Bekijk YouTube 4K video’s op je SmartTV

YouTube_2 Het is al een tijd duidelijk dat YouTube hét kanaal is als het gaat om gratis online beschikbare video in hoge kwaliteit. Hadden ze al een tijdje video op 4K kwaliteit en 25 of 30 beelden per seconde, nu experimenteren ze ook met video op die kwaliteit en 60 beelden per seconde. Dat is nu nog een heel exclusieve set van 6 video’s. Daar moet je natuurlijk dan wel ook de apparatuur voor hebben. Mijn desktop beschikt ‘slechts’ over 2 full HD schermen, maar mijn Samsung TV kan 4K aan. En tja, dan is het zondagochtend, tijd zat dus om even te kijken of en hoe ik die video’s op mijn TV kon bekijken.

Er zijn tegenwoordig heel wat verschillende manieren om YouTube aan een TV te koppelen:2015-03-29 08.16.26
Android
Ik heb een Ugoos UM2 met Android 4.4.2 en de YouTube app (versie 10.11.55). Die heeft de optie om een resolutie in te stellen, maar gaat maar tot 720p. Mijn Samsung Galaxy S3 met dezelfde Android en YouTube versies gaat tot 1080p.

4K Video Downloader
De beste optie die ik tot nu toe had voor het bekijken van 4K video was/is een omslachtige. Daarvoor gebruik ik namelijk een externe applicatie genaamd 4K Video Downloader. Je kunt hem gratis uitproberen, na 25 downloads moet je een licentie kopen. Die was nu in de aanbieding voor 10 euro, dus dat heb ik gedaan. Deze applicatie slaagt er in de regel goed in om de video’s op 4K formaat te downloaden. Soms lukt een download de eerste keer niet of helemaal niet, ik ben er nog niet helemaal uit waar dat aan ligt. Ik gebruik sowieso mijn desktop die aan een bekabelde netwerkverbinding hangt (120 Mbit/sec download bij UPC).
Helaas “ziet” de applicatie bij de set video’s die YouTube ook op 60 beelden per seconde aanbiedt niet de 4K optie. Wellicht dus in een volgende update.

Na het downloaden van de video’s zet ik ze op een USB-stick die ik dan rechtstreeks in de TV steek. Afspelen van de video’s gaat dan probleemloos.

Samsung TV YouTube App
Mijn Samsung TV heeft een YouTube App als onderdeel van de SmartTV apps. De app heeft op dit moment zo te zien geen enkele optie om een resolutie te kiezen voor de video’s die afgespeeld worden. Als ik de zichtbare kwaliteit van de video’s vergelijk met wat ik van de USB-sticks afspeel, dan is het zeker geen 4K dat gestreamed wordt. De TV hangt overigens ook via een gigabit verbinding bekabeld aan mijn UPC internetverbinding. De bandbreedte zou er dus moeten zijn.

Hier dus nog geen 4K, als iemand daar een oplossing voor weet, dan hou ik me aanbevolen.
Wél zag ik hier een optie die ik nog niet kende (maar die er wellicht al heel lang is). Ik wist natuurlijk al dat ik ook op Windows vanuit Chrome met de plugin voor Chromecast, YouTube video’s naar Chromecast en daarmee de TV kon sturen. Maar die combinatie werkte bij mij nooit echt betrouwbaar.
Maar nu zag ik dat ik mijn TV “gewoon” ook kon registreren bij YouTube. Daarvoor moest ik in de YouTube app op mijn Samsung naar de instellingen gaan. De code die ik daar te zien kreeg kon ik daarna op mijn laptop bij mijn YouTube account toevoegen. Daarbij is de koppeling dan niet beperkt tot die laptop (zoals bij de plugin), maar overal waar ik in de browser ingelogd ben bij YouTube. Voorwaarde is dan wel dat ik met hetzelfde netwerk verbonden ben.

Is dat zo, dan heb ik de optie om een video ook op de TV af te spelen:

YouTube_1

Helaas heb ik (ook) hier geen idee welke resolutie afgespeeld wordt. In tegenstelling tot bij het afspelen op de laptop zelf, krijg ik bij het afspelen op de TV ook in de player op de laptop geen optie om een andere resolutie te kiezen.

Samenvattend
Het blijft dus nog even zoeken naar de beste optie voor het bekijken van 4K video op mijn TV. Ik lig niet zo wakker van het niet kunnen downloaden van die paar extra speciale 4K video’s en eerlijk is eerlijk, ik bekijk ook video’s met een veel lagere resolutie op mijn TV, dus dat het nog niet allemaal lukt is ook niet zo vreselijk. Het snel kunnen doorsturen van YouTube video’s vanuit de browser is in ieder geval nog wel een mooie opbrengst van een uurtje uitzoeken op een zondagochtend.

5 2 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Bekijk YouTube 4K video’s op je SmartTV http://t.co/XRp3GHnVNd

trackback

Bekijk YouTube 4K video’s op je SmartTV: Het is al een tijd duidelijk dat YouTube hét kanaal is als het gaat … http://t.co/YtOIe2hgAm