Op bezoek in het AGORA studiecentrum van de KU Leuven

Tijdens de pre-conference van de Media and Learning conferentie vorige week in Brussel waren we te gast bij het AGORA studiecentrum van de KU Leuven (inderdaad in Leuven, zo’n 30km van Brussel). Aan het einde van de dag kregen we een rondleiding van Peter Verbist, de coördinator van het studiecentrum.
Het filmpje hierboven laat in vogelvlucht het studiecentrum zien, ik wilde in dit bericht even een paar zaken eruit pikken die mij opgevallen waren.

Zoals je in het filmpje kunt zien is het studiecentrum gevestigd in een mooi, oud, gebouw. Dat heeft nadelen (het gebouw staat er, de indeling en ruimtes liggen vast), maar ook voordelen: het gebouw heeft karakter en uitstraling. Daarnaast zijn voor het gebouw heldere keuzes gemaakt. Zo zul je er geen bibliotheek/boeken vinden. Leuven heeft een aantal bibliotheken waar ook studieruimtes zijn, AGORA hoeft/wil daar niet mee concurreren. Je vindt er ook geen vaste PC’s. Alle studenten nemen hun eigen apparaten mee en maken gebruik van het Wifi-netwerk (Eduroam werkte hier probleemloos). Voor studenten die geen eigen laptop hebben is er een uitleendienst.
Voor ‘zware’ applicaties zoals SPSS is er een virtuele desktop image op basis van Citrix. Die kunnen studenten op hun eigen laptop (Windows en Mac) gebruiken, maar ook op de uitleenlaptops, Android tablets en iOS.

Het studiecentrum kent ruimte openingstijden: van maandag t/m vrijdag van 8:00 – 24:00 uur en op zaterdag en zondag van 9:00 – 19:00 uur. En enkel op eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag zijn ze dicht. Nog net geen 24/7, maar dat is voor de toekomst niet uitgesloten.
De ruimtes in het gebouw hebben allemaal hun eigen functie. “Social Study Area” bevat een open groepswerkzone (“FlexiSpace” – die hadden wij in gebruik voor de pre-conference) en een sociale ontmoetingsruimte (“Time-out zone”). De “Silent Study Area” bevat 2 grote ruimtes voor individuele studie, en daar was het ook echt stil (daar moesten wij ook stil zijn). De “Group Study Area” bevat 20 reserveerbare ruimtes: 13 voor groepswerk, 2 voor vergaderingen, 2 voor presentaties, 2 voor videomontage en 1 voor videoconferencing.

Bij elke ruimte was duidelijk aangegeven wat er wel en niet mocht:
2013-12-11 16.58.27 - klein
Die informatie staat ook op de website bij de verschillende ruimte.
Al is er ook wel wat ruimte voor flexibiliteit. Zo blijken sommige studenten graag in de “Time-out zone” tussen al het geroezemoes te zitten studeren. Dat is niet verboden en ook op andere plekken zoeken studenten een plekje om te werken.
2013-12-11 16.23.21 2013-12-11 16.22.52
Ook heel mooi vind ik het reserveringssysteem. Studenten kunnen via de website ruimten reserveren (Enkel voor educatief gebruik door een groep van minimaal 3 studenten of personeel KU Leuven; Maximaal 4 uur per dag per groep; Na 30 minuten afwezigheid vervalt de reservering; De ruimte wordt na gebruik in oorspronkelijke staat achtergelaten).
De beschikbaarheidsinformatie wordt ook op de verschillende monitoren door het gebouw heen weergegeven. Je kunt dus op een verdieping heel eenvoudig zien of een ruimte al gereserveerd is of nog beschikbaar is. Mooi.
Overigens kunnen ze ook apparatuur reserveren en ook daarvan is online te zien wanneer die beschikbaar is.

Ik moet bekennen dat ik me ook wel een klein beetje beschaamd voelde tijdens de rondleiding. Ik had toch wel een beetje het gevoel alsof ik aapjes aan het kijken was. Maar dat kwam vooral ook omdat de studenten in het gebouw gewoon hard aan het werk waren. Als je door de grote ramen die in alle projectruimten naar binnen keek, dan zaten daar steeds groepjes van 3-4 studenten te werken (OK, in één studieruimte zat één student die net op dat moment een tukkie deed), in de stilteruimten was het echt stil, in de Time-Out Zone bruiste het van de gesprekken (en ook daar grote schermen aan de muur met informatie). Kortom, het was een gebouw dat duidelijk door de studenten in gebruik was. En wij kwamen hen “bekijken”. Hoe dan ook, mooi om gezien te hebben.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Op bezoek in het AGORA studiecentrum van de KU Leuven http://t.co/WBMwj7kTc5 via @ICTOblog #mlconf13