Wie zijn hier nou de échte Glassholes?

Google_Glass_Fontys Terwijl vanmiddag de eerste trotse, maar ook wat onwennige foto’s online kwamen van collega’s bij Fontys Hogeschool ICT die vandaag hun Google Glasses binnen gekregen hadden, kwam ik ook dit bericht tegen: “Cut Off Glassholes’ Wi-Fi With This Google Glass Detector“.

En ik moet zeggen dat ik het eigenlijk toch wel een ernstig bericht vond. Het gaat over een stukje software dat je bv op een Raspberry Pi kunt installeren om zo de wifi-verbinding van Google Glass gebruikers te verbreken. Waarom? Omdat een Google Glass drager ongemerkt video’s en/of foto’s van jou kan maken. De maker van het stukje software, Julian Oliver, heeft heel duidelijk een diepgaande hekel aan alles wat met Google te maken heeft. En hij heeft zeer zeker een hekel aan Google Glass:

“These are cameras, highly surreptitious in nature, with network backup function and no external indication of recording,” says Oliver. “To focus on the device is to dance past a heritage of heartfelt protest against the unconsented video documentation of our public places and spaces.”

OK. Dus hij is het heel erg niet eens met Google Glass en is dan van mening dat hij het technisch op moet gaan lossen?

In eerste instantie gaat het om het eigen Wifi-netwerk, maar het zou ook op andermans netwerken kunnen werken. OK, thuis kun je daar met mensen over praten. In publieke locaties (waar je dan ook die Google Glass gebruikers toegang tot je netwerk gegeven hebt?) zou de technische oplossing een beetje kunnen helpen. Een beetje. Want het stopt ze niet om opnames te maken, alleen om ze online te zetten.

De vijandigheid in het geheel, zeker zoals er in het bericht over gerapporteerd wordt, verbaasd me echt. OK, niet helemaal. Want toen bloggen nog onbekend was, of twitteren, heb ik ook wel vaker de opmerking/vraag gehad “ga je hier nou ook over bloggen/twitteren?”. Maar dat was bij lange na niet zo vijandig als dat dit allemaal klinkt.

En dan dit: “It can also emit a beep to signal the Glass-wearer’s presence to anyone nearby.” – hoe onopvallend is een Google Glass op het moment? Heb je daar een apparaat voor nodig als een soort waarschuwing?

Natuurlijk, we moeten een Glass-etiquette ontwikkelen. Gedragsregels over hoe een Google Glass te gebruiken. Net zoals we daar bij smartphones, laptops en andere devices een modus in hebben moeten vinden. Tijdens een overleg bv is het prettig als je hem níet op hebt (leg hem op de tafel), vergelijkbaar met het al dan niet achter je laptop duiken. Soms zitten mensen daar ook driftig te typen en vraag je je af of ze mails zitten te beantwoorden of aantekeningen zitten te maken. Kun je (meestal) niet zien. Net zoals je met een Google Glass niet kunt zien wat ze doen.
En denken dat alles wat jij doet de moeite waard is om te fotograferen, op video vast te leggen of over te bloggen is gewoonweg arrogant. Dus ook aan die kant geldt “lighten up!”.

Maar laten we dus niet de weefgetouwen stuk slaan (hield de ontwikkeling toen ook niet tegen!). Laten we leren hoe ze te gebruiken. En wat dat betreft ben ik dus blij dat ‘we’ er bij Fontys nu ook een aantal hebben. We houden ons immers ook bezig met het opvoeden van mensen. Wie weet kunnen we ook hier een bijdrage in leveren. Zodat we straks géén Glassholes meer hebben (of in ieder geval minder dan nu).

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Wie zijn hier nou de échte Glassholes? http://t.co/xPDtJl1yUj