Een frambozentaartje met pit

Afgelopen november al wees Joost Geraets me op Raspberry Pi. Deze frambozentaartjes zijn nog niet te koop en afgelopen november had ik zelf ook nog zoiets van “eerst maar een afwachten wat ze waar kunnen maken”. Maar er zijn nu een paar bèta borden in omloop en op basis van de filmpjes die daar mee gemaakt worden, worden mensen enthousiast of juist niet (zie de reacties bij Tweakers als voorbeeld). Ik hoor inmiddels bij de categorie die er wel nieuwsgierig naar geworden is.

Wat is het (wat gaat het worden)? Het is een heel compact moederbordje (85.60mm x 53.98mm x 17mm), formaat credit card met daarop (afhankelijk van het model) een 700MHz Broadcom BCM2835 ARM processor en 128MB of 256MB werkgeheugen. Er zit een HDMI aansluiting op voor aansluiting op een TV of een monitor met HDMI-aansluiting, een bekabelde netwerkaansluiting (bij het dure model), USB-aansluiting, SD-kaart lezer en audio-uitgang. Voeding wordt geleverd via een 5V micro-USB aansluiting.
Je krijgt alleen het moederbordje geleverd, je zult zelf voor een behuizing moeten zorgen, dat zou je eventueel van Lego kunnen maken.

Een belangrijk aantrekkelijk punt van de Raspberry Pi is ongetwijfeld de prijs: $35 voor het dure model met netwerkaansluiting en 256MB intern geheugen. Daarmee zou het een goedkoop computertje voor studenten kunnen zijn die er programmeeropdrachten op uittesten. Er zal ondersteuning zijn voor het draaien van Debian, Fedora en ArchLinux.
Hij is daarmee een stuk goedkoper dan de Pandaboard ($174) of de Sheevaplug (€149) al heeft die laatste ook een kastje er omheen (maar ook in ingebouwde voeding die nogal eens het zwakke punt blijkt te zijn).

De discussie op Tweakers ontstond naar aanleiding van een van de recentere video’s over Raspberry Pi (zie hierboven). Daarin draait XBMC op de Raspberry Pi. XBMC heeft van mijn Apple TV2 (na een jailbreak) een heel aardige en compacte mediaplayer gemaakt die alles afspeelt dat ik via het netwerk (of via internet) beschikbaar maak. En ook AirPlay blijkt (zij het nog wat rudimentair) te werken op de Raspberry Pi.

Nee, er zit geen mooi kastje omheen en ja, je moet nog een USB-stick kopen voor wat opslag etc.
En nee, het is daarmee nog lang geen Apple TV2. Zoveel zal duidelijk zijn. Maar het is altijd wel prettig als een apparaat waar je mee wilt knutselen en experimenteren, dat goedkoop genoeg is om je kinderen mee te laten knutselen en experimenteren, dat goedkoop genoeg is om je studenten mee te laten knutselen en experimenten, óók nog gewoon een zinvolle toepassing kan hebben als je hem via de HDMI kabel aan een TV of monitor hangt.

Deze gaat op mijn verlanglijstje…

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback
12 jaren geleden

Een frambozentaartje met pit http://t.co/tpmodhnD