Paleis Soestdijk applicatie op de iPad verschenen

Ik zag de aankondiging voorbij komen bij ipadclub.nl en dacht “hé die App ken ik”. Het gaat om de app Paleis Soestdijk, die gratis te downloaden is voor de iPad. De applicatie is namelijk (deels) het resultaat van een project dat uitgevoerd is in het kader van de Innovatieregeling 2011 van het SURFnet/Kennisnet Innovatieproject.

En dat betekent dat ik je niet alleen naar de applicatie kan verwijzen, maar je ook iets kan vertellen over het tot stand komen ervan. Soms net zo interessant als je niet direct tot de doelgroep van de applicatie zelf behoort.

History in Close-up
Het project zoals uitgevoerd heette “History in Close-up” en net als de andere projecten hebben ze een aantal blogposts geschreven tijdens de uitvoering ervan.
Ook het evaluatierapport staat online (PDF!)

Bijzonder is dat het project in Paleis Soestdijk opnames heeft mogen maken met een 4K videocamera (zie ook de uitleg onder aan deze pagina). In het filmpje hierboven zie je een “making-of” van die opnames.
In het filmpje hieronder zie je hoe de leerlingen met de applicatie aan de slag gingen in de les:

Zij konden de video op een groot scherm bekijken vooraf. Wij kunnen hem op de iPad bekijken.

Opmerkingen
Laat ik beginnen met te zeggen dat ik het mooi vind dat zulke projecten, met een relatief lage subsidie (€10.000,- per project in het geval van deze regeling) mogelijk blijken te zijn. Ook goed vind ik dat dit project niet alleen een product oplevert, maar zelf er ook voor gezorgd heeft dat voor anderen zichtbaar kan zijn wat met het eindproduct gedaan wordt en hoe het gemaakt is.

Het project had maar een korte doorlooptijd en het nu al in de app-store hebben van een gereed product is dan ook een hele prestatie. Dat betekent niet dat ik van mening ben dat er niets meer te verbeteren valt aan de applicatie zelf. Zo vind ik dat ze nu nog wat weinig gebruik maken van de combinatie interactiviteit en de video. Ik kan de video alleen als één geheel bekijken en niet gemakkelijk naar onderdelen springen. Bij het tweede onderdeel (met de vijf foto’s met audio erachter) komt bijvoorbeeld de Stuczaal aan bod die ook in de totaalfilm te zien is, maar je kunt van daaruit niet even de bewegende beelden opvragen. De “keuken” opdracht bestaat slechts uit één opgave/opdracht die altijd hetzelfde is.
En helaas kun je op de iPad niet ervaren dat die 4K video echt zo’n hogere kwaliteit oplevert. Ook niet in de vorm van stills, foto’s van de video. En dat laatste had ik dan toch eigenlijk wél verwacht. Dus een optie waarbij je bij bepaalde kamers stevig kon inzoomen op foto’s die op basis van de hoge kwaliteit video gemaakt waren.

Maar, zoals gezegd, dit was een kort project, met een beperkt budget. Ik denk dat ze het maximale eruit gehaald hebben. Nu hopen dat ze nog ergens de middelen vandaan weten te halen voor de doorontwikkeling.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback
11 jaren geleden

Paleis Soestdijk applicatie op de iPad verschenen http://t.co/PyzVL42t

trackback

Paleis Soestdijk applicatie op de iPad verschenen:
Ik zag de aankondiging voorbij komen bij ipadclub.nl en dach… http://t.co/0Y2Y7CMN