mei 172013
 

Carlo Fonda, een van de editors van het boek “Low-cost 3D Printing for Science, Education and Sustainable Development” wees me op het overzicht met video’s die gemaakt zijn tijdens de workshop die hierover begin deze maand in Italië plaats vond.
Voor mij, ondanks dat ik het boek gelezen heb, een lijstje must-see video’s, maar ook een lange lijst (lange) video’s, dus niet iets om ineens achter elkaar te bekijken.

Ik heb zojuist de eerste van de serie bekeken, getiteld “The RepRap project: an open source/open hardware movement for 3D-printing”. In deze video van bijna een uur verteld Alessandro Ranellucci (van RepRap en Slic3r) uit Italië over het RepRap project. Het is er zeker eentje die ik je kan aanraden als je beginnende belangstelling hebt voor het zelf bouwen van een 3D printer. In de presentatie komt namelijk een stuk geschiedenis van deze FFF printers en de verschillende varianten die voortgekomen zijn uit de oorspronkelijke Darwin-printer zoals de Mendel, de Prusa Mendel en Delta printers.

Allesandro staat ook uitgebreid stil bij de verschillende deelonderdelen van een 3D-printer:

  • Frame/het raamwerk
  • De mechanica
  • De printbare onderdelen
  • De elektronica
  • De software
    • De firmware
    • De CAM software

Hij staat niet expliciet stil bij de verschillende soorten materialen, maar wel bij de verschillende soorten hotends (het hete uiteinde van de printkop) en extruders (die zorgen voor het doorduwen van het filament) en de werking/noodzaak van een verwarmd printbed. Kortom, allemaal zaken die je zeker moet weten als je zelf wilt gaan bouwen. Zijn advies overigens is om te starten met een complete kit die je dan in elkaar zet (ook hier komen plug and play printers niet in het verhaal voor).

mei 172013
 

OK, kom maar op met alle bezwaren op privacy gebied! Ik vind het gewoon cool.
In bovenstaand filmpje wordt uitgelegd hoe het bedrijf AKQA dit voor Google gerealiseerd heeft. Ze gebruiken een standaard zeppelin (al kan ik zo snel niet ontdekken waar je die zou moeten kunnen kopen), rusten die uit met een zwaardere accu, een Raspberry Pi met Debian, VLC en Python en een 5Ghz USB Wifi-dongle. Dan streamen ze de 720p video via VLC naar YouTube over het Wifi-signaal. Met behulp van Python code sturen ze de motor van de camera aan vanuit de Raspberry Pi.
Je kunt het resultaat zien op http://www.ioairshow.com/. Je moet de livestream even naar het begin terug zetten omdat op dit moment dag 2 voorbij is. Daarnaast maakt het ding nog foto’s ook die online geplaatst worden. Schitterend toch?

Wanneer krijgen we de eerste conferentie in Nederland met zo’n zeppelin?

(getipt door Engadget)

3D Printen: van idee tot uitwerking

 Gepubliceerd door om 14:06  3D printen
mei 172013
 

Het voorbeeld Hier links zie je een scharnier van een garagepoort. Waar die poort staat is niet zo belangrijk. Het is een redelijke afstand hier vanaf, dus helaas niet even een plek waar ik heel snel even langs ga. Dat is relevant voor de rest van het verhaal.

De scharnieren (het zijn er vier), waren/zijn beschermd door middel van dopjes. Die dopjes zorgen ervoor dat er geen regenwater in het scharnier kan dringen. Op dit moment zijn die dopjes gemaakt met behulp van bijgeknipte doppen van flessen. Verschillende flessen, met dus ook verschillende dopjes in verschillende kleuren. Het dopje dat het beste past is er eentje van een spa fles. Maar eigenlijk zag het er niet echt mooi uit. Tenminste, het zou mooier moeten kunnen. Bijvoorbeeld als er vier passende dopjes op zouden zitten die allemaal dezelfde vorm en kleur zouden hebben. Zwart was dan het mooiste.

Hmmm…zou dat niet iets zijn om met een 3D printer te maken? 😉
Lees verder….

mei 172013
 

Fontys_Denk_Groter Naar aanleiding van het verschijnen van mijn proefschrift kreeg ik vanuit onze dienst Marketing en Communicatie de vraag of ik wilde meewerken aan een kort interview in het kader van onze “Denk Groter” campagne. Dat wilde ik natuurlijk wel.

Het resultaat is nu ook op het openbare deel van de Fontys website te lezen, of anders in deze PDF.

 Reacties uitgeschakeld voor Denk Groter: ‘Optimale inzet van state-of-the art voorzieningen binnen het onderwijs’  Tags: , ,