Webstroom bijeenkomst #3

 Gepubliceerd door om 15:24  Leertechnologie
okt 042006
 
Webstroom bijeenkomst geobriefTV

De derde presentatie is van Arjan Sas van de Universiteit van Amsterdam. Zij hebben een video-podcast kanaal opgezet genaam Geobrief.tv. “GeoBrief.TV is a video-podcast channel where teachers, researchers and students at the Universiteit van Amsterdam publish short films and news items they have prepared relating to Geography, Planning and International Development Studies.” URL: http://GeoBrief.tv/

Het productieteam verzamelt materiaal van studenten, onderzoekers voor zover het over planologie gaat en plaatsen dat online. Doel is om duidelijker te laten zien waar het vakgebied over gaat. Er gaat daarnaast een nieuwskanaal van start waarbij onderwerpen die interessant voor studenten zijn. Ook komt er een lezingenkanaal waarop belangrijke gastcolleges van buitenlandse docenten geplaatst zullen worden, software-demo’s (de powerpoint cursussen zijn afgeschaft etc.).

In het productieteam zitten een aantal studenten die op die manier zelf ook weer leren *hoe* ze dit soort dingen moeten doen. Er zitten drie niet-studenten in dat team. Er is nog geen inschatting gemaakt van de hoeveelheid tijd die het gaat kosten om de drie kanalen in de lucht te gaan brengen en houden. Het is ook niet de bedoeling dat ze zelf al die filmpjes gaan maken, deels is het het capturen van bronmaterialen en het zorgen dat het online komt.

De reden om met Geobrief.tv te starten was dat het zo, in een laagdrempelige omgeving, veel eenvoudiger is om mensen te bereiken. Noem het podcast, dan is het moeilijk, noem het TV, dan is het een stuk gemakkelijker.
Leuk initiatief, ben benieuwd of dit kan gaan groeien. Het risico bestaat dat het ze heel snel boven het hoofd groeit wat betreft tijd die het ze kost. Maar aan het enthousiasme van Arjan zal het niet liggen. :-)

Webstroom bijeenkomst #2

 Gepubliceerd door om 14:53  Leertechnologie
okt 042006
 
Webstroom bijeenkomst Webstroom bijeenkomst

Tweede presentatie is van Hendrik Klompmaker en gaat over Presentations 2 Go. Ik schreef er al eerder over, maar had het toen nog niet gezien en dan ben ik (uiteraard) kritisch.
Even op een rijtje wat Hendrik vertelde over P2G: – tool om presentatie in te blikken
– spreker + presentatie
– elk VGA signaal behalve video (max 5 frames / sec)
– OS onafhankelijk (geen install op spreker)
– streaming, CD, DVD, podcast, vodcast, download
– geen nabewerking
– automatisch live uitgezonden
– OAI-PMH en RSS interface

Life-uitzendingen komen via de website: http://wurtv.wur.nl/WURTV beschikbaar. (N.B. de life stream is nog steeds alleen met IE te bekijken)
Op het moment worden standaard alle promoties opgenomen en publiek toegankelijk online gezet. De camera’s in die zaal zijn automatisch en gekoppeld aan de microfoons van de sprekers. Andere colleges komen vaak alleen in besloten omgevingen beschikbaar.

Tijdens de presentatie van Henk werden foto’s getoond van de roadkit, mijn foto’s van het scherm zijn niet zo denderend, ik neem aan dat de presentatie binnenkort online komt. Henk liet ook een hele lijst met hardware en software voor de encoding zien, niet zinvol om die over te typen, maar wel iets om voor te zorgen dat we dat wat breder beschikbaar krijgen.
Henk liet ook de RSS-feed zien. Ik kon die niet op de WUR-site vinden. Bij deze dus.
Mooi vind ik dat ze sterk inzetten op volledig automatisch beschikbaar krijgen van de materialen, dus zonder handmatige nabewerking.

