bereiken (en meer!).

Op dit moment denk ik dat alleen al het ontsluiten van al die initiatieven al zinvol is. Ik ben dan ook blij dat de presentaties van de ochtendsessie opgenomen zijn (ik heb de links nog niet, maar die komen ongetwijfeld snel online). Want we moeten ook niet verzanden in heel veel uitsluitend face-2-face bijeenkomsten als mogelijkheid om die informatie te delen. Die informatie moet ook online beschikbaar zijn. Zodat ik, als ik vanavond tijd heb om uit te zoeken hoe de HAN of Saxion bezig zijn met mobiele apparaten, dat ook ’s avonds om 23:00 uur kan lezen of bekijken. En niet alleen om woensdagochtend 22 februari 2012.

Wat de LTE Insprinatiesessie betreft. Tja, ik kan eigenlijk alleen maar zeggen dat LTE of 4G me worst zal wezen. Ik heb vandaag vooral verhalen gehoord over waarom het voor de providers handiger en interessanter zou zijn. Lagere kosten om meer gebruikers hogere snelheden te bieden. Als gebruiker zeg ik dan: eerst zien en dan geloven. De abonnementen voor 3G worden duurder, datalimieten worden krapper en ik had in de trein heen en terug tussen Deurne en Utrecht zowel bij KPN als bij T-Mobile van tijd tot tijd vreselijk trage 3G.

Als 4G me daadwerkelijk betrouwbaar, snel, betaalbaar breedband in de trein kan leveren (overigens, ook de Wifi verbindingen in de trein, als ze er al zijn, zijn vaak traag), dan is dat voor mij als gebruiker eigenlijk alles wat ik er van hoef te weten. Dan zeg ik “OK, wanneer is er landelijke dekking en waar kan ik me aanmelden”. Want natuurlijk wil ik in die trein dezelfde dingen kunnen doen als dat ik thuis of op mijn werkplek via Wifi doe. Liever vandaag nog dan morgen.

Dat we daar nu pilots voor moeten draaien, praktijksituaties moeten opzetten om te testen hoe de techniek werkt, natuurlijk, dat vind ik logisch. Maar het is niet een vraag of we zoiets wel nodig hebben of willen gaan gebruiken. Dat spreekt namelijk voor zich.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback
9 jaren geleden

RT : Afsluitende post over vandaag: SIG Unwired bijeenkomst en LTE Inspiratiesesie http://t.co/7oEXo6Tw #SURF