3D Printen: van idee tot uitwerking

Het voorbeeld Hier links zie je een scharnier van een garagepoort. Waar die poort staat is niet zo belangrijk. Het is een redelijke afstand hier vanaf, dus helaas niet even een plek waar ik heel snel even langs ga. Dat is relevant voor de rest van het verhaal.

De scharnieren (het zijn er vier), waren/zijn beschermd door middel van dopjes. Die dopjes zorgen ervoor dat er geen regenwater in het scharnier kan dringen. Op dit moment zijn die dopjes gemaakt met behulp van bijgeknipte doppen van flessen. Verschillende flessen, met dus ook verschillende dopjes in verschillende kleuren. Het dopje dat het beste past is er eentje van een spa fles. Maar eigenlijk zag het er niet echt mooi uit. Tenminste, het zou mooier moeten kunnen. Bijvoorbeeld als er vier passende dopjes op zouden zitten die allemaal dezelfde vorm en kleur zouden hebben. Zwart was dan het mooiste.

Hmmm…zou dat niet iets zijn om met een 3D printer te maken? 😉

Moet kunnen. Maar, zoals gezegd, het was geen garagepoort die naast de deur lag. En op het moment dat ik er was had ik geen meetlat in de buurt. Wel een iPhone, dus maar gewoon wat foto’s gemaakt. Van het scharnier, van het dopje dat het best past en van het scharnier met een maateenheid er op:
De maat nemen

Voor wie het alvast wil weten: op het moment dat ik dit bericht type, weet ik nog niet of het eindresultaat past!

De opdracht was dus: maak 4 dopjes, vergelijkbaar in maat met een dop van een Spa fles, met uitsparing er in.
Van concept tot eindproduct

Versie 0 en versie 1
Op de foto hierboven zie je links een dop van een Spa fles. Die heb ik gebruikt om thuis de maten op te meten zodat ik in Sketchup aan de slag kon. Daarnaast zie je de eerste print. Die valt inderdaad nogal klein uit. Het is een probleem dat ik in de tijd die ik met de Up! Mini had, niet heb kunnen oplossen: het een-op-een vertalen van maten in Sketchup naar dezelfde maten in een voorwerp dat op het printbed lag.

Uiteindelijk heb ik het dopje ernaast (versie 1) weten te printen op basis van het op het oog vergroten/verkleinen van het model in de Up! software zodat de print de gewenste afmetingen krijgt. Een stap in het proces dus die ongetwijfeld gemakkelijker kan, maar die ik nog niet onder de knie heb.

De versie 1 was dus een “gewone” rechte dop (een cirkel met een offset die met het push/pull tool omhoog getrokken is).

Versie 2
Versie 2, op de foto hierboven helemaal rechts op de foto, bevat een aantal aanpassingen. Wat je niet kunt zien is dat de dop afgerond is. Dat bleek nog moeilijker dan gedacht omdat je niet zomaar een ronding op een cilinder kunt plaatsen. Deze tutorial bracht uitkomst.

Daarnaast kun je zien dat er een hoek uit gesneden is. Dat heb ik gedaan door er een kubus over te tekenen, beide voorwerpen samen te voegen en dan de overbodige delen van de kubus te verwijderen.
Van concept tot eindproduct
Wat je echter kunt zien is dat ik de dop tot te ver naar beneden uitgesneden heb. Iets wat ik zelf ook pas zag toen ik een testprint gemaakt had.

Versie 3 en eindproduct
Dat was gelukkig tamelijk eenvoudig aan te passen door met het pusb/pull tool dat stukje van de dop wat omhoog te trekken en dat leverde het laatste testexemplaar in het wit op.
Na het wisselen van het filament, heb ik het model daarna 4 keer op het printbed toegevoegd zodat alle vier de uiteindelijke doppen in één keer geprint konden worden:
Van concept tot eindproduct

Ik heb de doppen nog niet kunnen passen. Dat komt nog. Passen ze, dan worden ze nog zwart geverfd zodat ze er helemaal netjes uitzien. Natuurlijk was zwart filament gebruiken dan gemakkelijker geweest, maar dat heb/had ik niet in huis.

Conclusie
Voor mij laat dit verhaal/deze test nog maar eens zien wat het nut is van het kunnen ontwerpen met een 3D printer in huis: je kunt relatief snel (de doppen waren klein dus printtijd was relatief kort), tijdens het werken/ontwerpen zien hoe het resultaat wordt en of je nog fouten in je ontwerp hebt. Als je daarvoor je ontwerp ergens naar toe moet sturen en dan moet wachten op het resultaat, dan is de doorlooptijd veel en veel langer.
Dat geldt natuurlijk al helemaal als je het ontwerp naar een externe printdienst moet sturen, dan kost het niet alleen tijd maar ook (veel) extra geld. Mét zo’n printer maak je een (hoop ik) perfect passende dop voor een situatie waar je anders met een op zijn minst minder mooie oplossing genoegen zou moeten nemen.

Disclosure
De UP! Mini 3D printer is gratis en tijdelijk aan me beschikbaar gesteld door 3D-fabshop.nl in samenwerking met Fablab Zuid-Limburg. Er zijn geen afspraken gemaakt over de inhoud en hoeveelheid van berichten over het product. Alle meningen over het product zijn 100% van mezelf.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

3D Printen: van idee tot uitwerking http://t.co/AVoahFv9Pb

trackback
11 jaren geleden

met veel plezier lees ik de serie blogs van @ictoblog over zijn reis met 3D printen in onderwijs! http://t.co/ipG3OJbLeP