Is opslag in de cloud dan toch niet gratis?

Google_Drive_upgradeIk weet het, bij commerciële bedrijven is niets echt gratis. Je betaald er altijd op de een of andere manier wel voor. Maar van online opslag had ik lange tijd echt het gevoel dat het definitief een “bijproduct” geworden was. Voor iedereen dan met uitzondering dan wellicht box.net én dropbox.com. Want die twee hebben hun businessmodel rond opslag (met aanvullende diensten) vorm gegeven. Voor Apple, Google, Microsoft liggen de verdiensten elders en is opslag een extra service naar hun klanten (en maakt hun respectievelijke office-diensten eenvoudiger te koppelen).

Maar van met name Google krijg ik de laatste tijd toch weer regelmatig mailtjes dat bonus-opslag die ik een tijd geleden kreeg, bijvoorbeeld omdat ik een Android telefoon activeerde of omdat ik Quick Office gebruikte, weer gaat vervallen.

En dat terwijl ik bij Google Drive niet eens het meest (gratis) opslag ter beschikking heb. Tijd dus om e.e.a. weer eens op een rijtje te zetten.

Ik betaal op dit moment bij geen van de aanbieders rechtstreeks voor mijn opslag. Toch kan er het nodige verschil zitten met wat jij gratis krijgt/kunt krijgen, deel inderdaad vanwege de verschillende acties die gelopen hebben of nog lopen.

Google Drive

Eerst Google maar even. Als ik inlog in Drive, dan zie ik dat ik op dit moment (28-9-2015) beschik over 25 GB en dat gaat dan op 3 oktober omlaag naar 15 GB. Dat is voor Google Drive, Gmail en Google Foto’s.
Bijkopen kan.
Voor 100GB betaal ik $1,99 per maand.
Voor 1TB betaal ik $9,99 per maand. Er zijn ook opties voor 10TB ($99,99 per maand) , 20TB ($199,99 per maand), 30 TB ($299,99 per maand).

Google_Drive

Dropbox

Ook bij Dropbox liep onlangs een tijdelijk actie af. Daar heb ik nu nog 72,31 GB gratis. Dat is grotendeels het gevolg van het zich laten aanmelden van andere gebruikers en het gegeven dat ik een educatief account heb (zorgde indertijd voor verdubbeling opslag)

Dropbox

Ook hier kan ik ruimte bijkopen. Een Dropbox Pro account heeft 1TB ruimte voor €9,99 per maand. Vergelijkbaar met Google dus. Er zijn geen opties voor meer dan 1TB voor particulieren.

Box.net

Bij Box.net heb ik 50GB gratis ruimte, maar daar zitten een paar beperkingen aan. Zo is de bestandsgrootte beperkt en de hoeveelheid bandbreedte per maand. Ik weet van verhalen dat ook bij andere diensten naar bandbreedte gekeken wordt, maar hier wordt dat expliciet genoemd.

boxpuntnet

Voor €8,- per maand krijg je bij Box.net de beschikking over 100GB, dat is duurder dan voor de anderen, maar voor €12,- per maand krijg je onbeperkte opslag (voor zover dat bestaat).

iCloud

Apple biedt iCloud aan. Ik krijg hier 5 GB gratis voor opslag van data, backups van iPads etc.

icloud

Hier kost 50 GB 99 eurocent per maand, 200 GB is €2,99 per maand en 1TB kost €9,99 per maand. Vergelijkbaar met Google en Dropbox dus.

Onedrive.com

Bij Microsoft heb ik 1,03TB aan ruimte op Onedrive.com. Daarvan is 25GB “gratis”, 15 GB kan iedereen krijgen, 10 GB krijg ik omdat ik al lang gebruiker van Onedrive ben. 1TB krijg ik vanwege mijn Office 365 – account en ik zou meer kunnen krijgen als ik andere gebruikers weet te strikken.

Onedrive

Zou ik het nog nodig hebben: 100 GB extra kost €1,99 per maand extra, 200 GB extra is €3,99 per maand extra.
Het is jammer dat Onedrive nog die vervelende beperking heeft van een maximum aantal tekens in de mappenstructuur. Anders hadden de anderen het heel zwaar gekregen.

Conclusie

De hoeveelheid gratis opslag is bij iCloud het kleinste, Google, Box.net en Dropbox hebben meer gratis ruimte, formaat USB-stick. Bij Microsoft gaat het om serieuzere hoeveelheden data.
Voor de prijs van een Spotify-maandabonnement kun je ook online opslag krijgen met een omvang van 1TB. Voldoende voor de meeste gebruikers.

Maar een race naar de bottom is het ook weer niet helemaal. Opslag is voorlopig nog niet helemaal gratis en ook niet bijna. Het lijkt er eerder op alsof de spelers goed naar elkaar kijken als het gaat om het vaststellen van prijsniveaus.

 

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Florina Blokland
8 jaren geleden

Bedankt dat je dit op een rijtje hebt gezet. Ook ik raak binnenkort bij Google opslagruimte kwijt. En m’n dropbox van 16 Gb is bijna vol. Dus ik moet aan de slag. Met overhevelen bijvoorbeeld 🙂 Boxnet heb ik ook zo lekker ruim. Misschien daar maar eens wat plaatsen.
Maar goed te zien wat het zou kosten als ik zou willen bijkopen. Bedankt!