OWD2018 – Sessie over ict-geletterdheid van studenten

Vandaag verzorgde ik samen met Frank Rem van het Graafschapcollege een sessie over de ict-geletterdheid van studenten (in het mbo) tijdens de Onderwijsdagen 2018.

In het eerste deel van de sessie hebben we toelichting gegeven bij de werkzaamheden van de werkgroep ict-geletterdheid binnen de samenwerking Gelderse professionaliseringsagenda en de resultaten van de monitor afgenomen onder docenten.

Daarna gingen we met de ruim 30 deelnemers aan de slag met de vraag “welke competenties op het gebied van ict-geletterdheid vind je belangrijk voor jullie studenten?”.  Daarvoor hadden we kaartjes gemaakt met daarop de gedragsindicatoren afgeleidt van die voor docenten in het mbo (pdf).
We hadden met opzet gekozen voor een beperkte set competenties zodat de deelnemers met elkaar in gesprek/discussie moesten over de vraag welke competenties zij het belangrijkste vinden. Ook vanuit het idee dat je mogelijk niet altijd alles in dezelfde mate aandacht kunt geven.

In de tweede ronde hebben ze daarna de gekozen competenties op het spelbord gelegd op de driehoek “leven en burgerschap”, “leren en ontwikkelen”, “werken en beroep”.

De laatste ronde stelde de vraag: “als je nu naar deze competenties kijkt, van welke schat je in dat jullie docenten die kunnen bijbrengen en welke niet?”

De sessie leverde veel gesprek op tussen de deelnemers. Over de competenties, hun belang, maar gelukkig ook hier en daar al over de vraag hoe je hier zelf het gesprek mee aan zou kunnen gaan binnen de eigen instelling. En met wie. Of wat de gevolgen van keuzes zijn. Waarbij de competenties/gedragsindicatoren met opzet op een niveau beschreven zijn die ook een gezamenlijk gesprek mogelijk maken. Waarbij natuurlijk ruimte is voor lokale verschillen, waar het niet gaat over eindeloze vinklijstjes.

Wil je zelf met de werkvorm aan de slag, laat het me dan even weten, dan sturen we je de digitale versie toe!
De presentatie kun je hier downloaden (PDF)

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

OWD2018 – Sessie over ict-geletterdheid van studenten https://t.co/c2zsdiQ7KR

Blogict
Blogict
5 jaren geleden

Hey,
Super leuk artikel.
Met super mooie foto’s erbij.
TOP!