 Reacties uitgeschakeld voor Webstroom bijeenkomst #2  Tags:

Webstroom bijeenkomst

 Gepubliceerd door om 14:07  Leertechnologie
okt 042006
 
Webstroom bijeenkomst Webstroom bijeenkomst

Ik ben in Utrecht bij de Webstroom-bijeenkomst. Paul Dirckx is op het moment via Breeze een presentatie aan het geven over de verschillende projecten waar Fontys bij betrokken is op het gebied van mobile learning. Roel Martens, collega van Paul bij de PTH, was in Utrecht (aan de overkant in het jaarbeursgebouw) en regelde aan deze kant de setup (speakers en zo) en de verbinding. Helaas is het (in de jaarbeurs) regelen van videoverbindingen via bijvoorbeeld Polycom of Lifesize op het moment zo duur dat dat niet haalbaar is voor een bijeenkomst. De vaste netwerkverbinding is gelukkig wel snel genoeg om ook deze werkwijze goed volgbaar te maken. Ik ben in beeld! ;-)

Bij dit soort uitvoeringen zul je overigens altijd een moderator op lokatie moeten hebben. Zeker bij het herhalen van de vragen die vanuit de zaal gesteld worden is dat wel handig.

 Reacties uitgeschakeld voor Webstroom bijeenkomst  Tags:
okt 042006
 

De oktober-editie van de e-learning themasite kent deze keer een aantal bijdragen die betrekking hebben op virtuele werelden:
* Second Life: spelletje of serieuze leeromgeving? (door mijzelf)
* Een tweede leven in World of Warcraft (door Patricia Kokx)
* Spelend leren in virtuele werelden (door Pieter van der Hijden)

Daarnaast bevat deze uitgave nog andere interessante berichten zoals:
* Recensie van “Leren (en) doceren met digitale leermiddelen in het hoger onderwijs”
* Recensie van “De E3 Begeleider: Effectief, Enthousiast, Elektronisch”
* Blackboards patent: wat is er nu eigenlijk aan de hand?
* Verslag: Leren is participeren
* SALDO: de website over Samenwerkend leren met ICT

Kortom, voldoende leesvoer!

 Reacties uitgeschakeld voor E-Learning Themasite – editie oktober  Tags:

Google Maps Nederland

 Gepubliceerd door om 06:44  Geocoding
okt 042006
 

Met ingang van vandaag beschikken we nu ook over een volledig Nederlandse versie van Google Maps (bron)
Voordelen zijn het gemakkelijker vinden van adressen in Nederland, eenvoudige toegang tot routeplanning en het kunnen zoeken en vinden van bedrijven.
Ik heb een korte demo gemaakt, die kun je op deze pagina bekijken (Flash nodig)
(ja, ik ben inderdaad een beetje verkouden ;-))
unknown type MP4-versie video Pocket PC-versie

OLPCities: SL voor OLPC

 Gepubliceerd door om 06:40  Second Life
okt 042006
 
“A new software project from Brazil called OLPCities seems to be shaping up to be a ‘Second Life’ game for OLPC-using students. Second Life is a game where you create a virtual avatar and go around a virtual world doing boring things and giving random strangers your money so they can be featured on BusinessWeek – only a slight exaggeration.”

(bron)

Voor als je, net als ik, niet weet wat OLPC nou weer is, het staat voor “One Laptop Per Child $100 dollar 2B1 Children’s Machine laptop”. Of OLPCities echt zoveel kans heeft om zo populair te worden als Second Life betwijfel ik nogal. Op deze website kun je er meer over lezen en doorklikken naar voorbeelden en screenshots. Niet alleen is het de vraag of de OLCP-laptops zo vaak terecht zullen komen bij kinderen met internet-toegang, maar de graphics zijn wel zo ruw dat ik me afvraag of hier niet ook een OLCP-kind direct afhaakt.

 Reacties uitgeschakeld voor OLPCities: SL voor OLPC  Tags:

Werken in privétijd

 Gepubliceerd door om 06:30  Algemeen
okt 042006
 
“Een van de conclusies is dat er gemiddeld bijna tien procent van de werktijd wordt besteed aan privégebruik van internet, e-mail en telefoon. Dat is een procentpunt minder dan vorig jaar. Wanneer de cijfers echter worden gecorrigeerd met zakelijk surfen, mailen en bellen thuis, wat tevens vrij veel voorkomt, blijft er minder dan vier procent verlies over”

(bron)

Vorig jaar was de focus van een onderzoek van Randstad nog alleen gericht of men van mening was dat privémail onder werktijd moest kunnen. Dit onderzoek onderschrijft mijn conclusie van toen, dat het (bij deze groep onderzochte ICT-ers) veel meer een kwestie van geven en nemen is. Het valt me eigenlijk dan nog tegen dat volgens dat onderzoek de balans toch nog licht door lijkt te slaan naar ‘nemen’.