Open Onderwijs in 2014

 Gepubliceerd door om 21:09  Leertechnologie, Onderwijs
dec 282013
 

2014 In de laatste dagen voor het einde van een jaar struikel je meestal over de online lijstje. Wees gerust, daar ga ik me niet aan wagen. Normaal gesproken ben ik ook niet zo van de grootse voorspellingen van wat in het komend jaar zeker wel of juist niet (meer) zal gebeuren.
Maar soms doe ik dat natuurlijk wel gewoon als reactie op vooruitblikken van anderen. Zoals deze post door Robert Schuwer over Open Onderwijs in 2014. Ik ben het met de meeste van de dingen die hij schrijft best wel eens. Maar er was er eentje waar ik toch op wilde reageren:

Het Nederlandse hoger onderwijs heeft in 2013 significante stappen gezet in de adoptie van open education. Het meest zichtbaar zijn de stappen op MOOC-gebied die met name vanuit universiteiten zijn gezet. Maar de negen strategische workshops die SURF in samenwerking met de SIG OER hebben georganiseerd leerden me dat meer en meer HBO-instellingen serieuze plannen ontwikkelen om opener onderwijs te kunnen aanbieden. Ik voorspel dat 2014 het jaar van een zichtbaar opener HBO gaat worden, waarbij die openheid minder met MOOC’s, maar meer met adoptie en publicatie van OER zichtbaar zal worden.

Ik ben het daar op verschillende manieren mee oneens. De gemakkelijkste is wel dat de term “OER” ook in 2014 echt geen handen op elkaar zal krijgen. Immers, een afkorting die verward kan worden met de “Onderwijs en Examenregeling (OER)” is niet handig.

Maar de strubbelingen van bijvoorbeeld Wikiwijs (en vele voorgangers ervoor) om docenten enthousiast te krijgen voor het delen en hergebruiken van materiaal aan elkaar en van elkaar, moet ons toch wel geleerd hebben dat het zomaar “umsonst” delen van materiaal een drempel is die voor velen veel te hoog is en zal blijven. Natuurlijk, niet voor iedereen. Mijn collega’s bij Fontys Hogeschool ICT snappen nooit waar ik het in dat geval over heb, want de hele ICT business zou niet kunnen bestaan (nooit hebben bestaan) als de mensen die het betreft niet aan kennisdeling en kennishergebruik zouden doen en hebben gedaan. En er zijn ook ‘gewoon’ in het onderwijs inmiddels een groeiend aantal collega’s (of je ze nou in het hokje ‘edublogger’ wilt stoppen of niet) die gewend zijn hun kennis, (half-)fabricaten en andere hersenspinsels zomaar te delen. Zonder te weten wie daar op welk moment gebruik van zal gaan maken. Gewoon, omdat ze zelf elke dag meerdere keren gebruik maken van de kennis en producten die anderen beschikbaar stellen. En gewoon omdat ze door het jaar heen vaak genoeg momenten hebben waarop ze wél merken dat anderen er wat aan gehad hebben.
Lees verder….

dec 282013
 

Locatie van screenshots instellen Een van de handige features in Windows 8.1 vind ik de verbeterde ondersteuning voor het maken van schermafbeeldingen. Ik weet niet of dat in Windows 8.0 ook al zo was, maar voor Windows 7 gebruikte ik daar nog een los tooltje voor. Dat heb ik nu niet meer nodig. Met de Windows + Printscreen knop maak ik nu eenvoudig een schermafbeelding die automatisch als bestand in een vaste map wordt opgeslagen. Als ik die afbeelding dan bekijk en er met de rechtermuisknop op klik, dan krijg ik de optie om hem eenvoudig bij te snijden en weer op te slaan (als nieuw bestand of over het oude bestand heen). Standaard maakt Windows 8.1 de map voor Schermopnamen aan onder de map Afbeeldingen op je PC. Maar omdat het wel eens voor komt dat ik de schermafbeeldingen op de ene computer maak (bijvoorbeeld mijn desktop op mijn studeerkamer) en dan de blogpost type op mijn laptop, vond ik het handiger om deze afbeeldingen via Dropbox beschikbaar te maken voor beide computers (eigenlijk alle computers/tablets waar ik Dropbox draai). Dat kan eenvoudig door de standaardmap waar Windows 8.1 de schermafbeeldingen maakt te verplaatsen.
Door in de verkenner met de rechtermuisknop op de map Schermafbeeldingen te klikken kreeg ik de mogelijkheid om Eigenschappen te kiezen en daarbinnen dan het tabblad Locatie. Daar kun je dan een map kiezen binnen je Dropbox mappen en als je dan op Verplaatsen klikt, dan worden de bestaande schermafbeeldingen ook verplaatst naar de nieuwe locatie (en de map onder Afbeeldingen wordt netjes verwijderd).

Handig!

p.s. Natuurlijk kun je de map ook naar een andere plek verplaatsen, bijvoorbeeld naar je Skydrive map, een netwerk-map of waar dan ook.

 Reacties uitgeschakeld voor Win8.1 Tip: Screenshots opslaan in Dropbox map  Tags: ,