Oeps – GIF versus MP4 size does matter

Dat arme GIF. Ooit was het geliefd, toen controversieel vanwege de patenten die er op zaten. Toen die eenmaal verlopen waren ontdekten mensen dat je ook animaties kon maken met een GIF en wat ooit een “animated GIF” was, werd gewoon een “GIF” (uitgesproken als “JIF” blijkbaar).
En ik moet bekennen dat ik er ook een fan van aan het worden was. Op mijn telefoon is het heel eenvoudig om van een filmpje een GIF te maken en dat kun je dan ook weer heel eenvoudig in een blogpost of een tweet opnemen. Speelt automatisch af, is (na invoegen) te resizen, loopt, geen geluid eronder, ideaal dus.

Dat was zo totdat ik Google liet checken of een aantal wijzigingen in de configuratie van de server tot gevolg hadden gehad dat de pagina’s hier sneller geladen werden.

Wat bleek namelijk, het op dat moment meest recente bericht, van gisteren over het maken van figuren met een snijplotter voor gebruik bij een schaduwspel, was er een belangrijke oorzaak van dat de site voor een aantal mensen tamelijk langzaam kon laden. De reden: elke GIF was zo’n 2-5 MB groot. En dat kon kleiner, zo vond Google. En dat klopt.

Een snelle test, met dank aan https://ezgif.com/gif-to-mp4 liet zien dat de afmetingen met zo’n 75% te verminderen waren bij conversie naar MP4. Gelukkig zijn we de tijd van een aparte Flash-player en moeilijke embedcodes ook in WordPress al lang voorbij, dus het invoegen van een short-code voor een MP4 die herhaalt en automatisch wordt afgespeeld is tamelijk eenvoudig.

Toch maar even de GIF’s in het vorige bericht vervangen door MP4’s. Tegenvallend is dat er steeds maar één MP4 tegelijkertijd wordt afgespeeld.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Oei, de GIF-bestanden die ik op mijn blog had staan blijken 4x zo groot te zijn dan wanneer ik ze als MP4 zou embed… https://t.co/v2jIyjVORk

trackback

Oeps – GIF versus MP4 size does matter https://t.co/KZQoMrcfJR