dec 162013
 

Trendrapport_2014_2015 Ik hou niet zo van trendrapporten op ICT (en Onderwijs) gebied. Ze zijn vaak vrijblijvend, er wordt zelden terug gekeken naar eerdere voorspellingen en de onderbouwing van de voorspellingen ontbreekt ook regelmatig. Wat dat betreft hield ik mijn hart vast toen ik aan het Kennisnet Trendrapport 2014-2015; Technologiekompas voor het onderwijs (PDF!) begon. Al in het voorwoord stond:

In het rapport vind je geen antwoorden…

en bestuurders worden opgeroepen om voorbeelden en best practices aan te leveren om het rapport aan te scherpen. Zouden die er niet al moeten zijn vóórdat je vanuit de ontwikkelingen in het verleden een trend naar de toekomst door trekt? Vooral ook omdat gesteld wordt dat Kennisnet een onderbouwde selectie van 9 technologieën gemaakt heeft uit de langere Gartner lijst. En de directeuren die input geleverd hebben voor het rapport hadden toch ook voorbeelden kunnen aandragen?

Maar goed, als ik het woordje “Trendrapport” even terzijde schuif en kijk naar de ondertitel waar het gaat over een “Technologiekompas”, dan past het allemaal een stuk beter. Want dan kun je het gewoon zien als een document waarin een aantal voor het onderwijs (waarschijnlijk) relevante technologieën aan bod komen:

 • Ict-fundament
  • Cloudcomputing
  • Persoonlijke devices verbonden met het internet
 • Datagedreven onderwijs
  • Learning analytics
  • Adaptief digitaal leermateriaal
  • Persoonlijke leeromgeving (PLO)
 • Do it yourself (DIY)-technologie
 • Slimme sensoren
  • Quantified Self
  • Smart-Buildingtechnologie

En met waarschijnlijk bedoel ik dan: maak je even geen zorgen over de vraag of het dé 9 (of 8 -> “Persoonlijke devices verbonden met het internet” lijkt te zijn ontstaan uit de samenvoeging van “devices” en “connectiviteit”) technologieën zijn waar het de komende tijd om draait. Want per technologie wordt zo op het oog heel zinnige uitleg gegeven. De beschrijving van de sterkten / zwakten / kansen / bedreigingen zijn heel afgewogen en zinvol om te bekijken. En ze zijn niet specifiek voor PO / VO / MBO, maar ook nuttig voor bestuurders (en anderen) in het HO.
Lees verder….

dec 162013
 

Tijdens de pre-conference van de Media and Learning conferentie vorige week in Brussel waren we te gast bij het AGORA studiecentrum van de KU Leuven (inderdaad in Leuven, zo’n 30km van Brussel). Aan het einde van de dag kregen we een rondleiding van Peter Verbist, de coördinator van het studiecentrum.
Het filmpje hierboven laat in vogelvlucht het studiecentrum zien, ik wilde in dit bericht even een paar zaken eruit pikken die mij opgevallen waren.

Zoals je in het filmpje kunt zien is het studiecentrum gevestigd in een mooi, oud, gebouw. Dat heeft nadelen (het gebouw staat er, de indeling en ruimtes liggen vast), maar ook voordelen: het gebouw heeft karakter en uitstraling. Daarnaast zijn voor het gebouw heldere keuzes gemaakt. Zo zul je er geen bibliotheek/boeken vinden. Leuven heeft een aantal bibliotheken waar ook studieruimtes zijn, AGORA hoeft/wil daar niet mee concurreren. Je vindt er ook geen vaste PC’s. Alle studenten nemen hun eigen apparaten mee en maken gebruik van het Wifi-netwerk (Eduroam werkte hier probleemloos). Voor studenten die geen eigen laptop hebben is er een uitleendienst.
Voor ‘zware’ applicaties zoals SPSS is er een virtuele desktop image op basis van Citrix. Die kunnen studenten op hun eigen laptop (Windows en Mac) gebruiken, maar ook op de uitleenlaptops, Android tablets en iOS.

Het studiecentrum kent ruimte openingstijden: van maandag t/m vrijdag van 8:00 – 24:00 uur en op zaterdag en zondag van 9:00 – 19:00 uur. En enkel op eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag zijn ze dicht. Nog net geen 24/7, maar dat is voor de toekomst niet uitgesloten.
De ruimtes in het gebouw hebben allemaal hun eigen functie. “Social Study Area” bevat een open groepswerkzone (“FlexiSpace” – die hadden wij in gebruik voor de pre-conference) en een sociale ontmoetingsruimte (“Time-out zone”). De “Silent Study Area” bevat 2 grote ruimtes voor individuele studie, en daar was het ook echt stil (daar moesten wij ook stil zijn). De “Group Study Area” bevat 20 reserveerbare ruimtes: 13 voor groepswerk, 2 voor vergaderingen, 2 voor presentaties, 2 voor videomontage en 1 voor videoconferencing.
Lees verder….