nov 162013
 

NOS_online Goed plan van staatssecretaris Dekker. Hij wil dat alle wetenschappelijke publicaties over tien jaar (dus in 2024) vrij toegankelijk zijn. Desnoods wil hij dat in een wet vast leggen als wetenschappers en uitgevers niet meewerken. Grappig dat beiden (wetenschappers en uitgevers) in datzelfde rijtje genoemd worden, want ik kan me niet voorstellen dat er (veel) wetenschappers zijn die er bezwaar tegen zouden hebben als hun publicaties vrij toegankelijk zijn. Immers, vrije beschikbaarheid vergroot de kans op geciteerd worden. En daar heeft een onderzoeker alleen maar baat bij.
Moeilijker wordt het als het gaat om de mogelijke randvoorwaarden. Want lang niet alle journals (meer niet dan wel) zijn Open Access. En een onderzoeker zal niet belemmerd willen worden in de keuze voor een journal. Dus niet een onbekend Open Access journal in plaats van een prestigieus internationaal journal dat niet Open Access is.
Uitgevers zullen er ook niet zo heel veel moeite mee hebben. Steeds vaker hebben ze namelijk een afkoopregeling ingericht. Dan kun je als auteur er voor kiezen om een artikel vrij beschikbaar te maken. Enige ‘probleempje’ is dan wel dat je daar voor dan wel gemiddeld $3.000,- moet neertellen. Oeps.

En daar zit hem dan meteen het knelpunt: iemand zal moeten betalen voor het gratis publiceren van onderzoek. Zeggen dat het onderzoek zelf al met gemeenschapsgeld gefinancierd is, is dan niet voldoende. Van Nederlandse onderzoekers eisen dat al hun output als Open Access beschikbaar komt zou dan een extra financiële last bij de onderzoeksinstellingen neerleggen. Het NOS bericht heeft het over 33.000 publicaties per jaar. Ga er even vanuit dat een deel daarvan (zeg 13.000) nu al via Open Access beschikbaar gesteld wordt, dan gaat het dus om 20.000 * 3.000 USD = 60 miljoen USD (ruwweg zo’n 45 miljoen Euro) op jaarbasis!

Natuurlijk, de staatssecretaris kan met Nederlandse uitgevers praten over het omlaag brengen van dat bedrag, maar een internationaal journal zal weinig boodschap hebben aan zo’n overleg of aan zo’n wet in een kikkerlandje. Betekent dus dat onderzoekers de kosten van Open Access zullen moeten opnemen in de budgetten van hun onderzoek en dat er dus minder tijd/budget/resources overblijven voor het daadwerkelijk onderzoek. Dat kan toch ook niet echt de bedoeling van de staatssecretaris zijn?

3D printen vanuit Windows 8.1

 Gepubliceerd door om 08:06  3D printen, Windows
nov 162013
 


Nadat Microsoft eerder al native ondersteuning voor 3D printers in Windows 8.1 had aangekondigd, hebben ze nu ook een applicatie beschikbaar gesteld waarmee je eenvoudig 3D objecten kunt printen. De applicatie wordt geleverd met een voorbeeldbibliotheek, maar je kunt ook je eigen objecten importeren.

In het filmpje hierboven kun je zien hoe dat in zijn werk gaat. Het gekozen voorbeeld is natuurlijk wel heel erg tot de verbeelding sprekend: het gaat om een speelgoedtrein. Stel je voor dat je kind straks niet meer naar de winkel hoeft (of tot Sinterklaas hoeft te wachten) om nieuwe rails te kopen of om een nieuwe trein te kopen, maar die zelf eenvoudig kan printen vanaf je Windows 8.1 tablet op je 3D printer thuis.
Zover zijn we, ook met deze applicatie op 3D printen gebied nog lang niet, maar het idee is leuk.

De applicatie is hier te downloaden:
Microsoft_3D_builder

Iemand met een Windows 8.1 computer en een ondersteunde 3D printer die hem al getest heeft?

 Reacties uitgeschakeld voor 3D printen vanuit Windows 8.1  Tags: ,
nov 162013
 


Dit lijkt me ontzettend stoer als je nu al kleinschalig met metalen aan het werk bent: een 3D printer waarmee je voorwerpen in koper, brons, staal, zilver of goud kunt printen. Bijvoorbeeld als je sieraden ontwerpt. De printer is niet om je eigen bestek te printen of zo. Te duur, te langzaam, niet praktisch.
Je kunt er nu eentje bestellen via Indigogo. Hij gaat, compleet in elkaar gezet $1.000,- kosten, maar ook nu weer zul je er nog lang op moeten wachten: september 2014 is de verwachte levering pas. En dat *verwachte* moet je niet te licht opvatten. Het zou zeker niet het eerste project zijn dat vertraging oploopt.

De maker heeft in totaal $10.000,- nodig, daarvan heeft op dit moment driekwart binnen met nog zo’n 40 dagen te gaan. De kans is dus wel aanwezig dat hij dat doel gaat halen. Grappig is om te zien hoe de bijdragen verdeeld zijn. Zo zijn er 4 mensen die elk $5,- geven om hun naam vermeld te zijn op de lijst met mensen die een bijdrage geleverd hebben. Drie mensen betalen elk $10,- voor een ansichtkaart van het project, 9 mensen betalen $25,- voor de CD met alle (technische) tekeningen van het apparaat, 1 persoon wil een T-shirt voor $30,-, twee anderen een sleutelhanger voor $50,- nog een paar anderen willen andere
Twee mensen willen de geprinte onderdelen, zonder de bijbehorende elektronica voor $250,- en eveneens slechts 2 mensen willen een compleet bouwpakket voor $750,-. Nog niemand heeft hem geassembleerd voor $1.000,0 besteld, maar er zijn wel al 3 mensen die de Deluxe versie van $1.500,- besteld hebben met meer soorten bijbehorende klei én een T-shirt. Zo zie je maar weer, het bieden van keuze-opties bij zo’n project is heel verstandig als je geld binnen wilt halen, ook al zou je wellicht denken “de variant van $1.000,- ligt het meest voor de hand”.

Voor de duidelijkheid: ik ga deze niet kopen. Los van het gegeven dat ik niet hobby met metaal vind ik duizend dollar uitgeven aan een apparaat dat ik pas over 10 maanden ontvang, te risicovol.

Flipboard voor Windows 8.1

 Gepubliceerd door om 07:07  Windows
nov 162013
 

Goed nieuws voor mensen met een Windows 8.1 tablet/hybrid: Flipboard heeft nu ook een versie van hun populaire applicatie uitgebracht voor Windows 8.1.
In de video hierboven zie je een demonstratie van de applicatie en toelichting door de makers. Dit is het soort applicaties dat Windows 8 heel erg nodig heeft willen ze ooit gezien worden als een volwaardig platform voor tablets. Het zijn van die “Wauw, wat mooi” applicaties die daarnaast ook nog eens goed gebruik maken van de mogelijkheden van de omgeving, zoals het gebruik van live tiles.
Nice.