Dit jaar tijdens de IFA beurs in Berlijn zijn de eerste “8K tv’s” aangekondigd. Voor wie dat niet meteen iets zegt: dat zijn tv’s met een totale beeldresolutie van 7680×4320 pixels (individuele beeldpunten), daarom ook wel 4320p genoemd. Dat is dus 4 (!), niet 2 keer zo veel als 4K (4096×2160) heeft. En natuurlijk helemaal een stuk meer dan de magere 1920×1080 van “gewone” HD.
Super, zou je kunnen denken, scherper beeld, altijd goed!
Nou, nee. Je hebt een scherm dat 7680×4320 individuele beeldpunten kan aansturen, maar als je daar bijvoorbeeld gewone HD video naar toe stuurt, dan moet de tv gaan proberen te bedenken hoe de tussenliggende, ontbrekende beeldpunten in te vullen. In het slechtste geval krijg je hetzelfde resultaat als wanneer je een foto maakt van een stukje geprinte tekst en die dan heel erg groot gaat vergroten. Het wordt heel korrelig of juist heel vaag, maar zeker niet mooi scherp. Dat kan alleen als er ook video naar toe gestuurd wordt die in 8K formaat beschikbaar is.
Daarom is de conclusie van Mashable dat de tv’s (voor nu) volledig nutteloos zijn, helemaal terecht.
De reden dat ik “grappig” in de titel heb gezet is dat het me meteen deed terugdenken aan acht jaar geleden. In 2010 organiseerden SURF en De Waag een wedstrijd voor onderwijsinstellingen. De vraag was toen heel simpel: stel je krijgt (tijdelijk) de beschikking over een camera en een tv die 4K aankunnen, wat zou je dan willen filmen (ten behoeve van het onderwijs)?
Want 8 jaar geleden waren camera’s voor het maken van 4K video heel erg duur (nu kan een GoPro van een paar honderd euro dat al) en beeldschermen om 4K video op weer te geven waren heftig zwaar en eveneens duur. Met andere woorden, de 8K van nu was de 4K van toen. De geschiedenis herhaalt zich dus. En daarom twijfel ik er ook niet aan dat op termijn (over een jaar of 5-6) ook 8K heel gewoon zal worden.
Toch ben ik het met een paar kanttekeningen van Mashable erg eens. Met de onderwijskundige 4K video’s is het niet zo heel hard gegaan. En de kabelaanbieders zoals Ziggo hier in Nederland hebben er lang genoeg over gedaan om HD breed uit te rollen en voor een groot genoeg aantal zenders, die zijn nog niet bezig met 4K video, laat staan dat ze aan 8K denken.
Dus het aanbod van 8K video zal nóg een slag langzamer groeien dan dat het voor 4K doet. En als dan het zichtbare verschil zo klein is, dan kun je inderdaad stellen dat dit een duidelijke ’technology push’ is.
Grappig: de eerste 8K TV’s komen eraan https://t.co/2lbNPyR4Fj
Hebben ze nou niets geleerd van de vorige “innovatie” (ik doel op TV’-toestellen met ‘curved screen’)?
Dat werd toch ook min of meer een flop?